Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bojovat proti těm, kdo zneužívají systém, není rasismus.

Tento fakt už bychom si konečně měli uvědomit, pokud nechceme dále rozhazovat peníze daňových poplatníků a řádných občanů ČR za zcela směšné a řešení nepřinášející zákroky, které podle názoru vlády přispějí k nápravě situace na Šluknovsku. Máme zde další modelovou situaci, kdy se naše zatím (ne)funkční vláda absolutně vůbec nesnaží jít k jádru věci, ale namísto toho jen opět přilévá vodu do děravého vědra. Výsledky jsou přirozeně v nedohlednu. Když se nad chováním vlády i některých občanů hlouběji zamyslím, tak mi vychází, že je každý občan ČR platící daně a vyjadřující svou nespokojenost vůči těm, kteří je neplatí, rasista. Nebo se pletu?

Je třeba si nasypat popel na hlavu a postavit se realitě čelem! Dostali jsme se do fáze, kdy  se musíme vypořádat s důsledky špatného chápání mezinárodní integrace. K těmto chybám při jejím chápání nedochází jen v naší republice, ale ve světě obecně. Netýká se to jen násilného a nesmyslného začleňování Romů do naší komunity, ke kterému v minulosti docházelo a které přineslo více škody než užitku. Je to problém mezinárodní. Názornou ukázku chyb integrace jsme mohli sledovat letos v létě v ulicích Londýna, kde se bouřily stovky přistěhovalců. K celé problematice evropské integrace se vrátím později, nyní ale zmíním jeden svůj postřeh, kterého jsem si v průběhu celého konfliktu na Šluknovsku všiml.

Policie, jakožto státem zřizovaný orgán, je zde proto, aby pomáhala a chránila, jak už to má ostatně napsáno na svých vozidlech. Každý řádný občan odvádí státu daně, aby funkčnost policie podpořil a tím tak zajistil svou bezpečnost. To je ovšem idealismus. Pomáhat a chránit je věc jedna, ale věc druhá je, jestli si policie uvědomuje, komu vlastně pomáhá a koho chrání. Tady je podle mě hlavní kámen úrazu. Při pouličních bojích ve Varnsdorfu jsem si všiml zajímavého úkazu: Policejní těžkooděnci stojí se zbraněmi v ruce a vodními děly čelem k těm, kteří ze svých peněz financují jejich výbavu a výcvik (daňoví poplatníci ČR) a zády k těm, kteří se na jejich fungování nepodílí ani korunou a ještě opovrhují jejich autoritou (Romové). Nevím jak vám, ale mně se na tom něco nezdá. Myslel jsem si, že je tu policie od toho, aby chránila řádné a povinnosti si plnící občany a ne systém zneužívající příživníky. Nejsem vůbec rasista, proti Romům nic nemám, jen bych si moc přál, aby si plnili občanské povinnosti jako všichni ostatní. Potom by jistě neměli důvod hovořit o každém z nás jako o rasistovi, když je na tento nedostatek upozorníme. Nemluvě o tom, že se o rasismus nejedná, pokud jen říkáme věci tak, jak je vnímáme. Pravda prostě někdy bolí, s tím je třeba se smířit. Nemluvě o tom, že o této pro Romy hořké pravdě nehovořili příslušníci krajně pravicových stran, nýbrž řadoví občané a obyvatelé města a to je k zamyšlení. Abych pravdu řekl, tak se těm demonstrujícím lidem vůbec nedivím, že se jim ze svých daní nechce živit minoritní skupinu, která když už pro stát nedělá nic, tak aspoň zvyšuje procento kriminality. Kruté, ale pravdivé.

Toto je jeden z důsledků špatně chápané mezinárodní integrace. Integrace není cílem mezinárodních vztahů, nýbrž jen nástrojem jejich prohloubení. Nikde není napsáno, že by v Evropě vedle sebe měli nutně žít muslimové a křesťané, stejně jako nikde není napsáno, že by Romové měli být nutnou součástí naší populace. Ale ano, klidně ať jsou, ale musí si plnit povinnosti vůči státu a ne jen sprostě zneužívat zázemí, které jim stát a jeho občané poskytují. Tímto chováním si totiž Romové zajišťují nejen svou nezaměstnanost, ale i nezaměstnatelnost a averzi ze strany svých spoluobčanů.

