Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přesně čtrnáct...

Kandlův Mlýn na Šumavě. Nachází se v útulném údolí Živného potoka 2 km jihovýchodně od Prachatic. Jeho minulost je velmi bohatá. Původně zde stál jeden z předměstských mlýnů, jehož existence je písemně doložena již v 16. století. Docházelo ke změnám držitelů a v 18. století byl jeho vlastníkem prachatický měšťan Kandl a po něm jeho potomci. Po těchto majitelích si mlýn zachoval i své jméno. To uvádí Wikipedie. …

Kandlův Mlýn byl ještě do nedávna(možná ještě je) vyhledávaným místem pro rodinnou rekreaci. Byl tam penzion, bylo tam lacino, a bylo to na houbové Šumavě.
Na Kandlák jsme tedy často jezdili. V létě i v zimě. Děti na světě ještě nebyly, tak to šlo. Možná by to šlo i s nimi ale od jejich narození jsme se na žádnou rodinnou rekreaci nedostali. Kromě pracovních pobytů na lágru rodičů manželky. Známým jsme tvrdili, že jezdíme na chatu.

Ten rok před Vánocemi, děti stále nebyly na světě, žena prohlásila, že volal známý Jiroušek. Jak se máme a tak. Prý si pronajal Kandlův Mlýn a provozuje malou cestovku. A jestli chceme zdarma strávit Vánoce a Silvestr na Šumavě. Máme se rychle rozhodnout.
Jirouška jsem rád neměl, byl to člověk, který často stavěl na odiv svoje vlohy k podnikání a snadnému vydělávání peněz. Velmi často to stavěl na odiv u nás doma, kde popíjel můj koňak, kouřil moje doutníky a jedl moje minutky. A vůbec mu nevadilo, že tyto návštěvy uvádějí náš rodinný rozpočet na dlouhou dobu do agonie. Výši mého platu středoškolského učitele bral jako podařený vtip.
Takže jsme třiadvacátého prosince odpoledne stáli na autobusovém nádraží v Prachaticích a čekali na Jirouška. Slíbil, že nás do penzionu odveze autem. Lyže, batohy a několik lodních kufrů manželky, bych stejně dva kilometry neunesl.
Sněhu na silnici hodně nebylo, ale stačil k tomu, aby často změnil dodávku Ford na čtyřkolové lyže s motorem. Proboha, buď má letní gumy, nebo zimní bez vzorku, nebo žádný, pomyslel jsem si pobaveně.
„Sváťo, stál jsi někdy za pípou?“ zeptal se najednou Jiroušek, „myslím v hospodě,“ dodal.
„Ne, proč?“
„Jen tak.“
Když jsme se ubytovali v penzionu a vše připravili na zimní rekreování, šli jsme na večeři do nevelkého domku, který byl administrativní budova, kotelna a hospoda v jednom.
„Jiroušek má pro nás nabídku,“ prohodila žena nad smaženým sýrem.
„Hm, a jakou?“
„Vybouchli mu manželata, kteří měli dělat v hospodě, uvítal by naši pomoc, zadarmo by to prý nebylo,“ pokračovala.
Tak přece, pomyslel jsem si. Od začátku jsem nevěřil tomu, že by nás Jiroušek pozval na vánoční dovolenou nezištně.
Běžky putovaly zpět do vaku a já jsem se stal jídlonošem, číšníkem a topičem v kotelně, taky v jednom. Jiroušek byl za pípou a manželka k ruce babce z Prachatic, která byla za kuchařku.

