Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stát vůči Bakalovi v defenzívě. A Zeman jen plácnul do vody

Zatímco prezident Zeman ze sebe udělal trapnou naivku výzvou na odevzdání výnosů bytů RPG státu, NWR prodává skoro za 2,5 miliardy koksovny. Přitom stát není ani teď bezbranný, jen je nečinný.

Bakala pro Forbes: V OKD mám jen malou část svých investic...

 

Je třeba si uvědomit, že i ten prodej koksoven musí schválit stát prostřednictvím svého antimonopolního úřadu. Nedovedu si představit, že třeba v USA, kde by šéf firmy nepřijal pozvání prezidenta, že by mocná státní administrativa nezakročila. Tento příklad jsem dal, aby mi zase někteří úderníci pseudopravice nepřisoudili nálepku komunisty.

Je nepochybné, že OKD nečeká jen zavření Dolu Paskov, ale celkový útlum. Vůbec je otázkou, zda nedojde k vysátí zbytku hodnot a prázdná slupka neskončí v insolvenci. Bakala už vyvedl – podle (nejen) mého názoru velmi sporně a nemravně – z podniku desítky miliard, navíc stále ze sta procent vlastní 44 tisíc bytů OKD (dnes RPG). Je směšné předpokládat, že by se o tu více než miliardu korun ročních výnosů z nájemného chtěl dobrovolně dělit se státem.

Z peněz získaných hlavně z OKD dnes Bakala podniká po celém světě, zjevně necítí k České republice ani k regionu žádnou vděčnost ani morální závazky, o altruismu nemluvě. Přitom vděk by měl cítit už za násobně podceněné podmínky, za kterých mu stát umožnil OKD získat. O tom, i o pochybných způsobech, za nichž mizel majetek OKD, jsem už psal zde, zde a zde.

Dnes jsem chtěl upozornit nejen na ty nově očekávané téměř 2,5 miliardy za koksovny, ale vzpomenou i další nástroje, prostřednictvím kterých mizely peníze. Dvacet miliard vybrali akcionáři hned po úpisu akcií, a to na úkor snížení základního jmění. Takže peníze získané od nových minoritních akcionářů, z nichž Bakala udělal naprosté hlupáky a de facto je obral, nezůstaly ve firmě, ale byly brzy nato odčerpány.

A to není vše. Stále častěji se hovoří o nákupu předražených strojů. Prý vedou nitky do Německa ke spřízněným osobám. Když to šlo prostřednictvím techniky, dovedete si představit, kolik peněz mohlo být zdánlivě legálně vyvedeno prostřednictvím předražených služeb a nájmů (viz třeba pronájem bývalého ředitelství). Neprůhledným způsobem se také převáděly sanované pozemky pod poddolovanými domy na RPG. Obdobným zdrojem neprůhledných obchodů pro NWR mohla být doprava a rekultivace (dnešní AWT).

Od doby, kdy Bakala ovládl OKD, cena uhlí vzrostla několikanásobně, a to i vzhledem k současnému poklesu (podle mě dočasnému). Ekonomové by se měli zamyslet, jak je možné, že se vyplatí USA těžit a exportovat tuto komoditu při mnohem vyšších mzdových nákladech a se započtením vysokých přepravních nákladů.

Jsem přesvědčen, že slabá místa v této neprůhledné struktuře, která byla 9 let pro Bakalu mlýnkem na peníze, by se ještě dnes podařilo rozkrýt a tyto úniky prověřit pomocí daňového a možná i trestního práva. Alespoň dnes – tedy s mnohaletým zpožděním - by měl stát demonstrovat vzhledem k aktuálně hrozící katastrofě svou sílu. Měl by zahájit permanentní kontroly (daňovou, báňskou, pracovněprávní, bezpečnostní, ekologickou, hygienickou a možná i dotační). Úřady, které mnoha slušným podnikatelům rády komplikují život, na to má (Úřad pro hospodářskou soutěž jsem už v souvislostí s koksovnou zmínil).

Je třeba si uvědomit, že bez svolení Báňského úřadu není možné žádný důl zasypat (Paskov) ani otevřít (Frenštát p. R.). Pokud NWR nedostane svolení, nelze v Paskově pohřbít ty milióny tun kvalitního černého uhlí. A pokud svolení nedostane, útlum (konzervace, odvětrávání apod.) by přišlo sakra draho.

Teď jde o to, aby to všechno už Bakalovi nebylo jedno. Každým dnem klesá šance, že má v Česku o co přijít. Jistě, má tady dům za stovky miliónů i další majetky, ale zásah musí přijít rychle. Jsem přesvědčen, že na základě zevrubných kontrol by mohl přijít na řadu „švýcarský model“ obstavení majetku, než soud zhodnotí legálnost, případně trestní odpovědnost osob, které OKD přivedly do dnešní situace.

Uhlobaroni kolem MUS se v tomto srovnání jeví jako „zodpovědní“ hospodáři. Ano, chtěli možná ulít peníze (pravděpodobně ty Tykačovy). Ale nikdy neměli zájem svou společnost totálně vytunelovat. Takové ohledy k OKD Bakalovi nepřipisujme, on totiž je spekulant, nikdy nebyl uhlobaronem.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Streit | pondělí 30.9.2013 11:48 | karma článku: 42,58 | přečteno: 8757x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5380x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4004x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8114x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Macronův evropský bolehlav. Kampaň mu ničí násilnosti, Le Penová z toho tyje

22. května 2024

Premium Blížící se volby do Evropského parlamentu budou varovným signálem pro Emmanuela Macrona, jeho...

Vláda má jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  16:55

Přímý přenos Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Malého cyklistu zabilo na přechodu auto. Odvolací soud zmírnil řidičce trest

22. května 2024  16:48

Nešťastná shoda okolností připravila o život čtrnáctiletého chlapce ve Zbraslavi na Brněnsku. Loni...

Nová Buča? Na ulicích Vovčansku leží těla civilistů, ukazují záběry z dronu

22. května 2024  16:35

Ukrajinci zveřejnili nové video z Vovčansku v Charkovské oblasti, na němž na ulicích města leží...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...