Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Při dlouhém cestování nám hrozí riziko vzniku žilní trombózy

   Chystáte se na dalekou cestu na dovolenou autobusem, autem nebo letadlem? Je sice příjemné část cestování prospat, ale nezapomínejte se také občas protáhnout nebo projít. Jinak vás může postihnout cestovní trombóza, která končívá dokonce i smrtí.

Cestování. Nové zážitky, nové zkušenosti, noví přátelé. K těmto příjemným věcem se bohužel přidávají i věci nepříjemné. Opravdu aktuálním problémem s horkým letním počasím jsou několikahodinové cesty na dovolenou, ať již autobusem, autem nebo letadlem, a související dlouhé sezení v úzkém prostoru, bez možnosti volně pohybovat dolními končetinami. Žíly v tomto případě nedokáží dostatečně rychle odvádět krev z nohou zpět k srdci a z toho důsledku se v nich hromadí krev. A právě v tomto okamžiku se projeví běžná civilizační choroba – žilní nedostatečnost.

Při žilní trombóze se uvnitř žíly vytvoří krevní sraženina, která brání průtoku krve, což se projeví bolestí, zarudnutím a otokem končetiny, dostaví se  náhlá bolest na hrudi a náhlý pocit nedostatku vzduchu.  Trombus se může uvolnit a následně ucpat některou z plicních cév a způsobit tak plicní embolii, která může končit až smrtí. Příznaky se mohou dostavit hned při cestování, ale mohou se vyskytnout s odstupem 10 až 14 dnů.

Cestovní trombóza vzniká v souvislosti s cestou v dopravním prostředku v pozici vsedě trvající zhruba 5 a více hodin. Riziko při déletrvajícím cestování způsobuje především omezený příjem tekutin, který způsobuje zahuštění krve a tím zvýšení krevní srážlivosti. Konzumace kávy nebo alkoholických nápojů tento efekt ještě znásobuje.

Rizika dlouhého cestování

Hlavním rizikem je dlouhodobé sezení s pokrčenými dolními končetinami, které vede ke stlačení podkolenní žíly a tím omezení žilního toku v končetinách. Při cestování letadlem k tomu přispívá také nižší obsah kyslíku a nízká vlhkost vzduchu v letadle, což vede k rozšíření cév a tím ke zpomalení toku krve.

Vyšší riziko mají cestující starší 40 let, trpící křečovými žilami, obézní lidé, po prodělané trombóze žil v minulosti či nedávném chirurgickém zákroku, s poruchou krevní srážlivosti, také ženy v těhotenství nebo  užívající antikoncepci či hormonální léčbu. Pro cestující s vyšším rizikem trombózy doporučují lékaři  vhodné kompresní punčochy.

Jak snížit riziko vzniku cestovní trombózy?

Přijímat po dobu cesty dostatečné množství tekutin (lékaři doporučují vypít minimálně jeden litr za pět hodin cesty). Většina lidí při cestování pije záměrně málo, aby nemuseli chodit často na toaletu. Pro žilní systém je to ale velmi nebezpečné! Nejvhodnější jsou neslazené nealkoholické nápoje – minerální vody a čaj. Omezte kávu a alkoholické nápoje.

Důležité je pravidelně cvičit s končetinami – i v sedě se dá cvičit (zvedání chodidla nahoru a dolů a otáčení chodidlem v kotnících), pokud je to možné -  občas vstát a projít se.

Cestujte ve volném a pohodlném oblečení, do dopravního prostředku si berte náhradní vzdušné přezůvky a volné ponožky (nepoužívejte ponožky a podkolenky se škrtící gumou).  Je důležité měnit polohu dolních končetin, tak aby byly co nejvýše a měnit úhel ohnutí kolen, vsedě se můžete také protáhnout a každou hodinu cvičte také s prsty na nohou. Povinné  přestávky autobusu rozhodně  využijte a neseďte, procházejte se a krev pomůžete v končetinách rozproudit také stoupáním na špičky u nohou.

Autor: Jana SvobodováJana | sobota 11.8.2012 0:00 | karma článku: 12,75 | přečteno: 1263x
  • Další články autora

Jana SvobodováJana

Zažít úspěch, to je pro školáka v první třídě to nejdůležitější

Období nástupu dítěte do školy je velmi důležité pro jeho pozdější školní úspěšnost. V tomto období se formuje vztah dítěte ke škole, jeho motivace, vztah k autoritě, návyky důležité pro školní docházku. Rodiče mají často obavy a stres z toho, jak jejich dítě bude vše zvládat a jak obstojí v kolektivu. V první třídě nejde ani tolik o učení, ale spíše o prožitek úspěchu, o radost a o nadšení.

20.10.2012 v 14:50 | Karma: 6,93 | Přečteno: 715x | Společnost

Jana SvobodováJana

Obyčejná chůze. To je cesta ke zdraví

Dožít se ve zdraví vysokého věku, to si přeje každý člověk. A rozhodně nejde o nedosažitelný cíl. Jenomže stres v práci, málo času a přemíra špatných návyků nám život spíše zkracují. Změnou životního stylu jednoduše překonáme únavu, odbouráme špatné návyky a bez velké námahy budeme žít zdravěji. Základem všeho je však pravidelný pohyb.

23.9.2012 v 10:57 | Karma: 16,71 | Přečteno: 1031x | Společnost

Jana SvobodováJana

Preventivní prohlídky vám mohou zachránit život. A máte je zadarmo

Patříte mezi ty lidi, kteří chodí k lékaři jen s nesnesitelnou chřipkou, úrazem, nebo když vás něco už opravdu bolí? Že ano? Ale to je špatně! Každý dospělý člověk by měl pravidelně absolvovat preventivní prohlídky, i když nemá žádné zdravotní obtíže. Nehazardujte se svým zdravím. Prevence vám může zachránit život. Z veřejného zdravotního pojištění je hrazena celá řada preventivních lékařských prohlídek, na které mají nárok dospělí i děti. Nezaplatíte nic, a přesto dostanete informace, které mají cenu zlata. Seznamte se s vyšetřeními, na které si rozhodně najděte čas.

15.9.2012 v 9:55 | Karma: 8,82 | Přečteno: 929x | Diskuse| Společnost

Jana SvobodováJana

Padesátníci hledají jen obtížně uplatnění na trhu práce

Hodně diskutovaným tématem se v poslední době stává otázka věkové diskriminace, se kterou se můžeme setkávat prakticky všude, především pak v oblasti zaměstnávání. Najít si pracovní místo není dnes vůbec jednoduché pro absolventy škol, mladé ženy s dětmi a pro starší osoby. Obtížnou pozici těch dříve narozených na pracovním trhu potvrzují i statistiky. Mají čas, zkušenosti, kontakty, chuť pracovat. Stejně je nechtějí. Neustále stoupá počet lidí nad padesát let, kteří marně hledají práci.

14.7.2012 v 0:00 | Karma: 20,63 | Přečteno: 1377x | Společnost

Jana SvobodováJana

Pojistka na blbost může ušetřit až tisíce korun

Znáte to: Chvilka nepozornosti či trocha nešikovnosti a malér je na světě! A jelikož „za všechno se platí“, většinou nás nepříjemnost ještě přijde pěkně draho. Přitom existuje docela levná možnost vystavit účet za takový „den blbec“ pojišťovně.

12.7.2012 v 0:00 | Karma: 6,68 | Přečteno: 975x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1042x
www.skupinainvaze.estranky.cz

Seznam rubrik