Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepřekvapivé odvolání

Jsem si četl články ze seznamu a dočetl jsem se tam, jaké že to bylo překvapení. Se mi zdá, že pro některé komentátory a novináře, je velké nebo i ohromné překvapení úplně všechno. Třeba, že v létě vysvitne slunce, nebo v zimě se ochladí. A toto je bomba, před vánoci lidi někdy nakupují. A cože bylo to překvapení? Psali tam, že odvolali ministryni obrany ČR pí Peake.

Musím říct, že pro mě to překvapující nebylo vůbec. Je pravda tedy, že nejsem přímý účastník českorepublikových událostí, ale jen takový vzdálený dopisovatel, či pozorovatel. Málokdy se tady k současným událostem vyjadřuji, možná bych to měl změnit, pokud bude k čemu. Sem tam pohled zvenčí neuškodí, uvidíme.

V místním tisku či zpravodajství jsem vůbec nenarazil jak na jmenování, tak ani odvolání pí Peake. Přesto mi neuniklo ani jmenování, a to protože se to na českých internetových stránkách nedalo přehlédnout a já se zrovna díval. Taky mě malinko zamrazilo, když jsem si přečetl, že ministr obrany prohlašuje, že špičky vedení armády jsou funkce politické. Jsem si tak vzpomněl, proč jsem nechtěl jít na vojnu. V té době armáda sloužila politice a ne obraně. Je fakt, že tady zafungovala zkratka, kdy jsem nebral v potaz, že pí Peake mluvila asi spíše o úřadu ministerstva obrany a ne o vedení samotné armády, ale i tak jsem z toho měl dojem nepřístojnosti. Dále mě zaujal její postoj k převzetí úřadu, či lépe řečeno, chtění ukázat se. Myslím si, že takhle nějak může vypadat, když ctižádost přesáhne schopnosti.

Docela mi to připomnělo jednu bývalou kolegyni. Několik lidí si o ní myslelo, že nestačí na svoje místo, nebo že není pracovně schopná. Zdaleka ne všichni, ale ti co ano, tak to i říkali nahlas. Já věřil, že je chytrá a schopná dost. Jenže občas se chovala, a to i k těm, kteří s ní vycházet chtěli, jakoby je chtěla převálcovat. Neřídila však přitom parní válec, ale ruční vozík. Pokud měla dojem, že ji někdo nechce vyjít vstříc, něco nebylo podle jejího gusta a mohla to udělat, tak se mstila, či udělala vše pro to, aby se lidé pak cítili opravdu pod psa. A to jen proto, že to udělat mohla, že měla tu možnost. Stávalo se to jen někdy, ale o to překvapivěji a „účinněji“. Žádný jiný přínos tyto rozhodnutí a přesuny neměly, než její krátkodobé ukojení. Připadá mi, že stejným způsobem, jen ve větším měřítku se chovají některé úřady nebo vlády, povětšinou diktatury. Udělat něco jen proto, že má tu moc to udělat, nebo chce ukázat, jaký je nebo může být „tvrďák“.

Navíc souhlasit s podmínkami, rozložením a domluvit se na zachování návaznosti, pak slíbit, že toto tak zůstane a žádné změny na klíčových místech nebudou a pak to za zády ostatních rozkopat hned první den jako první věc a svoje slovo zahodit, a to udělá bez náznaku jakéhokoliv zardění. Jako když dítě nebo pubescent zkouší, co může, kam až může zajít. Po několikerém porušení pravidel bez odpovídajících následků slíbit napříště pravidla dodržovat a pak, jelikož věří, že to zase projde, je opět porušit. Po takovém jednání většinou přijde chvíle, kdy to už neprojde, i když se pak třeba vymlouvá a osočuje ostatní. Nějaká korektivní zkušenost je potřeba, aby ten jedinec měl možnost zase růst. Pokud tu možnost rozpozná a využije. A tak odvolání, pro mě vůbec žádné překvapení nebylo.

No a to je prozatím asi tak všechno.

Autor: Lukáš Štika | úterý 25.12.2012 8:39 | karma článku: 21,20 | přečteno: 1455x
  • Další články autora

Lukáš Štika

Husák a Tymošenkov

Jak se některé osudy mohou podobat a přitom tak lišit. Kdysi jsem slýchal takový vtip, že dobrou průpravu či výuční list na presidenta může člověk dostat v kriminále. Četl jsem v poslední době články o několika lidech, kteří celkem ovlivňovali dění ve světě.

23.2.2014 v 18:16 | Karma: 20,28 | Přečteno: 901x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Křivolaké jazyky

Před chvilkou jsem jinde napsal, že dojídám zbytky, dívám se na hokej a bavím se u toho. Třebas: Írat bojuje, Zdeno Čára vyhazuje na Šakeru, Hanzůl mu to bere, Rozéval střílí a Lako chytá...

18.2.2014 v 23:02 | Karma: 4,51 | Přečteno: 181x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Anglické pocity

Měli jsme návštěvu a já si úplně živě vzpomněl, jaké to bylo zezačátku. Jaké to je v cizí zemi, kde vám nerozumí a vy nerozumíte jim.

4.2.2014 v 10:09 | Karma: 11,06 | Přečteno: 524x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Když pravá jede doleva

Politika jako všude jinde, tak i tady je plná zákrut a občasných podivností. Všude se koukají na čísla a snaží se oslovit voliče i za cenu populismu. U levých stran mě to nepřekvapuje ani trošku, protože ty na tom staví. Levicoví politici se vždycky chlubí cizím peřím a slibují nesplnitelné, někteří tomu dokonce věří, i když ví, jak to dopadlo v dřívějších dobách a třeba i jiných státech, že se to prostě zaplatit nedá. Když se tito dostanou k moci, tak většinou zjistí, že to málo co mohou použít z kapes lidí, jim nebude stačit, snaží se pak zvýšit daně a vytvářet paniku. Pak to co se nedaří hodit na někoho jiného atd...

2.2.2014 v 10:50 | Karma: 10,61 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Líná huba...?

Jak jsem už psal v minulém blogu, nějaký čas jsem pracoval pro agenturu tady v Norwichi. Funguje to tak, že buď zavolají a jedete makat, nebo nikdo nevolá a pak práce není. Mohou zavolat třebas v pět ráno nebo před půlnocí, máme tu něco pro tebe na dnešek - bereš? No a buď řeknete, že jo jedu, nebo že ne – nejedu.

18.8.2013 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 388x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fanoušci versus hooligans. Do kotle chodí tátové, Jude Slavie je štve

17. května 2024  17:36

Fotbalová liga vrcholí, v sobotu se hrálo pražské derby, v úterý zase vypjatý zápas Sparty s...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

Izraelští vojáci ukazují ponižující záběry Palestinců, může jít o válečný zločin

17. května 2024  16:38

Izraelští vojáci zveřejňují dehonestující videa a fotografie ze zadržování Palestinců na Západním...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 566x
pracující student, usazující se větroplach a snílek


taky autor projektu www.lshorizons.com

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články