Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak Terezku zavřeli do blázince. Neměl by tam jít spíš pan soudce?

Možná si vzpomínáte na letní kauzu, kdy se dva rodiče hádali a třetí to schytala. Přesněji řečeno: dva rodiče se hádali o malou Terezku a ta za to vyfasovala 2 měsíce v blázinci. Nyní, kdy se objevuje možnost dalšího pobytu naší malé hrdinky v léčebně, bych se chtěl k případu vrátit.

svěrací kazajka

V případě Terezka se vynořuje hned několik problémů, které v současnosti trápí naší společnost a které bych tu chtěl probrat. A to jest:

1. Výchova dětí u nás dnes aneb co nám to tu za pár let vyroste.

2. Délka rodičovské dovolené a státní zásahy v tomtu bodě.

3. Soudní rozhodnutí v případě rozchodu rodičů a určování společné péče.

První dva body se týkají všech rodičů a jejich dětí. Třetí bod by měl zajímat pouze oněch 67% manželství, jež se rozvedla či se v budoucnu rozvedou.

Bod číslo jedna:

O tom, že výchova našich dětí se neubírá zrovna správným směrem svědčí například výzkum OSN, podle kterého je u nás vztah dítě-rodič na jedné z nejhorších úrovní na světě. Horší než u nás je to jen ve Velké Británii a v USA. Ono se stačí jen podívat kolem sebe. Některé děti dnes mají chování nabubřelé a přímo úměrné svému nízkému egu, které se nedá získat jinak než špatnou výchovou. Rodiče dnes tráví celý den v práci a u televize, děti zase u počítače nebo na sportovních a uměleckých kroužcích (i když sportovců asi zas tolik není, soudě podle průměrné váhy dnešních prcků). A spousta dětí je dnes rodinou odeslána do jeslí ve věku dvou let a někdy i dříve...

Tímto se dostáváme k bodu no. 2:

Podle nového zákona se nyní mění délka rodičovské (úmyslně neříkám mateřské , ikdyž nás chlapů se do ní moc nezapojuje). Rodič bude mít nově možnost si vybrat délku "dovolené" (2-4 roky) a úměrně tomu se mu bude vyplácet peníz (čím déle, tím méně za měsíc). Je zde jednoznačná snaha o to, aby se rodičovská co nejvíce zkracovala a ideálně, aby měli téměř všichni jen tu dvouletou. Podle paní psycholožky Macákové je toto špatné a mohlo by to vést k citovému oploštění dětí podobně jako to prý potkalo generaci let padesátých. Je to tak zlé?

Stačí se podívat za humna jak to vypadá v cizině. Přesněji, jak to vypadá v zemích na západ od nás, jež jsou nám tak často dávány za vzor. Ve spoustě zemí EU (například v Nizozemí) je rodičovská dovolená dlouhá maximálně 6 měsíců, v USA je, pokud nejste správně pojištěni, prakticky nulová. To v porovnání s našimi 2ma až 4mi lety vypadá jako špatný vtip. Já tuto novou změnu podporuji, jediné co mi vadí je nemožnost během průběhu "dovolené" její délku nijak měnit.

Bod třetí:

Je současné rozhodování soudů v případech umísťování dětí rodičům v pořádku? Nemyslím si. Není sice možné hodnotit rozhodování všech soudců jako celek (vzhledem k jejich velké nezávislosti a nepřítomnosti precedentů v našem právním řádu) , ale jsou zde patrné některé společné znaky jejich rozhodnutí.

Za prvé, je to přežitek z dob komunismu, že se o dítě dokáže vždy nejlépe postarat matka (vždyť ho přeci v sobě nosila 9 měsíců a tudíž to musí umět, ikdyž by nechtěla). To samozřejmě není pravda. Matka může být krkavčí stejně jako otec a tudíž by to nemělo soudce svádět k nějaké podjatosti. Ikdyž matky mají většinou k dítěti lepší vztah.

Druhým trendem v rozhodování některých soudců je nepochopení práv dítěte. Někdy jsou totiž práva dítěte zastíněna právem jdnoho z rodičů (viz případ Terezka), což by se nemělo nikdy stát. Právo dítěte na spokojený růst a vývoj by mělo být bráno na zřetel jako to nejhlavněší. Když je třeba chyba na straně matky, která nerespektuje rozhodnutí soudu, aby ji otec viděl, neznamená to, že kvůli tomu dítě zavřeme. Rodič, který toto činí by měl být motivován jinak než týráním dítěte.

Možná by v naší materiální společnosti stačilo, aby v případě kdy by nebyl prvním rodičem umožněn styk dítěte druhému rodičovi, ten by pak nemusel platit žádné alimenty. Když nechce ten první rodič, aby se ten druhý o dítě staral citově, tak proč by se měl o něj starat i materiálně? Popřípadě vymyslet nějaké jiné (dítě netrestající) postihy pro onoho rodiče, ale proboha, nazavírat děti za mříže!!!

