Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč je pevnější, co se nechvěje?

Dozvěděl jsem se v jedné diskuzi o právu ženy na potrat, že co je bez chvění, není pevné, jak píše jeden muž, a proto je lépe o hranici, kdy začíná lidský život, pochybovat. V době, kdy jen v České republice umírá denně 70 nenarozených dětí jen proto, že společnost neposlouchá zcela jasné argumenty, které k nám mluví z nitra tradice evropské civilizace i prostřednictvím zdravého rozumu, výhody chvějícího se postoje opravdu nechápu.

Považuji za lepší zastávat postoj pevný a nechvějící se, zvlášť tam, kde předstírat pochyby, které neexistují, by bylo projevem mimořádně nebezpečného pokrytectví. Začněme od začátku. Svět, v němž se pohybujeme, je proměnlivý. Změny, které vnímáme, můžeme rozdělit podle jejich charakteru do dvou typů. Prvním typem je změna, které můžeme říkat malá. Malou změnou věc získává nebo ztrácí nějakou vlastnost, přičemž věc před změnou, v průběhu změny i po změně zůstává táž a my ji jako takovou i rozeznáváme. Rostlina začne kvést, z přítulného mláděte se stane obávaná šelma, muž vyplešatí, žena se stane matkou atd. Při malé změně věc zůstává být tím, čím byla - strom stromem, zvíře zvířetem, muž mužem, žena ženou. Naopak při změně, které budeme říkat velká, věc, se kterou se děje změna, zaniká a vzniká věc nová. Z vodíku a kyslíku vznikne voda, strom se v kamnech promění na popel, zvíře zemře a jeho tělo se rozloží. Po velké změně věc přestává být tím, čím byla a stává se něčím jiným. V rámci života lidského jedince dochází nutně jen ke změnám malým, velkou změnou bychom se ocitli mimo rámec života tohoto jedince (nebyl by to již on). Velkou změnou život lidského jedince začíná - z něčeho, co jím není, se za působení jistých příčin stává on sám. Od chvíle svého vzniku stává se nositelem svých (malých) změn. Kdy vzniká lidský jedinec? Od chvíle, kdy můžeme s bezpečností rozeznat, že změny, které se dějí mají jediného nositele, jedince, kterého můžeme přes všechny změny, kterými projde, jednoznačně rozeznat jako téhož. A k tomu dochází v okamžiku početí. Proč? Protože právě od této chvíle můžeme věc poznanou v různých časových okamžicích (zygota, embryo, plod, novorozenec, batole, dítě, pubescent, dospělý senior) rozpoznat jako jediný subjekt svých změn. Změna nenarozeného dítěte v narozené dítě - je změnou místa, ničím víc. Vzhledem, že určení nositele vývoje je pozorovatelné, dokládá počátek vzniku jedince i moderní přírodověda. V jednotlivých fázích vývoje člověka dochází ke změnám malým, i když se nám to možná tak nejeví. Jde však o malé změny, protože mají jediného nositele - lidského jedince, který se vyvíjí. Člověk se v průběhu svého života nezmění v jiného jedince, je stále týmž, i když projde řadou změn. Jako jednatřicetiletý muž, který píše tento článek, nemám jinou identitu než jako čtyřletý chlapec, který si hrál na pískovišti, ani jako embryo v matčině lůně - pokaždé jsem to byl já v různých časových okamžicích. Kdybych nebyl to embryo já, tak bych tu teď neseděl a nepsal tento příspěvek. Ale jelikož jsem to byl já, tak jsem se mohl vyvinout až do stávající podoby. Kdybych byl ve 12 týdnech života zabit, tak bych tu neseděl, stejně jako kdyby se mi to stalo včera.

Kdo chce z pragmatických důvodů budovat nějaké umělé hranice vzniku jedince musí nutně narazit. Například extrémista Singer tvrdí, že nositelem práva na život je jen ten, kdo má vědomí. Proto ho nemá embryo, ale podle stejné logiky ho nemá ani spící člověk. Zdravý lidský rozum hranici početí pro vznik lidského jedince potvrzuje stejně jako moderní přírodověda. V dnešní době, kdy se dělají ultrazvuková vyšetření v těhotenství, objevují se v albech dětí jako první snímky nenarozeného dítěte. "Podívej se, to jsi ty u mámy v bříšku!"

"Jé to je legrační, opravdu jsem to já?" ptá se holčička. "Ano, jsi to ty", přisvědčuje tatínek. "A tady jsi už na světě." "No, to je legrace", směje se holčička.

Autor: Jiří Stodola | středa 29.7.2009 11:14 | karma článku: 33,40 | přečteno: 4291x
  • Další články autora

Jiří Stodola

Štvanice na Halíka?

