Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stávka a demografie ČR

Pondělní stávka dopraváků. Téma, které hýbe v těchto chvílích celou veřejností, kdy snad není informačního kanálu, odkud by na nás tato zpráva nedoléhala. A protože se většinou jedná o zprávy typu, „Jak se dostanu v pondělí do práce“, „Taxikáři budou mít žně“, „Praha řeší krizový scénář“, zaměřím se raději na celou tu nešťastnou stávku z jiného úhlu pohledu. Z pohledu dlouhodobých demografických  trendů ve společnosti.

Je poměrně známou skutečností, že evropská populace již delší dobu vymírá. Zkrátka, na dva rodiče se rodí méně dětí než  by stačilo na udržení alespoň vyrovnaného stavu v populaci. Celý tento problém se kryje s dalším faktem – lidé se díky pokrokům medicíny dožívají vyššího věku. Také chceme pořád víc, protože jsme si všichni navykli žít velmi náročným konzumním způsobem života.

V poměrně blízké budoucnosti se nám tedy velmi nešťastně protne poměrně početná populace starých lidí s relativně malým počtem lidí mladých – lidí v produktivním věku. Do důchodu odejdou populačně velmi silné ročníky „husákových dětí“ a mladí, kteří se rodí dnes, nebudou schopni zajistit pro tuto velmi početnou skupinu současnou „laťku“ důchodů... A to je bohužel fakt, který nemá dobrého řešení. To je onen základ snah současné vládní reformy, kdy jsou politici nuceni vybírat se samých špatných scénářů.

Odchod do důchodu v 70? Zvýšení DPH, které má pokrýt příspěvek na spoření do soukromých penzijních fondů? Početná skupina migrantů, kteří budou pracovat na naše důchody? Obrovské zadlužení v případě, že s tím vším nic nebudeme dělat? Po pravdě řešeno, vůbec politikům nutnost takového rozhodování nezávidím!

Odchod do důchodu v 70 vyvolává řadu otázek. Budeme mít v tomto věku sílu pracovat? Jaký to bude mít vliv na náš duševní a zdravotní stav? Bude nás vůbec někdo chtít, když už dnes mají lidé okolo 50.let věku problém sehnat práci? Samé závažné otázky... Nebo povolat početnou skupinu migrantů? To je také velmi choulostivá a sporná záležitost s dalekosáhlými sociálními dopady pro celou společnost. Již dnes tušíme, že idea „multi-kulti“ tak úplně nefunguje. Vznikají spíš izolované skupinky, které se společností těžko souzní. A nechat se zadlužit? To už vůbec není ta správná cesta!

Vraťme se nyní k faktu stávky dopraváků. Dnes řešíme jak se v pondělí dostaneme do práce, nicméně ve světle výše zmíněné populační problematiky vyvstává mnohem závažnější otázka... Co tím odboráři u vlády docílí? Může snad vláda zvrátit nepříjemný vývoj a dostát tak příslibu, že nepůjdou oni či jejich dospívající děti do důchodu v 70 letech? A pokud vláda ustoupí, kdo nám všem zaručí, že se za pět, za deset let neobjeví nutnost nové reformy žádající prodloužit produktivní věk, tentokrát třeba na 75 let? A co až přijde doba, kdy se oba současné demografické trendy dlouhověkosti a nedostatku mladých lidí protnou? Co nám potom pomůže stávkování?

Vše samozřejmě ženu do extrémů, nicméně základní otázka po dlouhodobém řešení demografického problému nejen České Republiky, ale i celé Evropy, zůstává...Proti té stávkovat nejde.

A pokud už protestovat, tak spíše proti trendům, které nás nutí neustále zvyšovat otáčky, proti trendu, který lidi žene do začarovaného koloběhu rostoucího utrácení a vydělávání. Bojovat za více času pro rodinu a  naše děti!

Autor: Martin Stiebitz | pátek 10.6.2011 15:03 | karma článku: 16,78 | přečteno: 1047x
  • Další články autora

Martin Stiebitz

Vysoké školy a normalizační "zombie" na ministerstvu školství

V denním tisku se dozvídám informaci o protestu studentů Karlovy univerzity proti chystanému zákonu o vysokých školách. Odhlédněme od banálních, bulvárně laděných frází některých médií s jejich tendencí zjednodušovat celou problematiku na školné či obecné remcání proti „zdražování“, a podívejme se na celou věc z širšího hlediska.

25.1.2012 v 8:43 | Karma: 18,52 | Přečteno: 663x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

Putine, mazej zpátky na východ!

Karel Schwarzenberg svým gestem, kdy si na kabát připevnil placku s recesistickým nápisem odkazujícím ruského premiéra zpět do mezí člověka, nikoliv boha, naznačuje velmi důležitou, ne příliš veřejně diskutovanou věc.

17.12.2011 v 8:00 | Karma: 20,03 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

Herní automat jménem Česko

Jdete takhle v době polední městem a pomalu začínáte pociťovat onen všem důvěrně známý tělesný pocit jménem hlad. Rozhodnete se tedy vyhovět své živočišné potřebě a začnete koutkem oka pošilhávat po nějaké restauraci. V duchu se vám živě vykreslí řízek s bramborem včetně vůní, tvarů, chutí a oroseného půllitru piva, kdoví z jakých hlubin paměti se najednou tak zhmotnil. S přibývajícími ulicemi a ušlými kroky začíná být pošilhávání naléhavější a postupně se změní v zoufalé hledání, mohutně doprovázené kručením v břiše....

29.10.2011 v 8:30 | Karma: 38,38 | Přečteno: 3541x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

My a ZOO v Praze během 80 let společného vývoje.

Pražská ZOO zítra oslaví 80. výročí svého založení. Pročítám novinový sloupek, první byli vlci, tygři a nosorožci. Psal se rok 1931 a bylo stejně nádherné a teplé „babí“ léto, jako je dnes.

28.9.2011 v 8:00 | Karma: 18,65 | Přečteno: 1474x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

Nepokoje na Šluknovsku s.r.o.

V severočeském Šluknovském výběžku se rozhořely nepokoje s rasovým podtextem. Chystají se policejní manévry, premiér Nečas umožnil policii nasadit neomezené množství posil.

27.8.2011 v 8:06 | Karma: 36,29 | Přečteno: 6793x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2717x
Martin Stiebitz

Seznam rubrik