Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Romská otázka v ČR aneb kdo se bojí nejvíce

Na tomto blogu se objevilo již několik vesměs zajímavých článku na téma soužití Romů a většinové společnosti v ČR. Z některých reakcí to vypadá, jako kdyby se obě strany té druhé bály či do konce jí pohrdaly či nenáviděly. Kdo se tedy bojí víc?

když bydlíte blízko GhettaFrantišek Sturm

Hned zpočátku bych se chtěl oprostit od jakéhokoliv paušalizování, ke kterému velmi často dochází. Nebudu zde mluvit o všech Romech ani o všech Češích. Toto se týká určitého procenta Romů a určitého procenta "bílých Čechů".

Je neoddiskutovatelné, že určité procento Romů (a nejen jich) na zbytku společnosti parazituje. Tento typ lidí se živí tím, že pobírá státní dávky, krade barevné kovy či majetek druhých ze sklepů. Navíc se vyznačuje značnou neúctou k základním hodnotám slušnosti. Například je to sprosté chování vůči okolí, i třeba starým lidem, omezování práv sousedů nedměrným hlukem a třeba již zmíněnými krádežemi.

A co je nejhorší, tito lidé si pořizují velké množství dětí, jen kvůli tomu, aby z nich vyždímali více peněz na sociálních dávkách. O děti se pak starají způsobem více než krkavčím. Děti neposílají do školy, nechávají je ať si shání co potřebují krádežemi či jinak jak dokážou a dávky, které na ně dostávají, utratí za všechno možné (alkohol, cigarety, auta), jen ne za potřeby pro děti. Touto výchovou pak z dětí vyrůstají stejně nepřizpůsobivé osobnosti jako z jejich rodičů, někdy možná i horší.

Velká část těchto Romů přišla k nám z východního Slovenska a někteří jsou "na návštěve" u svých příbuzných už několik let. Není pak výjimkou, že v jednom malém bytě bydlí i 10 a více lidí. Chápu, že se tam určitě v takovém počtu nenudí, ale k změně chování těchto lidí k lepšímu, toto jistě nevede. Tady mě možná budou odporovat Romští aktivisté, že přeháním, že takovýchto Romů je minimum, že to je jen přestava vyvolaná médii. V Praze toto možná platí, ale na menší městech, je výskyt takovýchto skupin lidí a jejich "ghett" poměrně častý a také více viditelný (na maloměstě či vesnici zná každý každého a všichni všechno vědí).

Když pak všechno toto chování těchto Romů vidí průměrný Cecháček, začínají mu vstávat vlasy hrůzou. Průměrný člověk se nezabývá tím, jestli to co vidí má nějaké (multi)kulturně-sociální souvislosti. Průměrný člověk si všechno vztáhne na sebe. Co to sakra pro mě znamená, když tu vedle mě bydlí taková lúza co jen dělá bordel a krade? NO nic dobrého určite! Nejdnou začne mít strach o svůj sklep, peněženku, děti... najednou se začne BÁT. To je přirozená reakce clověka na všechno, co by mu mohlo nějak uškodit. Tento člověk si pak třeba neuvědomněle začne škatulkovat. Helemese tenhle vypadá jako cikán... ty přece kradou, vždyť u mě dělají takový bordel a ukradli mi lyže ze sklepa... pozor na něj, ten může být nebezpečný.

V této chvíli pak tento normální Čech hledí na normálního Roma s nedůvěrou. A když na Vás někdo hledí s nedůvěrou, dá se to lehce vycítit. Romové také třeba náhodou zaslechnou poznámku: "Hele, cikán bacha!" a když se ohlédnou, vidí opět ten pohled plný nedůvěry, strachu či pohrdání. Je pak normální reakcí, že si průměrný Rom jako každý začne paušalizovat. Ty gadžové nás Romy nesnášejí, to jsou ale hnusní rasisti! ... a nejdnou se také začne BÁT.

A v mžiku tu máme dvě "strany", které stojí proti sobě, jelikož se každá té druhé bojí. Pak je těžké poslouchat argumenty té druhé, "U vás je problém". To je pak vždy reakcí "Vždyť to přeci není pravda, u vás je problém." Co ale s tím dělat? Nejhorším možným řešením je říkat, že žádný problém není. To je jako strkat hlavu do písku a čekat, kdy vás při tom někdo nakopne do prdele. Řešením je o problému mluvit a neustupovat těm, kteří si to nezaslouží. Tím se dostávám k tomu, kdo se bojí nejvíc.

Nejvíce se nebojí ani Romové, ani Češi, ani cikáni, ani gadžové. Nejvíce se bojí úřady něco řešit. A když řeší, tak jen přilévají oleje do ohně. Jak je možné, že za poslední roky byly v některých městech nepřizpůsobivé rodiny všechny sestěhovány do jednoho bloku domů? Vždyť v takovýchto ghettech nemají tito lidé žadný důvod se změnit, žádné pozitivní vzory, ba právě naopak. Jak je možné, že úřady neřeší chování těchto lidí, že radši policejní auto ghetto objede a nechá si ho žít svými zákony. Jak je možné, že tito lidé si na úřadech vydupou více, než co by normální člověk nezískal ani hromadou úplatků? Zde vidím ten největší strach a s tím by se mělo něco dělat. Howg

P.S. Nějaké pozitivní informace o Romech v médiích (hlavně v televizi) by také neuškodily. Ale kdo by se pak na to díval, že?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: František Sturm | čtvrtek 13.12.2007 12:50 | karma článku: 18,87 | přečteno: 1538x
  • Další články autora

František Sturm

Covidové statistiky a kontext čísel

Statistika nuda je, má však cenné údaje. Bez kontextu se však v každé statistice můžeme rychle ztratit. Tento článek je pokusem trochu pomoci těm, kteří nemají čas hledat a porovnávat čísla, která se nás dnes každý den valí.

24.4.2020 v 10:59 | Karma: 12,15 | Přečteno: 304x | Diskuse| Společnost

František Sturm

Vývoj politika aneb od pulce po pytel

Krátké (ne)vědecké pojednání o jednom moc zajímavém zvířátku. Toto pojednání vzniklo na základě několikaletého nezúčastněného pozorování. Zjištěné výstupy verifikovala Vědecká rada pro výzkum a inovace Univerzity života ČR.

20.4.2020 v 11:00 | Karma: 8,37 | Přečteno: 177x | Diskuse| Politika

František Sturm

Pokrytec Zeman?

Končí jedno staré přátelství kvůli pokrytectví? A nebo ne? Vystoupí Václav Klaus tvrdě proti Miloši Zemanovi? A čeká nás Czexit?

1.7.2016 v 20:55 | Karma: 15,84 | Přečteno: 770x | Diskuse| Politika

František Sturm

Jak nás kvóty (ne)zachrání

Uprchlíci plní stránky českých novin. V ulicích je zatím nepotkáte. Změní se to? A bude to taková hrůza, jak se bojíme?

19.9.2015 v 13:03 | Karma: 13,31 | Přečteno: 633x | Diskuse| Společnost

František Sturm

Ukrajinské scénáře

Vývoj na Ukrajině je dramatický. Jak to může nakonec skončit? Zde je několik pravděpodobných scénářů a argumenty pro a proti, zda k tomu či onomu dojde.

29.8.2014 v 16:14 | Karma: 32,04 | Přečteno: 4534x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1593x
Mezi ušima pragmatik, v hrudi romantik.