Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zvíře má větší cenu než člověk!? Kde to žijeme?

Jsme nesmírně vytrvalá a tvrdohlavá stvoření. Ale také hloupá. Neustále máme tendenci měnit jak přírodní tak společenské zákonitosti, díky kterým si nikdy nebudeme rovni, ať už se nám to líbí nebo ne. Vždy se najde něco, co si budeme navzájem závidět. Někteří lidé by bez závisti zemřeli. Nebýt jí, spousta z nás by si nemělo o čem povídat, nebo lépe řečeno koho pomlouvat za to, že je úspěšnější a schopnější a tak si může dovolit vyšší životní standard. Závist je pro nás tak nějak přirozená. Můžeme si za ni sami. Nyní jsme se ale dopustili takového extrému, že už závidíme i zvířatům. Mají totiž často větší cenu než lidé, kteří si je kupují a následně i rozmazlují. Jako racionálně uvažující člověk se tedy ptám: Je normální, aby mělo zvíře větší cenu než člověk?

Rozhodě nechci, aby můj článek vyzněl jako nějaká chladná ekonomická analýza. Mám zvířata v celku rád. Budu pouze a jen konstatovat fakta tak, jak je vidím. V noci na dnešek poblíž Ostravy utekli z ohrady dva koně, kteří se na frekventované silnici srazili s autem. Řidič i spolujezdec nehodu s vážnými zraněními přežili, ale koně zahynuli. Racionálně uvažující člověk se bude především zajímat o stav dvou mužů v autě, kteří teď leží v nemocnici díky nezodpovědnému chovateli, který řádně nezajistil ohradu. Ze zkušenosti vím, jak se chovatel zachová, až mu bude zpráva oznámena. To, že díky jeho nezodpovědné péči o koně málem uhynuli dva lidé, jde automaticky stranou. Takový lidský život, co to je v porovnání s koňským že. Primárně se bude zajímat o své dva čtyřnohé miláčky, kterým bude chtít poskytnou špičkovou veterinární péči. Ta by mimo to byla finančně i fyzicky daleko náročnější, než péče o dva zraněné muže. Chovatel se dozvídá, že jsou jeho koně mrtví a zachvacuje jej záplava smutku nad touto strašlivou ztrátou. Doposud se ale nezeptal, jak se daří dvěma mužům v nemocnici nebo jak se jeho koně ocitli na silnici. Zdraví a bezpečí koně především! Člověk si přece nějak poradí ne?

Takových případů se děje dnes a denně mnoho a nejen s koňmi. Stále ale nemůžu pochopit tu zvrácenost. Neustále od nich slýchávám, jaká jsou to roztomilá stvoření s němou tváří, co všechno by pro ně udělali a co to stojí práce je udělat šťastnými a jak moc jim lidé ubližují. Pak ale jdu po ulici a šlapu do fekálií těchto roztomilých stvoření, která na mě štěkají a často vypadají, že týden nejedli. To je ta vaše péče o ně, milí ochránci přírody? A co takhle nějaká zodpovědnost? Koupíte si zvíře a to pak sténa hlady, protože nemáte peníze na to, abyste ho živili.

Považujete za normální, že jsou parky a náměstí plná fekálií těch vašich miláčků? Považujete za normální s nimi chodit do restaurací bez náhubků a ještě nás proklínat, když na to upozorníme? Považujete za normální, že se těm vašim mazlíčkům často přikládá daleko větší pozornost, když se jim dávají léky a medikamenty, zatímco jinde umírají lidé? Lidé, ne zvířata! Vždyť ta vaše zvířata se mají lépe než někteří lidé, to vám přijde normální? Přijde vám normální, když má ve Švýcarsku zvíře právo na advokáta a vlastního psychologa? Vždyť to si nemůže dovolit polovina obyvatel naší republiky a zvíře si to dovolit může? Podle statistiky Federálního úřadu USA uvedené ke dni 11. 2. 2011 je cena jednoho lidského života v přepočtu 161 milionů Kč. Chcete mi snad říct, že ten kůň, lev, medvěd, kočka, pes nebo morče má větší cenu? Jestli ano, tak kde to žijeme?