 

 

Dodatek 9.10. 2011

Na ulici, ve které bydlím, žije romská rodina, která vede spořádaný život (odvádí daně, starají se o dům a v neposlední řadě vzorně vychovávají 3 děti) a nevšiml jsem si, že by před jejich domem někdy někdo demonstroval. O barvě pleti to tedy opravdu nebude.

 

Autor: Jáchym Stolička | pátek 7.10.2011 20:15 | karma článku: 32,33 | přečteno: 1720x
  • Další články autora

Jáchym Stolička

Lidská hloupost je větší zlo než terorismus nebo islám

Člověk je od přirozenosti agresivní a bojechtivý tvor. Ohlédneme-li se do historie - na všechna zla, která člověk na člověku páchal - nemůžeme ani dnes pracovat s východiskem, že jsme od přirozenosti mírumilovní tvorové.

3.12.2015 v 16:32 | Karma: 14,06 | Přečteno: 913x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Senzace okolo vojenského konvoje je zbytečná a hloupá

Kontext, ve kterém dochází k různým událostem, může z událostí jinak obyčejných a banálních učinit události neobyčejné a pozoruhodné. Takovéto události pak lidi buďto sjednocují, nebo, jako v tomto případě, rozdělují. Průjezd spojeneckých vojsk přes ČR se vzhledem ke kontextu, vnitropolitickém i mezinárodně politickém, takovouto neobyčejnou událostí stal. Otázka zní: Je senzace, ať už pozitivní nebo negativní, spojená s průjezdem spojeneckých vojsk přes naše území opravdu tak nutná?

29.3.2015 v 9:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Co lze z úspěchu ANO usoudit o stavu a budoucnosti české politiky?

Již před rokem jsem vyjádřil svou nedůvěru v politické hnutí ANO, které líbivou formou nabízí rychlé a efektivní řešení politické krize v zemi a lepší budoucnost jejím občanům. I přes výrazný úspěch hnutí jak v parlamentních, tak komunálních volbách má nedůvěra stále trvá. Důvody k ní jsou následující.

13.10.2014 v 8:00 | Karma: 19,63 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Trest smrti nic neřeší. A vraždu dítěte už vůbec ne

Ve středu 10. 9. 2014 bylo nálezem mrtvého těla ukončeno pátrání po devítileté holčičce z Klášterce nad Ohří, která se v úterý nevrátila ze školy domů. Někdejší podezření, že dívka zemřela násilnou smrtí, se nyní potvrdilo, když policie dopadla muže podezřelého z vraždy holčičky. Tato tragická událost dala v médiích podnět k diskusi o tom, jaký trest je pro vraha dítěte adekvátní a zdali by takový člověk měl dostat trest smrti.

12.9.2014 v 17:37 | Karma: 10,51 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Společnost

Jáchym Stolička

Slibujeme nesplnitelné, ale hlavně to voličům neříkejte

Vždy před volbami si kladu otázku, zdali si politici vůbec uvědomují, že sliby, které lidem v předovlebních kampaních dávají, často splnit nelze a je to z jejich strany účelová lež, a nebo jsou sami tak omezení a věří, že jsou tyto sliby schopni naplnit. V tomto období, kdy se politické strany snaží udělat dojem na co největší množství lidí, je dle mého názoru také nejvíce deklasován nápis na prezidentské standartě "Pravda vítězí". Proč? Prezident Edvard Beneš kdysi řekl, že lidé o pravdu ve skutečnosti vůbec nestojí. Naopak, chtějí žít v iluzi a nejvíce budou adorovat toho, kdo se jim o zachování jejich iluzí postará.

11.9.2014 v 10:20 | Karma: 12,01 | Přečteno: 528x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3501x
Občan ČR, hrdý vlastenec a názorově konzervativec, který se zajímá o svět, ve kterém žije, a jehož budoucnost mu není lhostejná. Váží si lidí inteligentních, čestných a pracovitých a v jednání dává přednost logice a rozumu před agresí a předsudky. Blog na iDNES.cz píše bezmála 5 let a je otevřen diskusi na jakékoliv téma.