Týden uběhl jako voda, celkem v pohodě, pokud nepočítám desítky rozbitých talířů a sklenic, příliš často vyhaslej kotel, epidemii chřipky a několik stížností rekreantů na to, že musí spát v kulichu. Blbej kotel.
Na Silvestra se Kandlák večer vyprázdnil. Všichni rekreanti odešli někam za zábavou, Jiroušek se od rána systematický opíjel a já si udiveně prohlížel dvě koule, které byly moje nohy. V hospodě bych pracovat nechtěl, pomyslel jsem si rozladěně. Žena mi tenkým pramínkem doplnila horkou vodu do lavoru. Alpská sůl začala působit.
Někde odbilo deset hodin.
„Šla bych někam tancovat,“ řekla, a já si nemohl nevšimnout v jejím hlase prosbu.
Natáhl jsem oteklé nohy před sebe. Zbytečně.
„Hm, a kam? Všude jsou zřejmě rezervace a tím pádem plno.“
„V Bavorově je diskotéka,“ ožil Jiroušek, „a bude až do rána, říkal tady někdo,“ dodal.
„Bavorov, Bavorov, kde to je?“ zeptal jsem se.
„Nahoře u Vodňan, půl hoďky autem, ani né,“ řekl Jiroušek a namáhavě vstal od stolu.
Zalovil v kapse a hodil mi klíče od Forda.
Trochu ve mně hrklo.
„Hele, neblbni Jirouši, na těch galuskách bych tam nejel ani v létě.“
„Sváťo, pojeď, vždyť jsme z Prachatic na Kandlák dojeli,“ zaprosila žena.
Šmarjá, proč já těm ženskejm nedovedu nic odmítnout, pečlivě pěstovaná odpovědnost vzorného řidiče se schoulila někam do kouta.
„Ale budeš mě navigovat,“ hodil jsem po Jirouškovi.

Této hrůzostrašné cestě věnuji jednou celou povídku, říkal jsem si tehdy během cesty. Na obzoru se vyhoupla světla městečka u Vodňan.
Do Bavorova jsme přijeli těsně před půlnocí, takže novoroční polibek proběhl na náměstí, v mrazu a ještě někam za ucho, protože mi ujely nohy a já se i s manželkou poroučel k zemi. Přestože se Jiroušek chechtal jako blázen, pusu dostal taky, tentokrát na pusu, a jasně, ne ode mě.
Když pominu věkový průměr 16 roků, děsnej kravál, několik desítek zmožených dětí na podlaze, umělecky stočenou frontu na nápoje, kdy jedno pivo rovná se jedna hodina, diskotéka v Barovově nebyla špatná. Bylo tam teplo a místo k sezení taky.
Jiroušek s mými penězi zmizel někam k nápojům a zřejmě na dlouho. Rozhlédl jsem se.
„Ahoj,“ dolehlo ke mně z pravé strany stolu. Manželka seděla na levé.
Zatajil se mi dech.
Hlas patřil dívce s černými vlasy, ty v měkkých vlnách padaly kolem obličeje, kterému kromě puklé třešně na místě rtů, vévodily neuvěřitelně modré oči.
„A ahoj,“ zakoktal jsem s průvanem v puse.
Dívka se rozesmála a pokynula mi prstem. Naklonil jsem se vstříc vůni jasmínu. Dala mi ruku na rameno, přitiskla třešeň k uchu a řekla: „Ať ti brada neupadne pod stůl, je tam nebezpečno.“
Začervenal jsem se. A taky vzpamatoval. Vždyť je jí tak sedmnáct roků, taťka bych mohl bejt.
„Tancuješ?“ ozvalo se z pravé strany.
„Co, jestli tancuju? Tak trochu, ale ne toto,“ ukázal jsem na hromadu klubek propletených těl, kde chyběly jen ohně a oštěpy.
„Škoda, bych si trsla, všude samej puberťák, a panu Sympaťákovi se nechce.“
V očích jí svítily veselé jiskřičky, a ještě něco. Dál jsem raději její studny nezkoumal.
„Co si s ní přišel, je to tvoje holka?“ zeptala se.
„Ne, to je…“
„Jeho ségra, ahoj,“ přerušila mě žena a podala dívce ruku. Mě šťouchla do boku a lišácky se zašklebila.
Zdrtil jsem ženu pohledem.
„No, když to říká…“
Následovala hodina té nejbláznivější komedie, alespoň ze strany mé ženy. Já jsem na tom byl poměrně hůř, nebo lépe, já nevím. Jedno vím určitě, když několikrát Blanka, jak se mi dívka představila, náhodou (nebo ne?)položila ruku na moje stehno, tlak 150/200 mi zatemňoval mozek. Proč byly džíny najednou tak těsný? Asi jsem ztloustnul(?)
Jiroušek přinesl každému první a zároveň poslední pivo. Vypil ho na ex a prohlásil, že chce domů. Záchrana. Díky.
Když jsme odcházeli z diskotéky, Blanka s manželkou zmizely na záchodě. Prý přepudrovat a tak. Ještě mi stihly dát pusu na tvář. Jedna po druhé. Nenapadl mě ani ten nejslabší odpor. Ani nevím jak jsem se u toho tvářil, ale podle chichotání přihlížejících deváťaček, měl můj obličej do výrazu solidního přestřicátníka hodně daleko.
Blanka byla místní, takže jsme se rozloučili a já nasměroval Forda ke Kandláku. Vzpomněl jsem si, že dívka za autem hodila: „Zavolej, Sváťo…“
Usmál jsem se. Jak ti asi zavolám, leda z vokna.
„Poptala jsem se na diskotéce, víš, kolik jí bylo roků?“ prohodila manželka, když jsme se vrátili na penzion. Nezdálo se mi to, potlačovala smích.
„Nevím, osmnáct?“
„Tak to uber, pane Sympatickej. Přesně čtrnáct…“
Ani jsem se nepokoušel sklenici zachytit. Rozbila se na hodně kousků. Jako moje ješitnost.

