Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moje rodina II.

Uběhlo několik dní, máma se ještě nevrátila. Jedli jsme jídlo z družstva. Kamil chodil do práce s tátou, já zůstával doma. Těšil jsem se na to až táta s Kamilem odejdou, doma mi bylo samotnému dobře.

Udělal jsem doma práci, kterou mi táta nařídil. Moc mě to nebavilo, ale těšil jsem se na to až skončím. To bylo volno a nikdo nebyl doma, mohl jsem dělat cokoliv. Vylezl jsem na půdu, natáhl se do slámy a snil, nebo vzpomínal. Kolem mě občas zašustila myška, dole kdákala slípka. "Asi snesla vejce, musím je sebrat, až slezu, kuně to nenechám," pomyslel jsem si.
Kde je asi máma, a proč od nás odešla? Vybavila se mi její tvář toho rána. Co se stalo, že ji otec tak zmlátil. Takhle přece rodina nemá vypadat. Opět mi uniká něco, na co mám právo, tak jsem to cítil. Rodiče se přece mají mít rádi, mají rádi své děti, pomáhají jim, ochraňují, sourozenci drží při sobě.
V děcáku jsem pod dekou četl spoustu knížek, kde o tom psali lidé, věděl jsem úplně přesně, jak má rodina vypadat. Podle těchto knížek jsem se do úmoru učil, jak se mám chovat jako syn, naučil jsem se nazpaměť spoustu dialogů v situacích, které můžu zažít a prožít se sestrou, nebo s bráškou. "Bráško, můžu ti pomoci? Můžu tě mít rád?" Strašně rád bych například toto říkal v úplně plném smyslu těchto vět.
Jenže tady to tak nebylo. Tady to nešlo.
Venku zadupaly holínky, vrzly vrátka, táta s Kamilem se vrátili z práce. Ani jsem si nevšiml, že se venku setmělo.
"Svaťo!" zvolal táta. Rychle jsem pospíchal z půdy dolů.
"Vezmi si z kuchyně kastrol, ve sklepě naber brambory, uděláme si je dneska šťouchané s kyškou." Oškrábal jsem je, táta mi zkontroloval tloušťku slupek(nesměly být příliš tlusté), pustil plynovou bombu, zapálil sporák a dal osolené vařit.
Když máma nebyla doma, táta mě učil vařit. Jak moc se mi v budoucnu tato zkušenost hodila. Dnes to byly brambory, příště houskové knedlíky, knedlíky na páře, omáčky, králík. A že mi to šlo, byl jsem dobrý učedník. Vaření mě bavilo.
Protože byl otec v invalidním důchodu, v JZD si moc peněz nevydělal, žili jsme velmi střídmě. Dá se říci, že jsme byli chudí. Nákupy ve Smíšeném zboží byly přesně vypočítány.
Ten den měl otec dobrou náladu a dovolil mi, abych si z peněz na nákup koupil za dvacet haléřů kačení mýdlo. Měl jsem radost, život byl trochu veselejší. Ne kvůli mýdlu, doufal jsem, že se všechno doma nějak zlepší, že bude lépe.
Dal mi stokorunu, strčil jsem si ji do zadní kapsy trenýrek, seznam věcí k nakoupení, popadl síťovku, nasedl na kolo a jel do vsi. V obchodě paní prodavačka všechny věci narovnala na stůl, na papírku vše spočítala a já měl nákup zaplatit. Sáhl jsem do kapsičky a..., byla prázdná. Protože jsem měl na sobě jen jednu jedinou kapsičku, polil mě studený pot. Já ty peníze ztratil. "Tak Svaťo, kde máš peníze, musím obsloužit...."
Konec věty jsem už neslyšel. Rychle jsem vyběhl z obchodu, sedl na kolo a jel zpátky domů. Pozorně jsem prohlížel každý kousek cesty až k domu, ale peníze jsem nenašel. Mokrý od slz jsem projel cestu jednou, dvakrát, třikrát, nic, peníze byly pryč. Unavený jsem si sedl k vrátkům. "Proboha, on mě zabije." Zacvakaly mi zuby.
Prozradila mě Rena, s kňučením poštěkávala, až otec otevřel vrátka a vyhlédl ven na cestu. "Co tady děláš? A kde máš nákup?" Zeptal se zvýšeným hlasem. Nedostal jsem ze sebe ani slovo. Tu na něj zavolal soused, že jsem v obchodě nechal nákup a že ho má zítra přijít zaplatit, nákup mu podal přes plot. Táta jednou rukou popadl síťovku, druhou mě a šli jsme domů.
V kuchyni se na mě obořil: "kam jsi dal ty peníze?"
"Ztratil," špitl jsem se svěšenou hlavou. Ze zadního pokoje škodolibě přihlížel Kamil.
"Podívej se na mě!" zakřičel a rukou mi zvedl obličej. V očích se mi mihl vzdor. Nic jsem nepostřehl, na moji tvář dopadla ruka. Hlasitě to plesklo, velmi hlasitě. Okamžitě jsem přestal slyšet na jedno ucho.
"Tys to ukradl grázle, nelži," zasyčel. "Kde máš ty peníze?" Rozhodl jsem se, že nic neřeknu, už nikdy nic nikomu neřeknu. Druhá a třetí facka už tolik nebolela, tvář byla jako vata. Duše bolela víc, daleko víc. Jako z velké dálky jsem slyšel hlas Petra jak volá, "Co se to tu děje?" "Ahoj Peťko, brácho..." zamumlal jsem, olízl si krev ze rtů a propadl jsem se do černé tmy.