Posledním trendem, který by se dal vypozorovat, je snaha soudců o to, aby dítě bylo ve střídavé péči. Prostě, aby každý rodič chvilku tahal pilku. A nejlépe snad, aby to bylo půl na půl. Takovýto přístup mi připadá přehnaný. Když totiž budeme dítěti vnucovat dva domovy, mezi kterými se bude neustále přesouvat, nebude mít nakonec ani jeden, jelikož ani v jednom se nebude cítit úplně jako doma. Já jsem přívrženec péče jednoho rodiče a občasné návštěvy u druhého. Třeba víkend jednou za 14 dní a podobně. Ale prosím nevláčejme si děti sem a tam jak nějakou hračku s kterou si chceme oba hrát!

 

Dodatek pro nespokojené matky (otce), které jejich kariérističtí manželé (manželky) opustili a nechali je samotné jen s dítětem. A zároveň pro ty, jež takové muže (ženy) mají nebo hledají a mohlo by je něco podobného potkat:

Když si vyberete kariéristického horlivce a máte s ním dítě, nemůžete se pak divit, že na rodinu kašle a najde si raději někoho jiného úměrně svému postavení a zájmům. Když chcete chlapa (ženu) se smyslem pro rodinu, musíte si ho (ji) najít. Tím neříkám, že je to jednoduché.

P.S. Zajímavým článkem na toto téma je rozhovor paní Jílkové s paní psycholožkou Macákovou viz. http://zpravy.idnes.cz/psycholozka-nekteri-soudci-detem-ublizuji-f2b-/domaci.asp?c=A071212_084330_domaci_mr

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: František Sturm | středa 12.12.2007 13:10 | karma článku: 12,41 | přečteno: 1151x
  • Další články autora

František Sturm

Covidové statistiky a kontext čísel

Statistika nuda je, má však cenné údaje. Bez kontextu se však v každé statistice můžeme rychle ztratit. Tento článek je pokusem trochu pomoci těm, kteří nemají čas hledat a porovnávat čísla, která se nás dnes každý den valí.

24.4.2020 v 10:59 | Karma: 12,15 | Přečteno: 304x | Diskuse| Společnost

František Sturm

Vývoj politika aneb od pulce po pytel

Krátké (ne)vědecké pojednání o jednom moc zajímavém zvířátku. Toto pojednání vzniklo na základě několikaletého nezúčastněného pozorování. Zjištěné výstupy verifikovala Vědecká rada pro výzkum a inovace Univerzity života ČR.

20.4.2020 v 11:00 | Karma: 8,37 | Přečteno: 177x | Diskuse| Politika

František Sturm

Pokrytec Zeman?

Končí jedno staré přátelství kvůli pokrytectví? A nebo ne? Vystoupí Václav Klaus tvrdě proti Miloši Zemanovi? A čeká nás Czexit?

1.7.2016 v 20:55 | Karma: 15,84 | Přečteno: 770x | Diskuse| Politika

František Sturm

Jak nás kvóty (ne)zachrání

Uprchlíci plní stránky českých novin. V ulicích je zatím nepotkáte. Změní se to? A bude to taková hrůza, jak se bojíme?

19.9.2015 v 13:03 | Karma: 13,31 | Přečteno: 633x | Diskuse| Společnost

František Sturm

Ukrajinské scénáře

Vývoj na Ukrajině je dramatický. Jak to může nakonec skončit? Zde je několik pravděpodobných scénářů a argumenty pro a proti, zda k tomu či onomu dojde.

29.8.2014 v 16:14 | Karma: 32,04 | Přečteno: 4534x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Policie odvolala pátrání po chlapci z Chomutovska, podařilo se ho najít

25. května 2024  12:10,  aktualizováno  12:43

Policie odvolala pátrání po pohřešovaném dvanáctiletém chlapci z Chomutovska. Díky poznatkům od...

V JAR ve velkém přepadávají sanitky. Bez policie už pro pacienta nedojedou

25. května 2024  12:41

Gangsteři v Jihoafrické republice našli šokující terč: sanitky. Jejich řidiči čelí přepadením, při...

Za mávání nacistickou vlajkou na oslavách v Plzni žádá žalobce podmínku a pokutu

25. května 2024  12:16

Státní zástupce chce podmínku a pokutu v řádu desítek tisíc korun pro muže a ženu, kteří při...

Televize nabízí divákům spoustu výhod a obrazovka má stále své kouzlo

25. května 2024

Královnou domácí zábavy zůstává televize. Nabízí totiž výhody, které jiná média nabídnout nemohou,...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1593x
Mezi ušima pragmatik, v hrudi romantik.