Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chrápete? Může to znamenat začátek vážného onemocnění

     Snad každého z nás čas od času potká období, kdy špatně usíná nebo se v noci probudí a pak už neusne. Jak ale zjistit, že je to jen dočasná porucha nebo už nemoc? Pokud je nespavost dlouhodobější a máme pocit, že náš spánek už není kvalitní tak jako dřív, je nejvyšší čas navštívit specializovaného lékaře.

     Podle poznatků z poslední doby má nějaké poruchy spánku téměř třetina dětí a mládeže, s dospělými je to dokonce ještě mnohem horší. Často lidé ani netuší, že trpí jednou z těchto poruch. Pravděpodobně tou nejvíce diskutovanou  je nespavost, kterou řadíme mezi ty nejčastější civilizační choroby. Potřebu spánku má každý jinou. Nejčastěji to bývá šest až osm hodin, někomu však stačí pouhých pět, jiný potřebuje deset i dvanáct hodin. Nezáleží ani tak na délce spánku, ale hlavně na jeho kvalitě. Důsledky kvality spánku jsou evidentní. To jak dobře se vyspíme, výrazně ovlivňuje to, jak žijeme ve dne. Dalším problémem a snad největším postrachem společných ložnic je chrápání. Tisíce zaručených domácích nápadů, jak se zbavit problému silně narušujícího soužití, spolehlivě selhává. Současné poznatky navíc ukazují, že chrápání může mít nejen následky sociální, ale dokonce i vážné zdravotní. Část chrápajících pacientů často netuší, že má vážnější poruchu a trpí syndromem, při kterém dochází během spánku k zástavám dýchání. Odstranění těchto poruch je komplikované a často je třeba pomoc odborníka. Někdy postačí změna životního stylu. Klidné větrané prostředí, ve kterém usínáme, kvalitní matrace a polštáře pro správnou polohu páteře. Nepít večer alkohol, kávu, čaj černý ani zelený, energetické nápoje, vynechat těžká jídla, nekouřit před ulehnutím. Někdy pomůže i lehká procházka po večeři. Před spánkem je dobré vyčistit si hlavu, odložit starosti z práce či s dětmi. Pokud je nespavost dlouhodobá, je nutné vyhledat pomoc odborníka, který vyloučí jiná onemocnění, jež vedou k nespavosti. Poruchy spánku zkoumají lékaři v tzv. spánkových laboratořích. Spánková laboratoř v Třebíči je pracoviště, které je součástí plicního oddělení.

Několik otázek jsem položila primáři plicního oddělení MUDr. Vladimíru Hanákovi.

V jakých případech odesílá specialista pacienta na vyšetření do spánkové laboratoře? Co znamená termín „syndrom spánkové apnoe“? Do spánkové laboratoře odesílají nejčastěji pacienty obvodní lékaři, dále specialisté – plicní lékaři, kardiolog a neurolog. V naší nemocnici se zástavy dechu v laboratoři vyšetřují od roku 1995. Předtím museli  pacienti jezdit na toto vyšetření až do Břeclavi. Příznaků poruch spánku je několik. Asi tím nejčastějším je hlasité a nepravidelné chrápání. Téměř každý muž přes 40 let a každá žena přes 50 let chrápou. To je dáno biologicky. Pro poruchy spánku je příznačné právě to nepravidelné chrápání – takové to najednou z ničeho nic a po chvíli znovu. Často pomáhají při odhalení těchto příznaků ložnicoví partneři, kteří si chrápání všimnou často jako první. Spánková apnoe je zástava dýchání během spánku trvající déle než  10 sekund. Socioekonomické důsledky (únava, nevýkonnost, usínání, špatná nálada) a zdravotní důsledky (kardiovaskulární riziko) předurčují onemocnění k bezodkladnému řešení.

