Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FS

Po dnešním vyjádření pana Putina: "Putin: Západ se odklání od ideálů. Jihovýchod Ukrajiny by si zasloužil nový stát" se jeví dle mého první varianta, tj. rozpad Ukrajiny ještě reálnějším.

0 0
možnosti
TK

Putin je postupně tlačený do kouta. Pokud nechá dále postupovat západ salámovou metodou směrem k Rusku, tak končí, stejně jako končí Rusko coby velmoc. Jedna z mála zoufalých věcí, které by mohl pro záhranu sebe a Ruska udělat (a nebude se vám to líbit) je důrazně prásknout západ přes prsty. V krajním případě by to mohl být i nečekaný jaderný útok.

Říkal jsem, že se vám to nebude líbit. :-P A ne, nečekám, že se mnou budou zdejší diskutéři s modrorudými brýlemi souhlasit, ale není každý národ jako zaprdění Češi, kteří si nechají vše líbit a stačí jim jen jen přežívat. Takže možná brzy uvidíme, jestli má Putin koule, nebo ne..

0 1
možnosti
Foto

J31a84n 20N53e41t65o73p65i75l

30. 8. 2014 11:32

Zajímavá analýza situace. Přidám tedy také názor. Ve svém rozboru se věnujete situaci na Ukrajině, byť velmi věcně. Ale já se obávám, že tento konflikt se již prakticky netýká Ukrajiny. Týká se toho, zda se změní geopolitická rovnováha ve světě. Týká se toho, zda opět nevzniknou sféry vlivu tak jak je známe z dějin, tzn. že by v Evropě opět existovaly země bez de facto vlastní suverenity. Týká se toho, jestli se za cenu zachování firemních zisků, miliardových obchodů a zachování zaměstnanosti v evropských ekonomikách vrátíme k typu politiky, která kdysi vedla k mnichovskému diktátu. Z dějin víme, že každý agresor se zastavil až v okamžiku, kdy BYL ZASTAVEN. Proto si myslím, že existují další scénáře vývoje, ještě mnohem horší než naznačujete Vy. Např. že Rusko Ukrajinu obsadí kompletně, pak si to namíří třeba do Gruzie nebo jiné postsovětské republiky, svět bude stále nečinně přihlížet a nakonec třeba zkusí napadnout i pobaltské republiky, přestože členy NATO.

Může to vypadat nemožně a šíleně, ale rád bych připoměl, že stejně nemožně a šíleně by asi většině z nás připadala před rokem představa toho, čeho jsme nyní svědky. Proto jsem přesvědčen, že Putin se nezastaví dokud nebude zastaven a že scénáře, které tu naznačujete, jsou ještě ty lepší možné alternativy. A to mi připadá jako něco přímo katastrofálního.

A přiznám naprosto nepokrytě, že z chování evropských politiků začínám mít strach. Vedeni dobrými úmysly nejsou ochotní zaujmout vůči Rusku dostatečně nekompromisně tvrdý postoj. A jak známo, dobrými úmysly bývá dlážděna cesta do pekel.

4 0
možnosti
TK

?? O čem to mluvíte, jaký nový vznik sfér vlivu? Tuto přece nikdy nezanikly, pouze se rozšiřuje ta americká na úkor ruské a v okamžiku, kdy tento proces dorazil až k vlastním hranicím Ruska, došlo k dalšímu předem očekávanému konfliktu.

0 1
možnosti
TK

Bohužel nejde ani o Ukrajinu, ani o to, které řešení je dobré, ale o to, co si naplánovali pánové v USA. A hlavní cíl USA je jasný, zbavit se Ruska, jakožto výrazného silného protihráče, který mu jako jeden z posledních neleze do zadnice, má v OSN právo veta a přece jen stále brání USA a západu, aby násilím i penězi ovládat svět. Pokud to jako vedlejší efekt oslabí EU, pro USA jedině dobře. Takže cíl je jasný, zbavit se soupeře a ovládnout jeho zdroje. Tedy zbavit se Putina a destabilizovat tamní systém, kilidně až k občanské válce. Příkladů zemí, kde už se to povedlo máme dost.

 A metody tohoto boje proti Rusku jsou snad dost známé, navenek se tvářit přátelsky, chlácholit sliby, že žádné posouvání NATO, ani sféry vlivu západu směrem k Rusku už nehrozí a přitom reálně postupně ovládat státy, nacházející se ve sféře vlivu Ruska (lákat je do NATO, podepisovat dohody s EU, a pokud to nejde s tamními vládami, tak podporovat protivládní síly..) Takhle se západ salámovou metodou postupně prokousal od Berlínské zdi až k samotným hranicím Ruska. A je logické, že čím blíže Rusku natahuje západ svoje prsty, tím víc bude ruský medvěd kousat. S tím se počítá, USA jsou vysmáté, ty jsou dost daleko, EU je na tom o něco hůř, ale ta nerozhoduje, jen se veze.

