Proč volby nevyhraje ODS a proč zvítězí ČSSD - 2.část

Je taky důležité říci, že naše voličská společnost je spíše levicová a čím více se projevují dopady krize, tím více lidí tíhne k levicovým stranám, o čemž vědí své i Japonci, kteří po padesáti letech dali pravici sbohem a na rozloučenou jí zamávali levicí.

 Ostatně poslední volby do poslanecké sněmovny u nás, nedopadly sto na sto, jak se mylně mnozí domnívali, a jak do omrzení opakovala média, nýbrž vítězstvím levice.

Stal se totiž ten omyl, že Strana zelených byla počítána jako pravicová strana, ačkoli měla voliče z obou táborů, a už tehdy, když se sama přimkla k pravici, jsem říkal, že má jistě více levicových voličů, protože je v Evropě vnímána spíše jako strana středolevá, a že se od ní její voliči příště odvrátí (a to se tehdy ještě ani zdaleka nerozběhly vnitrostranické personální rozepře) a zvolí stranu jinou a ona bude mít problém se do parlamentu vůbec dostat. Moc dobře vím, o čem mluvím, sám jsem chtěl tehdy vytrestat sociální demokracii za liknavost s kauzou Grossova bytu (každá strana musí mít samočisticí schopnost a černých ovcí se okamžitě nemilosrdně zbavovat, má-li obstát v očích veřejnosti) a zvolil Stranu zelených, aby přinesla nové klima do naší politiky, jenže se mi z toho klimatu udělalo poněkud šoufl a zjevně nejen mně, takže se teď tato zelená partaj do sněmovny už zřejmě nedostane. Za tuto moji tehdejší volbu bych si s chutí nakopal do zadnice nebýt to tak náročný artistický výkon. 

A tím se dostávám k tomu, proč zvítězí ČSSD. Levicový volič totiž nemá přílišnou možnost volby. Je tu jen KSČM, která i v některých levicových voličích stále vyvolává minulé souvislosti a ti pak ve skutečnosti nemají jinou možnost než ČSSD (vůbec nemluvím o malých stranách, které nemají šanci se do sněmovny dostat a hlas takovéto straně je hlasem odpadkovým). 

Samozřejmě mohou nevolit, ale pro levicového voliče je toto rozhodnutí v dnešní době téměř fatální, proto se k urnám (těm volebním) jistě přišourají i ti lenivější.

Zatímco pro pravicového voliče je další politické směřování (levicové nebo pravicové) jen otázkou mít víc nebo méně, je pro levicového voliče otázkou doslova shakespearovskou tedy být či nebýt a to mnohé přemluví k procházce do volební místnosti.Všem je jasné z jakých sociálních vrstev se rekrutují voliči ODS a ČSSD a obě strany se tím také netají a vědí to, o čemž svědčí i na míru těmto lidem šité volební programy.  

Takže důvod, proč ODS nezvítězí je ten, že pravicovému voliči nejde o život (jde mu jen o život bohatší či chudší), tudíž si může dovolit ten luxus vytrestat ODS, čímž pozvedne TOP 09, kdežto levicový volič bojuje doslova o holý život a k tomu má jen omezenou možnost volby, proto snáze skousne antipatie k některým představitelům ČSSD nebo jejímu programu a dá jí svůj hlas. 

Sám nesouhlasím s atomovou energetikou ČSSD, šrotovné je naprostá kravina, třináctý důchod v době snížení cen spotřebního koše je taky hloupost, stejně jako podpora při splácení hypoték a mohu vyjmenovat další věci, se kterými bych mohl polemizovat, ale stejně budu volit sociální demokracii, protože je nejblíž mé představě civilizované společnosti (ano, taky se mi nelíbí kauzy Brožová, Zubová a autoritářské výstřelky Davida Ratha) 

A na závěr dodatek:

Je absurdní, jak se nám naši političtí představitelé (sami mnohdy po uši zadlužení) snaží namluvit, že dluhy jsou hrozná věc a že nám hrozí katastrofální schodek veřejných financí a že se země neúměrně zadlužuje (mimochodem nejsme ani zdaleka nejhorší v Evropě), když žijeme v době, která je založena na dluzích (dluhy jsou motorem ekonomiky, který se ovšem může zadřít, což teď prožíváme), a jde jen o to, kdo oním dlužníkem je či bude, zda jednotliví lidé, kteří žijí dnes, teď a tady, mnohdy doslova ze dne na den, a kterým slova o zadlužení dalších generací státním dluhem zní stejně vzdáleně jako cinkot jackpotu ve Sportce, a nebo to bude virtuální stát. 

Samozřejmě, že tito lidé taky myslí na budoucnost, především myslí na to, aby se jí dožili v tom každodenním boji o přežití, takže je-li státní dluh v biliónech nebo biliardách je jim šumafuk. 

A kde vzít peníze na splácení státního dluhu a boj s krizí? Zvýšit daně. Tady taky nejsme ani zdaleka nejpřísnější výběrčí v Evropě a obava, že by se na Bahamách, Seychelách nebo kdekoli jinde kupili a tísnili naši ultrabohatí podnikatelé vyhnaní prokletou zchudlou českou lůzou je naprosto lichá. 

Jen pro osvěžení, asi nejvyšší míru zdanění mají skandinávské země a přitom mají také jednu z nejvyšších životních úrovní v Evropě. Jak je to možné? Mají dost prostředků pro potřebné a nenutí své občany, kterým nejsou schopny poskytnout práci, živořit s 3126 korunami životního minima, o 2020 korunách existenčního minima nemluvě, tak jako to dělá naše země s nízkým zdaněním a půl milionem nezaměstnaných. 

Ale to už bude na další vládě zrekonstruovat tento asociální systém, aby lidé v této zemi mohli žít důstojně, což jim zaručuje v těchto dnech tolikrát zmiňovaná Ústava. 

A to jsou důvody proč volby nevyhraje ODS a proč zvítězí ČSSD. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Štipský | pondělí 7.9.2009 23:00 | karma článku: 16,06 | přečteno: 1279x