Autor: Svatopluk Votruba | středa 7.10.2009 7:12 | karma článku: 22,03 | přečteno: 1300x
  • Další články autora

Svatopluk Votruba

A měla jejich důvěru…

Hm, poněkud vzletný a snad i trošku teatrální název článku, řeknete si, ale já na něm (na názvu) trvám. Snad proto, že spočinutí na prahu mého stáří je teatrální? „Starý nejsem, když duše dítěte v hrudi mé přebývá...“ Hm, tak toto je vzletné. Šmarjá, nebudu sebe ani vás trápit složitostmi, které možná ani složité nejsou, raději vám budu vyprávět, proč vznikl tento článek a jak to všechno začalo.

4.12.2012 v 8:12 | Karma: 14,06 | Přečteno: 895x | Diskuse| Ostatní

Svatopluk Votruba

Když nebe do pekla spadlo

Označení cikáni nemá v úmyslu hanit a zesměšňovat příslušníky romské menšiny, je nutné k vykreslení a pochopení charakterů jednotlivých postav příběhů. Jakákoliv podobnost s postavami v ukázce je náhodná.

28.7.2011 v 8:00 | Karma: 11,76 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Ostatní

Svatopluk Votruba

Tak vám děkuji vládo, pane Kubice

Opět berete zase jen chudým. Nejsem přispěvatelem portálu iDNES/onaDnes hanlivými, radikálními a nespokojeným články, nemám na to prostě čas, ale nyní dělám výjimku. Dnes jsem si přečetl článek o konci Internetu zdarma ve veřejných knihovnách:

21.7.2011 v 8:00 | Karma: 22,97 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Ostatní

Svatopluk Votruba

Rychlá adopce

Již dlouho sbírám laické i odborné poznatky, sleduji a studuji problematiku adopcí u nás, radami budoucím adoptivním rodičům se snad podílím na tom, aby některý malý kluk nebo holka prožili lepší dětství, než jsem měl třeba já, nebo řada dalších, kteří neměli to štěstí života v rodině.

19.7.2011 v 16:28 | Karma: 9,08 | Přečteno: 1224x | Diskuse| Ostatní

Svatopluk Votruba

Jsem z děcáku, no a co? Proč to teď tolik bolí?

Narodil jsem se v roce 1954. Na tu dobu se samozřejmě nepamatuji, ale tolik bych chtěl. Mnohé otázky by nebyly bez odpovědí. Jedno vím zcela určitě, jít do děcáku(rozuměj dětský domov) jsem se v den svých narozenin(byly mi dva roky) sám nerozhodl. Rozhodnutí učinili jiní lidé. Rozhodnutí, které mi tolik poznamenalo celý život. V dětském domově jsem strávil šestnáct roků.

17.7.2011 v 8:55 | Karma: 45,02 | Přečteno: 12323x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Chtějí posílit liberální křídlo. V boji o Senát vsadili Piráti na stará jména

16. června 2024  16:12

S podporou Pirátské strany bude v letošních senátních volbách kandidovat 11 lidí. Obhajovat bude...

Nemocnice začaly odmítat ukrajinské lékaře, počáteční nadšení pominulo

16. června 2024

Premium Těsně po napadení Ukrajiny Ruskem české nemocnice přijímaly tamní lékaře s otevřenou náručí a samy...

Navrácení dětí a mír se zapojením všech stran, vyzvali lídři na závěr summitu

16. června 2024  14:45,  aktualizováno  15:35

Sledujeme online Účastníci prvního summitu o míru na Ukrajině v závěrečném prohlášení vyzvali k návratu dětí...

ANALÝZA: EU už ví, jak na migraci. Bude platit flexibilní mechanismus solidarity

16. června 2024

Premium Země evropské sedmadvacítky mají před sebou dlouho diskutovanou dohodu o migraci. A Brusel nyní...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1721x
Jsem člověk, mám rád lidi, rád pro ně píšu, i tady:
http://www.povidky.asp2.cz
kdyby náhodou na blog idnes nenarazili. :)