Kdo bývá nejčastěji pacientem s poruchou spánku? Jaké má příznaky a jaké vážné zdravotní komplikace mu hrozí? Nejčastěji to bývají obézní lidé. Ten, kdo má přes 100 kg je náš potencionální pacient. Chodí k nám nejen lidé vyššího věku, ale i mladí lidé v produktivním věku. To je také mnohem závažnější. Jen člověk, který se dobře vyspí, je pak odpočinutý a svěží. Pak může produktivně a naplno pracovat. A naopak ten, který v noci své srdce namáhá místo toho, aby si odpočinul, má v pozdějším věku srdeční problémy. Takto totiž nejde namáhat srdce do nekonečna. Nejčastějším příznakem je právě nepravidelné chrápání. Dále pak také  denní spavost, ranní bolest hlavy, sucho v krku, poruchy paměti a koncentrace, podrážděnost, deprese, zvýšená potivost. Nejčastější komplikací je vysoký krevní tlak. Pacientům hrozí riziko kardiovaskulárních příhod. K infarktům myokardu a cévním mozkovým příhodám  dochází nejčastěji mezi půlnocí a 3 až 4 hodinou ranní.

Co si má pacient představit pod názvem pracoviště spánkové laboratoře? Spánkové laboratoře jsou dvojího typu. Ve screeningové se vyšetřuje spánek základním přístrojem tzv. polygrafem. Ten vyšetřuje saturaci  kyslíkem, frekvenci tepu pacienta, proud vzduchu směřující ústy, a také je v místnosti mikrofon, kterým sledujeme zvukové projevy chrápání. Pacient má hrudní a břišní pás, který sleduje pohyby jeho dýchání. Z těchto údajů se vypočítává počet bezdeší, které trvají déle než deset sekund a u delší pauzy nad dvacet vteřin sledujeme také pokles saturace kyslíkem, kterým trpí organismus pacienta. Druhým typem spánkové laboratoře je pracoviště s vyšším vybavením, kde sledujeme i další ukazatele. A to je právě naše spánková laboratoř v Třebíči, kde používáme tzv. polysomnografii, tedy i vyšetřování neurologickými senzory – EEG a EMG.  Celé toto vyšetření pacienta doplňujeme i záznamem na video.

Co čeká pacienta ve spánkové laboratoři, jak dlouho zůstane v nemocnici a na co by se měl připravit? Hradí toto vyšetření zdravotní pojišťovny? Hospitalizace trvá minimálně 3 dny, ale délka vyšetření je velmi individuální. Zpravidla to bývá několik dní.  Na první noc se pacientovi  zapne hrudní pás, který snímá pohyby hrudníku a polohu těla. A na prst se přiloží klapka, která snímá saturaci (nasycení) hemoglobinem a tepovou frekvenci. Druhou noc se provádí buď specializované vyšetření polysomnografem k upřesnění poruchy spánku. Nebo se začne s titrací přetlaku pomocí  přístroje CPAP.  Třetí noc se již monitoruje samotný  Auto CPAP, se kterým se již pacient seznámil. Velikost přetlaku je určena tímto speciálním vyšetřením odborným lékařem ve spánkové laboratoři. Je nutné schválení revizním lékařem zdravotní pojišťovny, pak je léčba plně hrazena a je tedy bezplatná. V některých případech se monitoruje i polysomnografie. Z té se pořizuje kompletní videozáznam, který se kontroluje. Ta spočívá ve sledování dalších parametrů, které zjišťují elektrody připevněné do vlasaté části hlavy (EEG), elektrody na „srdce“ EKG, elektrody pod očima (EOG), na krku připevněný mikrofon kontroluje dýchací zvuky. Graf ukazuje kvalitu a hloubku spánku, rozliší snový spánek od nesnového, probouzecí manévry, zástavy dechu, srdeční frekvenci, vypočítá  polohu pacienta, zda spal na zádech či na boku.  Po vyhodnocení záznamu lékařem je při další dohodnuté schůzce sdělen výsledek vyšetření a navrhnutý terapeutický postup. Pokud je potvrzen syndrom spánkové apnoe (jinak také slep apnoe syndrom), bývá pacientovi předepsán přístroj pro přetlakovou terapii, a často i zvlhčovač. A je odesláno ke schválení reviznímu lékaři příslušné zdravotní pojišťovny. Po schválení je pak klient vyzván k převzetí přístroje a zaškolen v obsluze. Poté k nám dochází na pravidelné kontroly.

