Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyznání Václavu Havlovi

Dnes je to 30 let, co jste se poprvé stal naším prezidentem. Prezidentů jsme celkem měli jedenáct. Byli mezi nimi dobří i špatní. Ale podle mě jen na dva můžeme být opravdu hodně hrdí. Vy jste jedním z nich. Moc nám chybíte.

Považuji za velké štěstí, že jsem mohl část svého života prožít v době, kdy jste stál v čele naší země. Politici se kolem Vás střídali a hádali, ale Vy jste tu byl jako pevný pilíř hodnot, které naše země tolik potřebovala a potřebuje. Teď, když už tu s námi nejste, je to zřejmé čím dál víc.

Vždycky jste viděl dál a hlouběji, než velká většina lidí. A vždycky jste ctil skutečné nepovrchní hodnoty. Ovšem hlavně, nejen že jste je ctil, Vy jste za ně taky bojoval. A snášel kvůli nim léta v kriminále. Říkal jste, že má smysl o ně usilovat a za ně bojovat, bez ohledu na to, jak to dopadne. A podle toho jste jednal.

Do politiky se Vám nechtělo a za politika jste se ani nepovažoval, leč doba z Vás politika udělala. A byl jste dobrým politikem. Jenže především jste byl výjimečným státníkem. Dnes máme politiků přehršel, ale kdo z nich je opravdovým státníkem?

Ve světě toho tehdy o Československu moc nevěděli. Ale Vás znali a obdivovali a díky tomu získala v zahraničí i naše země nebývalý kredit. Ten už se dávno rozplynul. Hodnoty, které jste do naší politiky vnesl, se z ní taky dávno vytratily.

Vyčítali Vám, a to i mnozí Vaši tehdejší příznivci, tzv. rudolfínský projev v roce 1997. Po dvaceti letech jsem si ho přečetl znovu. A jako u všeho, co jste říkal či psal, jsem musel konstatovat, že jste trefil hřebíček na hlavičku. Doba Vám dává za pravdu.

Vyčítali Vám souhlas s bombardováním Srbska v roce 1999. Byla však jiná možnost, jak zastavit agresívní a genocidní konání tehdejšího srbského režimu a jeho bojovníků na okolních národech? Pro mnoho našich občanů bylo důležitější přesvědčení, že Srbové jsou naši slovanští bratři, než fakt, že tito bratři vraždili a vyháněli z domovů jakési nebratry.

Pro Vás vždycky stála na prvním místě lidská práva. Za ně jste bojoval a byl vězněný za komunistického režimu a o jejich dodržování v jiných částech světa jste usiloval v době, kdy my už jsme jejich potlačováním netrpěli. Toto úsilí se stalo nepřehlédnutelnou ikonou naší zahraniční politiky. Díky tomu byla tato politika ve světě viditelná a uznávaná.  A opět jsme u kreditu, který se po Vašem odchodu rozplynul.

Dokázal jste o sobě pochybovat a k těmto pochybám se přiznat. V dnešní politice něco naprosto nepředstavitelného.

Za komunismu o Vás většina lidí nic nebo skoro nic nevěděla. Mnozí si říkali, nějaký buržoazní synáček tu pořád do něčeho šťourá, k čemu je to dobré, ten režim drží pevně v kramflecích, navíc se nám tu  nic hrozného neděje a vlastně nám ani nic nechybí, stačí jen držet hubu a to nebolí. Pak vás po revoluci ti samí vynášeli do nebe. A teď na Vás spousta z nich zase nenechá nit suchou, pojem Havloid, tedy Váš příznivec, je pro ně pěkně peprná nadávka. Má to logiku. Ta revoluce pro ně nejspíš nebyla o hodnotách, ale o tom mít se co nejdřív jako na západě.

Ale tak to chodí a málokdo to ví líp, než jste to věděl Vy. Nikdy jste se nesnažil zalíbit většině, měl jste své vize a za nimi jste šel. Své názory jste nikdy neohýbal podle průzkumů veřejného mínění ani podle očekávání nějakého profitu. Současně jste akceptoval opačné názory, na nikoho jste neútočil ani nikoho neurážel. Opět něco, co z politiky vymizelo.

Ale Vy, pane prezidente, z našeho vědomí a z našich srdcí nevymizíte nikdy. A Vámi uznávané a prosazované hodnoty teď sice na body poněkud prohrávají, ale K.O. nejsou a nikdy nebudou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Strádal | neděle 29.12.2019 0:15 | karma článku: 26,23 | přečteno: 625x
  • Další články autora

Jiří Strádal

Jak naše armáda jela na Polsko

Dnes v noci je to 40 let, co z mnoha československých kasáren vyjely kolony tanků, obrněných vozidel a nákladních aut směrem k polským hranicím. S cílem potlačit tamní proces demontáže komunistické diktatury vedený Solidaritou.

11.12.2020 v 21:33 | Karma: 23,40 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika

Jiří Strádal

Paradoxy naší doby

Náš svět se rychle řítí dopředu a my se mu přizpůsobujeme. A přitom nám ani nestačí docházet, že to, co považujeme za normální, je často docela absurdní. Nahodil jsem jen jednu desítku příkladů. Určitě Vás napadnou další.

27.11.2020 v 21:12 | Karma: 23,14 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Jiří Strádal

Nahlédnutí k novozélandským Maorům

Je to 200 let, co maorští náčelníci po mnoha bojích začali jednat o loajalitě k britské koruně a o svých právech. K dohodě pak došlo. Maory to ale později stálo vysokou cenu. Vypovídá o tom mnoho pomníků a pamětních desek.

20.11.2020 v 22:18 | Karma: 18,56 | Přečteno: 392x | Diskuse| Cestování

Jiří Strádal

Dvakrát na břehu řeky (povídka)

Na břehu téměř vyschlé řeky seděl stařec se svým vnukem. Podél protějšího břehu šla karavana lidí s naloženými vozy. Spíš se trmáceli, než šli. Vyhnuli se opuštěnému mlýnu a pokračovali, než sedící dvojici zmizeli za pahorkem,

13.11.2020 v 22:26 | Karma: 10,54 | Přečteno: 282x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Strádal

Víra, normalizace a Bílá Hora

Současné čtyřsté výročí bitvy na Bílé Hoře se může jevit jako dávná historie, ale není to tak dávno, co jsme tu měli jistou paralelu. Je to náhoda nebo to neseme v genech a máme se toho obávat i v budoucnu?

6.11.2020 v 22:44 | Karma: 15,67 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

VIDEA TÝDNE: Přehlídka v Moskvě, pohled do černé díry a autobus v řece

12. května 2024  18:52

V Rusku se konala tradiční vojenská přehlídka ke Dni vítězství. Záběry kamer odhalily třeba i to,...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  18:51

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Los Angeles se topí v bezdomovectví. Řešením může být nepodmíněný příjem

12. května 2024  18:44

Los Angeles bylo kdysi dávno vzorem moderního města, kterým se Amerika chlubila. V posledních...

Ukrajina evakuovala čtyři tisíce lidí z Charkovské oblasti, hlásí dva mrtvé

12. května 2024,  aktualizováno  17:49

Sledujeme online Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Je ženatý, má dvě děti, pět vnoučat a dva psy (věrnou kámošku, vlkodava Bernardetu, od 4.5.už jen ve smutku krásných vzpomínek). Vyšlo mu pár knížek nabízejících prolínání současnosti s historií. A taky knížka Korupce po III. pivu, která se snaží odhalovat absurdnosti naší doby. Charakterizoval by se jako kříženec nejlínějšího workoholika s nejpracovitějším kavárenským povalečem.

Seznam rubrik