Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ne příliš vtipný článek o navigaci.

Před pár dny jsem se vypravila do Kladna. Bylo potřeba zařídit něco kvůli autu a když už tam budu, zajedem do Prahy skouknem tam s dětmi a tchyní ty slavné motýly, plus ještě tu slavnou dinosauří stopu.

Den předtím jsem se sešla s nějakými kamarádkami a při debatě o mé plánované cestě jsme se shodly, že my moderní matky pohrdáme těmi malými skříňkami, co nás jak oslíky dovláčí na kýžené místo určení. Přesto je-li to nutné, jsme ochotny v zájmu urychlení cesty a ochrany psychického zdraví našich manželů přistoupit na cestu s navigací. „I když,“ ošklíbla se Katka, „tě to normálně připraví o zdravé selské uvažování, cestu zpátky bys prostě bez tý věci nedala ani náhodou!“

Zdravý selský rozum, to je to, co ztratíte, zapnete-li tohoto malého pomocníka na cestách. Ještě nikdy jsem sama s navigací nejela, v koloně ale ano (rozuměj v koloně jiných aut, která navigací disponovala). „Navigovaná“ auta pravidelně opouštěla kolonu, aby zabočila na úzkou cestu mezi poli, do slepé uličky, do opravované silnice s dočasným zákazem vjezdu či přesně na druhou stranu, než ukazovalo silniční návěští. Toť má jediná zkušenost, dostatečná na to, abych k dané věci pojala postoj zdrženlivé nedůvěry.

První důvod vyhodit ten krám z okna jsem získala už večer předem v garáži. Šla jsem si cvičně naťukat „botanická zahrada“. Ta věc ale nefungovala, zřejmě byla vybitá baterie a nezbylo mi než nastartovat, abych vše uvedla do chodu. Smrdět si v garáži se mi nechtělo, tak jsem se rozhodla, že vyjedu před garáž. Když jsem projížděla vraty, ozvala se hrozná rána. Zpanikařila jsem a zacouvala zpátky, rána se ozvala zas. Vysvětlení na sebe nenechalo dlouho čekat – a zatmělo se mi před očima. Jak jsem tak zkoumala navigaci, zkoušela ji rozchodit, startovala auto a obecně prodlužovala okamžik mezi nasednutím do auta a vyjetím z garáže, zapomněla jsem, že mám otevřený kufr. No a přesně co tušíte, auto s otevřeným kufrem vraty neprojede, takže LUP HO! binkla jsem kufrem do horního břevna, a to jsem ještě slušná, do prčic. Dveře jsou odřené, a to jsem ještě ani nevyjela z garáže.

Druhé překvapení mne čekalo v Praze. Protože jsem nezvládla zadat a vyhledat Botanickou jen podle názvu, vyjela jsem si mapku na internetu a do navigace naťukala správnou ulici. Pro jistotu jsem si ještě vytiskla výřez mapky – kdybych se tam kolem nějak motala, abych se zorientovala. Na mě si kamarádka navigace nepřijde, ha ha!

Ha ha, výsledek vám nebudu dlouze popisovat. Panímáma je spolujezdec-maskot, špatně vidí a o nějakém navigování nemůže být ani řeči, takže jsem vše musela zmáknout sama, i když ten krám mi půlku cesty hlásil „až to bude možné, otočte se“ (barrandovský most se opravuje, takže tam není možné zahnout) a druhou půlku mi statečně ukazoval, že vlastně lochkovský tunel je pole neorané a pro naši navigaci tam žijí lvi.

Do botanické jsme dojeli bez újmy na zdraví, nervech a bez nutnosti otáčet se, nebezpečně přejíždět z pruhu do pruhu nebo zastavovat a koukat do mapy. Problém byl v jediném: nebyla to ta botanická, kam jsme jeli. Napadlo by někoho, že je v Praze vícero botanických zahrad? A napadlo by někoho, že zadání „botanická zahrada Praha“ si někdo (konkrétně Seznam.cz) může interpretovat jako „školní zahrada Přírodovědecké fakulty v Praze 2“ čili asi tisíc kilometrů od místa, kam jsme v tom našem přecpaném autě mířili?

