Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak to vnímám já: Ani jsem netušila, že je dneska apríl...

No, kdyby dnes přijel Martin na bílém koni, považovala bych to za úplně reálné, ač bych raději ještě pár dní slunečního svitu, ale mě dneska zaskočil aprílový vtip.

Správně řečeno, zaskočil mě dnešní  titulek s názvem PŘEHLEDNĚ: Jak vypadá „rodinná revoluce“ z pera ministryně Marksové. Po ty, kdož nečetli závěrem přikládám a teď si neodpustím svoje osobní ale i pracovní postřehy. Od roku 1985, s nějakými malými přestávkami, se moje povolání okolo rodiny a dětí vždy točilo. Od roku 1995, přesněji od vzniku Státní sociální podpory, pak jsem k sociální oblasti přičichla natolik, že jsem změnila své původní povolání, doplnila si v tom oboru vzdělání a tak nejsem úplným laikem. Za těch několik desítek let jsem si vytvořila svůj osobní i profesní názor, proto mi dovolte vyjádřit se k jednotlivým oblastem níže uvedeného článku:

1/ Dávky pro rodinu

Za sebe, jako za ženskou, říkám, že systém dávek poskytovaných úřadem a garantovaných státem je špatně. Jediné opodstatnění má podle mého mateřská. Protože žena se nemůže věnovat zaměstnání a příjem do rodiny je potřeba, tam je to odůvodněné.

Co ovšem považuji za chybné jsou přídavky na děti. Zlobte se na mě sebevíc, ale očekávat od státu peníze na děti za to, že jsem s nimi doma? Kde to jsme? Kdo nutil rodiče pořizovat si děti? Když už si je pořídili, tak s vědomím toho, že se o ně musí postarat. Ano, teď budou jistě argumentovat matky od malých dětí, že je nikdo nezaměstná a v tom je dle mého chyba. Tady je třeba revoluci.  A VELKOU REVOLUCI! Přídavky pro děti  ano, ale pracujícím rodičům a matkám s malými dětmi umožnit částečné úvazky, tak aby zvládaly péči o děti! Samoživitelkám pak přijetí dětí do předškolních zařízení a družin bez poplatků by mělo být samozřejmostí.

2/ rodinné finance

Zálohové výživné už zde mělo být dávno, stejně tak jako návrat manželských půjček. O tom žádná!

3/ školství

Trochu mě udivuje, že najednou se bude obnovovat to, co tu už kdysi bylo. Bezplatné státní školky by měly být samozřejmostí. Jen nevím, jak si školky kapacitně poradí s přijímáním dvouletých dětiček. Spousta jeslí zanikla, nejsou budovy, prostory atd. Samosebou je nesmyslné, aby děti do předškolních zařízení byly přijímány jen k určitému datu. Co se týče družin – ano, rodiče by jistě uvítali družiny třeba do 18:00 hodin, ale je možné to kapacitně pokrýt a zajistit?

4/ Práce a pracovní trh

Nezaměstnanost to je kámen úrazu. Dle mého by mělo platit toto: přednostně  zaměstnávat rodiče nezletilých dětí a tam, kde je stanovena vyživovací povinnost tuto z platu zákonitě odvádět, ať už na nějaký fond zálohového výživného nebo přímo k rukám příjemce.

Když na Úřadu práce dotyčný nebo dotyčná mající vyživovací povinnost odmítne práci, zaměstnat ho tam, kde je nedostatek pracovních sil i za cenu toho, že bude ubytován v jiném městě. Když mohou agentury zaměstnávat zahraniční dělníky i s ubytováním, to by v tom byl čert, aby to nezajistil i stát.

Hodně mě pobavil tento výrok – cituji: služby pro domácnost aneb nezaměstnaný do každé domácnosti.

(Mají pomáhat rodičům s domácími pracemi, aby měli víc času na rodinu. Stát bude dotovat stravenky, jimiž budou rodiče nezaměstnaným platit za práci v domácnosti.)“

Napřed jsem se pohledem do kalendáře ujistila, že je fakt 3. listopadu, protože pohledem z okna jeden nepozná, zda třeba není jaro (když na stromy nevidím).To je myšleno opravdu vážně?

To si jako někdo na ministerstvu myslí, že si vezmete do domácnosti člověka, kterého neznáte a ten vám nakoupí, uvaří, uklidí, vyzvedne děti ze školek a vy mu zaplatíte stravenkou???

To je tedy nápad opravdu za všechny stravenky!