Tomáš Halík mne označil v souhrnné reakci na několik jemu ne příliš přátelských článků za “ultrakatolíka” a “dědice druhorepublilového fašismu”. Mohu podotknout, že obě nálepky považuji za urážlivé a zcela falešné. Jsem katolíkem, to přiznávám, ale skutečně nechápu, proč by mě někdo měl označovat za “ultrakatolíka”. Co to vlastně je “ultrakatolík”? Já se považuji za katolíka zcela bez přívlastků. Ještě absurdnější je tvrzení o tom, že jsem dědicem druhorepublikového fašismu. S žádnou formou fašismu jsem neměl, nemám a nebudu mít nikdy nic společného. Tomáš Halík by měl lépe vážit svá slova. Já ho také nenazývám ultramodernistou a dědicem prvorepublikového modernismu, i když v jeho případě by šlo o nálepky celkem oprávněné.

19.6.2013 v 12:56 | Karma: 26,43 | Přečteno: 1859x | Diskuse| Věda

Jiří Stodola

Halíkovy vánoční knížky a RIV

Český knižní trh si zvykl na to, že každý rok před Vánoci vychází kniha Tomáše Halíka, kterou pak zájemci o plytké filosofování a lacinou spiritualitu naleznou pod stromečkem. Takový už je trh: lidé chtějí Harryho Pottera, dostanou Harryho Pottera, chtějí Halíka, dostanou Halíka. Autoři těchto publikací chtějí peníze, dostanou peníze úměrně tomu, jak moc lidé stojí o jejich díla. V souvislosti s Halíkovými knihami je zajímavá jiná věc – nejde totiž jen o komerční meditace na různá témata, ale podle prof. Halíka jde zároveň i o odborné knihy. Jak je to možné? Začneme trochu ze široka.

5.6.2013 v 12:11 | Karma: 27,16 | Přečteno: 2111x | Diskuse| Věda

Jiří Stodola

Putna do kartouzy

Abych řekl pravdu, kauza profesury Martina C. Putny ve mně nevyvolala potřebu veřejně se vyjadřovat. Takové veřejné angažmá by totiž znamenalo buď se postavit na stranu prezidenta Miloše Zemana, nebo na stranu M. C. Putny. Ani jedno jsem udělat nemohl, neboť v obou případech bych musel být nespravedlivý.

4.6.2013 v 12:24 | Karma: 17,60 | Přečteno: 940x | Diskuse| Věda

Jiří Stodola

Ježíš Kristus - falešný prorok nebo Syn Boží?

Člověk žijící v naší kultuře musí k osobě Pána Ježíše Krista zaujmout svůj postoj, ať chce nebo ne. V podstatě existují dva možné přístupy: buď je Pán Ježíš Kristus tím, kým se prohlašuje, tedy Božím Synem, vtělenou druhou Božskou Osobou, nebo je podvodník, lhář či blázen. Nevěřit v první a zároveň odmítat druhé dost dobře nejde, přestože se o to mnozí pokoušeli (kupříkladu T. G. Masaryk), když Ježíše Krista považovali za pouhého člověka, nicméně člověka, který dosáhl nejvýraznějšího pochopení Boha a kterého je třeba míti za vzor. Těmto lidem uniká, že takovýto významný člověk by musel být zároveň významný lhář a nafoukanec, protože není sebemenších pochyb o tom, že si osoboval práva, která přísluší Bohu (odpouštět hříchy) a žádal úctu, která Bohu náleží.

17.9.2009 v 10:37 | Karma: 24,85 | Přečteno: 3153x | Diskuse| Ostatní

Jiří Stodola

Katolická církev a potraty

V jedné diskuzi zazněly hlasy, že prý katolíci v otázce potratů nejsou jednotní. Vzhledem k tomu, že katolíka katolíkem dělá křest, katolická víra a podřízenost autoritě papeže a biskupů v jednotě s ním (viz např. dokument Lumen gentium), a že otázka přípustnosti či nepřípustnosti umělého potratu spadá pod učení, které je třeba přijímat vírou božskou a katolickou, pak je spekulace o nějaké nejednotnosti katolíků v této otázce čirým nesmyslem.

7.9.2009 v 16:06 | Karma: 22,45 | Přečteno: 4400x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Inzerát na nového ministra pro vědu a výzkum si utahuje z tápající TOP 09

4. května 2024  16:15

Z potíží vládní TOP 09 při výměně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové si...

Brazílii po silných deštích zalilo bahno, obětí záplav je už přes 50

4. května 2024  16:12

Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 56. Dalších 67 lidí se...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2378x

Seznam rubrik