Chyba je tentokrát na straně internetu, ne na straně navigace, ale obavu o ztrátu zdravého uvažování naše zkušenost každopádně ukazuje jako oprávněnou. Místo abych se od VJEZDU DO PRAHY zajímala o to, kudy jet, vše jsem nechala na té věci a doufala, že mne dotáhne jak oslíka na místo. Kdybych si najela na celkovou mapu Prahy, bylo by mi jasné, že TAHLE botanická tedy opravdu není v Troji ale kdesi uprostřed Prahy, kde se navíc nedá zaparkovat a kde rozhodně žádní zajímaví motýli nepoletují.

Na obranu Přírodovědecké fakulty musím ale uznat, že disponují opravdu krásnou botanickou zahradou, rozlehlými skleníky a nádherným rozkvetlým parkem. V parku na lavičkách sedí (zadarmo) studenti se skripty, ve skleníku zaplatíte 50,- Kč za vstup a pokocháte se krásnou podívanou včetně jezírka s rybami, akváriem se šneky a několika obrovskými papoušky. Děti byly nadšené a vůbec tento výlet nepovažují za něco náhražkovitého.

A já balím tu bestii zpátky do krabice, sliním si prst a zkoumám ztráty na dveřích od kufru a po večerech sním o tanci s motýli velkými jako dlaň. Snad někdy příště, až bude toner v tiskárně na staromódní přípravu cesty s pomocí nějakého jiného, aktualizovanějšího serveru.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Suchopárová | pondělí 30.5.2016 23:38 | karma článku: 16,33 | přečteno: 761x
  • Další články autora

Alena Suchopárová

K Vánocům dárek.... dělat, co opravdu chci.

Nikdy jsem o tom nepřemýšlela. Kolik je věcí, které chci. A kolik je věcí, které vlastně dělám a nechci. A přesto ty první nedělám. A ty druhé dělám. A to celé, protože....

12.12.2018 v 23:31 | Karma: 20,33 | Přečteno: 415x | Diskuse| Ona

Alena Suchopárová

Jak jsme se fotili

Z myšlenky na roční focení jsem byla otrávená už od rána. Už jen zařídit, aby všichni zvládli obléci si čisté oblečení je nadlidský úkol. A to je jen třešnička na dortu.

28.8.2018 v 22:32 | Karma: 18,88 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ona

Alena Suchopárová

Není nad pořádné víkendové povyražení

Pachatele níže popsaných kriminálních činů nemohu jmenovat. Z okolností vyplyne, že se jedná o jedno z našich dětí, ale pamětliva důrazného poučení o základech internetové gramotnosti přisoudím zločinci milosrdnou přezdívku Saša.

26.2.2018 v 20:58 | Karma: 22,00 | Přečteno: 803x | Diskuse| Ona

Alena Suchopárová

Kterak se škrt přepočítal

Kdo náhodou někdy četl můj blog, ten dobře ví, že jsem škrt. Takový ten škrt, co si do lahve napouští vodu z kohoutku, páč se mu příčí koupit si balenou v Lidlu za dvě padesát.

16.2.2018 v 23:23 | Karma: 21,68 | Přečteno: 842x | Diskuse| Ona

Alena Suchopárová

Jak jsem o Vánocích (skoro) (ne)zhubla

Jako by to bylo dnes. Čtyři malé zlobivé uzlíčky a já, snažící se o Vánocích o nějaké to kilo dolů. Na plotně řízky a klobása a v ledničce bramborový salát, u babičky cukroví a kapr.

9.1.2018 v 20:15 | Karma: 23,08 | Přečteno: 737x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Opilý muž si ohříval jídlo a usnul. Policisté se do bytu dostali beranidlem

17. května 2024  11:06

Dramatickou službu měli dva ostravští policisté. Beranidlem se museli dostat do bytu v obvodu...

Útěk splašeného koně mezi diváky na dostizích vyšetřuje policie jako nedbalost

17. května 2024  11:02

Incident z minulého týdne, při kterém v diváckém prostoru dostihového závodiště v Pardubicích...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1743x
Sdílejte se mnou zážitky čtyřnásobné maminky, co se navíc pokouší znovu zapojit do pracovního procesu!

Seznam rubrik