Když jsme se vrátili do Prahy, házel jsem špinavé věci do koše na prádlo. V zadní kapse džín byl malý lístek. Bylo tam telefonní číslo a jedno jediné slovo: Zavolej.
Lístek voněl po jasmínu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Svatopluk Votruba | pondělí 23.8.2010 7:43 | karma článku: 12,42 | přečteno: 1206x
  • Další články autora

Svatopluk Votruba

A měla jejich důvěru…

Hm, poněkud vzletný a snad i trošku teatrální název článku, řeknete si, ale já na něm (na názvu) trvám. Snad proto, že spočinutí na prahu mého stáří je teatrální? „Starý nejsem, když duše dítěte v hrudi mé přebývá...“ Hm, tak toto je vzletné. Šmarjá, nebudu sebe ani vás trápit složitostmi, které možná ani složité nejsou, raději vám budu vyprávět, proč vznikl tento článek a jak to všechno začalo.

4.12.2012 v 8:12 | Karma: 14,06 | Přečteno: 895x | Diskuse| Ostatní

Svatopluk Votruba

Když nebe do pekla spadlo

Označení cikáni nemá v úmyslu hanit a zesměšňovat příslušníky romské menšiny, je nutné k vykreslení a pochopení charakterů jednotlivých postav příběhů. Jakákoliv podobnost s postavami v ukázce je náhodná.

28.7.2011 v 8:00 | Karma: 11,76 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Ostatní

Svatopluk Votruba

Tak vám děkuji vládo, pane Kubice

Opět berete zase jen chudým. Nejsem přispěvatelem portálu iDNES/onaDnes hanlivými, radikálními a nespokojeným články, nemám na to prostě čas, ale nyní dělám výjimku. Dnes jsem si přečetl článek o konci Internetu zdarma ve veřejných knihovnách:

21.7.2011 v 8:00 | Karma: 22,97 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Ostatní

Svatopluk Votruba

Rychlá adopce

Již dlouho sbírám laické i odborné poznatky, sleduji a studuji problematiku adopcí u nás, radami budoucím adoptivním rodičům se snad podílím na tom, aby některý malý kluk nebo holka prožili lepší dětství, než jsem měl třeba já, nebo řada dalších, kteří neměli to štěstí života v rodině.

19.7.2011 v 16:28 | Karma: 9,08 | Přečteno: 1224x | Diskuse| Ostatní

Svatopluk Votruba

Jsem z děcáku, no a co? Proč to teď tolik bolí?

Narodil jsem se v roce 1954. Na tu dobu se samozřejmě nepamatuji, ale tolik bych chtěl. Mnohé otázky by nebyly bez odpovědí. Jedno vím zcela určitě, jít do děcáku(rozuměj dětský domov) jsem se v den svých narozenin(byly mi dva roky) sám nerozhodl. Rozhodnutí učinili jiní lidé. Rozhodnutí, které mi tolik poznamenalo celý život. V dětském domově jsem strávil šestnáct roků.

17.7.2011 v 8:55 | Karma: 45,02 | Přečteno: 12323x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1721x
Jsem člověk, mám rád lidi, rád pro ně píšu, i tady:
http://www.povidky.asp2.cz
kdyby náhodou na blog idnes nenarazili. :)