Přichází k vám na vyšetření do laboratoře hodně pacientů? Dalo by se říct, že se jejich počet zvyšuje? Pacientů máme hodně. Momentálně k nám objednáváme  zhruba až na listopad. Kapacita laboratoře dovolí vyšetřit v laboratoři 4 pacienty během týdne a 4 kontrolujeme o víkendu. Syndromem zástavy dechu trpí 5 až 10 procent lidí, obezita u naší populace roste,  a tím pádem se také počet pacientů u nás zvyšuje. Ti k nám přichází nejen z našeho okresu, ale také ze Znojemska a Žďárska.  

Autor: Jana SvobodováJana | středa 4.7.2012 0:00 | karma článku: 7,50 | přečteno: 1040x
  • Další články autora

Jana SvobodováJana

Zažít úspěch, to je pro školáka v první třídě to nejdůležitější

Období nástupu dítěte do školy je velmi důležité pro jeho pozdější školní úspěšnost. V tomto období se formuje vztah dítěte ke škole, jeho motivace, vztah k autoritě, návyky důležité pro školní docházku. Rodiče mají často obavy a stres z toho, jak jejich dítě bude vše zvládat a jak obstojí v kolektivu. V první třídě nejde ani tolik o učení, ale spíše o prožitek úspěchu, o radost a o nadšení.

20.10.2012 v 14:50 | Karma: 6,93 | Přečteno: 715x | Společnost

Jana SvobodováJana

Obyčejná chůze. To je cesta ke zdraví

Dožít se ve zdraví vysokého věku, to si přeje každý člověk. A rozhodně nejde o nedosažitelný cíl. Jenomže stres v práci, málo času a přemíra špatných návyků nám život spíše zkracují. Změnou životního stylu jednoduše překonáme únavu, odbouráme špatné návyky a bez velké námahy budeme žít zdravěji. Základem všeho je však pravidelný pohyb.

23.9.2012 v 10:57 | Karma: 16,71 | Přečteno: 1031x | Společnost

Jana SvobodováJana

Preventivní prohlídky vám mohou zachránit život. A máte je zadarmo

Patříte mezi ty lidi, kteří chodí k lékaři jen s nesnesitelnou chřipkou, úrazem, nebo když vás něco už opravdu bolí? Že ano? Ale to je špatně! Každý dospělý člověk by měl pravidelně absolvovat preventivní prohlídky, i když nemá žádné zdravotní obtíže. Nehazardujte se svým zdravím. Prevence vám může zachránit život. Z veřejného zdravotního pojištění je hrazena celá řada preventivních lékařských prohlídek, na které mají nárok dospělí i děti. Nezaplatíte nic, a přesto dostanete informace, které mají cenu zlata. Seznamte se s vyšetřeními, na které si rozhodně najděte čas.

15.9.2012 v 9:55 | Karma: 8,82 | Přečteno: 929x | Diskuse| Společnost

Jana SvobodováJana

Při dlouhém cestování nám hrozí riziko vzniku žilní trombózy

Chystáte se na dalekou cestu na dovolenou autobusem, autem nebo letadlem? Je sice příjemné část cestování prospat, ale nezapomínejte se také občas protáhnout nebo projít. Jinak vás může postihnout cestovní trombóza, která končívá dokonce i smrtí.

11.8.2012 v 0:00 | Karma: 12,75 | Přečteno: 1263x | Společnost

Jana SvobodováJana

Padesátníci hledají jen obtížně uplatnění na trhu práce

Hodně diskutovaným tématem se v poslední době stává otázka věkové diskriminace, se kterou se můžeme setkávat prakticky všude, především pak v oblasti zaměstnávání. Najít si pracovní místo není dnes vůbec jednoduché pro absolventy škol, mladé ženy s dětmi a pro starší osoby. Obtížnou pozici těch dříve narozených na pracovním trhu potvrzují i statistiky. Mají čas, zkušenosti, kontakty, chuť pracovat. Stejně je nechtějí. Neustále stoupá počet lidí nad padesát let, kteří marně hledají práci.

14.7.2012 v 0:00 | Karma: 20,63 | Přečteno: 1377x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Rusové na Ukrajině použili zakázaný chlorpikrin, tvrdí USA. Kreml to odmítá

2. května 2024  12:35

Kreml ve čtvrtek označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1042x
www.skupinainvaze.estranky.cz

Seznam rubrik