Takže k věci. Pokud tedy známe odověď na klasickou otázku "Cui bono?", tak víme, jaké scénáře mohou následovat. Jednoznačně západ připustí pouze scénáře, které oslabí Putina. Kompromisní dohoda se separatisty, ani jejich vítězství nepadá v úvahu, to USA nedovolí, ani kdyby celá Evropa měla skončit v plamenech. Zdánlivě dobrý výsledek je poražení separatistů a ovládnutí Ukrajiny, ale to by mohl být konec Putina, to nemůže připustit zase on, a to ví dobře Putin i západ. Dobrý výsledek, je vleklá bevýsledná válka, Putin doma i Rusko ve světě budou ztrácet podporu a vliv a dlouhodobě to neustojí. EU i Rusko se budou soustředit na tento jediný problém, takže USA budou mít  volné ruce.

0 2
možnosti
TK

Takže z pohledu USA tato šachová partie vypadá jako vyhraná, ať už snadno, nebo za cenu ztrát (války v Evropě). Putin má jedinou šanci, udělat něco chytrého a nečekaného.

0 1
možnosti
RP

Bohužel nic bližšího o tom nevíme. Hlavně nevíme, jak velké má Ukrajina vojenské, ekonomické i politické rezervy , neboli jak dlouho takhle vydrží válčit proti ruským "dovolenkářům" . Ruští agenti, až do pádu Janukovičovy vlády nerušeně umísťováni na klíčová místa Ukrajinské správy , dozajista hodně pracovali na tom, aby ty rezervy byly co nejmenší. A je jasné, že současná Porošenkova vláda informace o vzniklých škodách tají, protože se bezprostředně týkají schopnosti Ukrajiny účinně bojovat proti této ruské dovolenkářské invazi.

Nejpravděpodobnější je podle mně varianta 1. Ukrajině dojdou zdroje pravděpodobně dříve než ruská armáda vyčerpá "zdroje" dovolenkářů a než případně Putin ztratí politickou podporu a padne, čímž by byla invaze ihned ukončena. Zároveň ale Západ nedovolí, pod hrozbou otevřené ekonomické a vojenské podpory Ukrajiny,  Rusku uchvátit víc území východní Ukrajiny, než bude nezbytně nutné k obsluze Krymského poloostrova.

1 1
možnosti
KV

Pisete v jedne variante, vetsina sveta doufa v porazku povstalcu! A ja se ptam jak je velka ta vetsina sveta??

1 2
možnosti
JT

a jak je velká ta většina, která si přeje porážku Rusů?

2 0
možnosti
Foto

Dobré, ale proboha - přečtěte si to po sobě nejdřív a zkontrolujte chyby a překlepy! Rve to oči :-/

0 1
možnosti
FS

Ujišťuji vás, že jsem to několikrát četl a spoutu chyb opravil. Ale nemám tolik volného času, abych hledal každou chybu v textu. A na rozdíl od článků placených redaktorů iDnes nemám ani korektora, který by mi článek v tomto ohledu kontroloval. Děkuji.

0 0
možnosti
TH

Kdyby z Kyjeva hned na začátku přišli s jednáním, tak žádná válka nemusela být. Celé je to jen kvůli tomu, že si tam někdo obsadil parlament a začal diktovat celé zemi, že bude po jeho. Když kus země se vyjádřil, že takový styl se jí nelíbí, tak místo diskuze byly poslány armády na umravnění takových "rebelů". A ti pak mají dvě možnosti - nebránit se, nebo se bránit. Tadyti si vybrali druhou možnost a výsledky tu několik měsíců sledujeme. Přitom stačilo tak málo, stačilo jim dát garance jednání, nějakou váhu pro jejich slova, klidně autonomii v rámci republiky....ale nic nepřišlo. Jen děla, tanky, kulomety....

Jinak stále marně čekám na parlamentní volby na Ukrajině. Když padla stará vláda, tak by měly být volby, ne? Nebo proč to vlastně mají v parlamentu 270 lidí z 450? Doufám, že se těm dalším nestalo něco zlého, bylo by smutné, kdyby nemohli vykonávat svoji práci....

9 4
možnosti
PZ

Prosím vás, žvanile, příprava parlamentních voleb trošku trvá, to není jako "referendum" na Krymu připravené (i s výsledky) za týden. Ostatně termín parlamentních voleb byl dávno vyhlášen na 24. říjen, jen to asi někdo zapomněl oficiálně ohlásit vám, že?

3 4
možnosti
AM

Chybí vám scénář - Ukrajina se stane součástí Eurasijské celní unie.

--------------------------

Rusům nesmírně záleží na tom, co si myslí a dělá Západ, hlavně USA - i když to nikdy nepřiznají. Ta stará evropská doktrína, že je třeba odtrhnout Ukrajinu od mateřské Rusi, ať už v Bismarckově, nebo nověji Brzezinského teoriích, Rusko vytáčí k nepříčetnosti. A jak to tak vypadá, nedovolí to skutečně za žádnou cenu.

Putin není troškař - chce CELOU Ukrajinu.

Považuje ji za Okrajinu, za okraj ruské říše.

3 3
možnosti
JK

Souhlas.  Na Ukrajině jsou suroviny a hlavně průmysl.  Hlavně vojenský.  A o to Putinovi jde.

1 0
možnosti
  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1593x
Mezi ušima pragmatik, v hrudi romantik.