Nejsem necita. Vím, že jsme národ pejskařů a kočičkářů. I já mám doma dva kocoury, ke kterým mám určitý vztah a s rodinou děláme všechno pro to, aby netrpěli hladem a nstrádali. Nikdy bych ale nedopustil, aby svou přítomností ohrozili člověka a nebo jej obtěžovali. I přesto, že je mám rád a mám rád zvířata všeobecně, existuje jistá hierarchie hodnot a potravní řetězec, ve kterém by člověk měl vždy stát nad zvířetem. Pokud tomu tak nebude, nebudeme si závidět jenom mezi sebou, ale začneme závidět i zvířatům, která už se teď mají lépe než někteří lidé.

Autor: Jáchym Stolička | středa 27.7.2011 13:11 | karma článku: 24,53 | přečteno: 2479x
  • Další články autora

Jáchym Stolička

Lidská hloupost je větší zlo než terorismus nebo islám

Člověk je od přirozenosti agresivní a bojechtivý tvor. Ohlédneme-li se do historie - na všechna zla, která člověk na člověku páchal - nemůžeme ani dnes pracovat s východiskem, že jsme od přirozenosti mírumilovní tvorové.

3.12.2015 v 16:32 | Karma: 14,06 | Přečteno: 913x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Senzace okolo vojenského konvoje je zbytečná a hloupá

Kontext, ve kterém dochází k různým událostem, může z událostí jinak obyčejných a banálních učinit události neobyčejné a pozoruhodné. Takovéto události pak lidi buďto sjednocují, nebo, jako v tomto případě, rozdělují. Průjezd spojeneckých vojsk přes ČR se vzhledem ke kontextu, vnitropolitickém i mezinárodně politickém, takovouto neobyčejnou událostí stal. Otázka zní: Je senzace, ať už pozitivní nebo negativní, spojená s průjezdem spojeneckých vojsk přes naše území opravdu tak nutná?

29.3.2015 v 9:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Co lze z úspěchu ANO usoudit o stavu a budoucnosti české politiky?

Již před rokem jsem vyjádřil svou nedůvěru v politické hnutí ANO, které líbivou formou nabízí rychlé a efektivní řešení politické krize v zemi a lepší budoucnost jejím občanům. I přes výrazný úspěch hnutí jak v parlamentních, tak komunálních volbách má nedůvěra stále trvá. Důvody k ní jsou následující.

13.10.2014 v 8:00 | Karma: 19,63 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Trest smrti nic neřeší. A vraždu dítěte už vůbec ne

Ve středu 10. 9. 2014 bylo nálezem mrtvého těla ukončeno pátrání po devítileté holčičce z Klášterce nad Ohří, která se v úterý nevrátila ze školy domů. Někdejší podezření, že dívka zemřela násilnou smrtí, se nyní potvrdilo, když policie dopadla muže podezřelého z vraždy holčičky. Tato tragická událost dala v médiích podnět k diskusi o tom, jaký trest je pro vraha dítěte adekvátní a zdali by takový člověk měl dostat trest smrti.

12.9.2014 v 17:37 | Karma: 10,51 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Společnost

Jáchym Stolička

Slibujeme nesplnitelné, ale hlavně to voličům neříkejte

Vždy před volbami si kladu otázku, zdali si politici vůbec uvědomují, že sliby, které lidem v předovlebních kampaních dávají, často splnit nelze a je to z jejich strany účelová lež, a nebo jsou sami tak omezení a věří, že jsou tyto sliby schopni naplnit. V tomto období, kdy se politické strany snaží udělat dojem na co největší množství lidí, je dle mého názoru také nejvíce deklasován nápis na prezidentské standartě "Pravda vítězí". Proč? Prezident Edvard Beneš kdysi řekl, že lidé o pravdu ve skutečnosti vůbec nestojí. Naopak, chtějí žít v iluzi a nejvíce budou adorovat toho, kdo se jim o zachování jejich iluzí postará.

11.9.2014 v 10:20 | Karma: 12,01 | Přečteno: 528x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3501x
Občan ČR, hrdý vlastenec a názorově konzervativec, který se zajímá o svět, ve kterém žije, a jehož budoucnost mu není lhostejná. Váží si lidí inteligentních, čestných a pracovitých a v jednání dává přednost logice a rozumu před agresí a předsudky. Blog na iDNES.cz píše bezmála 5 let a je otevřen diskusi na jakékoliv téma.