5/ sociální bydlení

Nevím jestli ti, kdož tuto „rodinnou revoluci“ připravovali někdy sešli do podhradí, protože se jedná o další z mého pohledu nebetyčný nesmysl.  Cituji z článku: “zákon nařídí obcím přidělit byt každému, koho na základě příjmového testu uzná Úřad práce jako člověka „v bytové nouzi“… nárok na byt bude mít podobná skupina lidí, která nyní má nárok na příspěvek na bydlení…“

Vážení a milí tvůrci „rodinné revoluce“ více jak 80% lidí je v bytové nouzi, ne jenom 600 tisíc. Ty ostatní rodiny se snaží jak se dá, aby ukočírovali předražené nájmy a žili alespoň trochu důstojně a  byty  na rozdávání města a obce nemají. Co takhle uvolnit nějaké finance na stavbu třeba malometrážní startovacích bytů pro mladé rodiny a v každé obci či městě mít v záloze pár sociálních bytů s bydlením na dobu určitou (než se najde bydlení)…??? Když se řekne „á“ – tzn. zákonem nařídit přidělit byt, mělo by se udělat i „bé“ – mít ty byty k dispozici.

6/ rovnost žen a mužů

No bylo by to správné, kdyby se platově nerozlišovalo na stejných pozicích, zda dotyčný  zaměstnanec nosí sukně. Když práci odvádějí na stejné pozici, mají být stejně odměňováni.

Nemám nic proti tomu, aby otec byl uvolněn na dobu šestinedělí a byl k ruce manželce a dítěti – to by se mi jevilo jako nutná povinnost.

Vystřídat se v rodičovské s držením místa na dobu až tří měsíců bude víceméně oříšek pro zaměstnavatele, ale proč neumožnit třeba otcům od malých dětí do věku tří let čtrnáctidenní placenou dovolenou každý rok navíc? Ha – to nikoho nenapadlo, co?  Bylo by správné, aby otcové od rodin trávili více času s rodinou.

7/ Zdravotnictví

Tento resort jde trochu mimo mě. Ale myslím si, že do škol by se měla vrátit osvěta (proč nutit náctileté užívat antikoncepci?) a potom hradit nákladné umělé oplodnění.

Dneska je trend, že ženy porody odkládají, ale příroda se holt ošálit nedá. (Své si samozřejmě myslím i o škodlivosti veškeré hormonální léčby, ale to už je z jiného ranku!) Rozhodnutí o tom, kdy si pořídit potomka je na jeho rodičích (nebo jen na matce) a s tím rozhodnutím souvisí i to, že budu schopný/á se o dítě postarat po všech stránkách.

Jen úplně na závěr. Děti se rodily i ve válečných letech a i v bídě. A většinou se rodily proto, že je rodiče chtěli, brali to jako povinnost zachovat rod a své děti byli schopni vychovat s přispěním široké rodiny. A v tom já vidím velký problém dnešní doby. Ne rodina, ale stát, který převzal spoustu povinností za rodiny! 

A co by dle mého naopak rodinnám prospělo: levnější bydlení, levnější doprava, levnější obutí...a takto bych mohla zlevňovat donekonečna, nebo naopak razantně navýšit platy!

Ale jak uvádím vždy pod svými články, jedná se zase o můj názor  a ten se může od toho vašeho úplně lišit.

Přeji hezké počteníčko níže uvedeného:

 

PŘEHLEDNĚ: Jak vypadá „rodinná revoluce“ z pera ministryně Marksové

3. listopadu 2016  10:15

Čerstvě navrhovaná prorodinná opatření ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) jsou součástí jejích širších plánů na „revoluci“ v sociální oblasti. Dosud zveřejněné nebo už projednávané plány se týkají sociálních dávek, pracovního trhu, bydlení, zdravotnictví nebo školství. Podívejte se na konkrétní návrhy.

Dávky pro rodiny

  • zvýšení mateřské vysokopříjmovým (díky posunu redukčních hranic) i ostatním matkám (zvýšení denního vyměřovacího základu ze 70 na 80 procent)
  • „turborodičovská“ pro vysokopříjmové matky

Možnost rychlého vyčerpání rodičovského příspěvku už za půl roku; bez omezení umístit dítě do předškolního zařízení při pobírání rodičovského příspěvku.

  • valorizace rodičovského příspěvku pro všechny z 220 tisíc na 250 tisíc korun
  • zvýšení přídavků na děti

Dnes je odstupňované 500 Kč, 610 Kč a 700 Kč za dítě a měsíc (dle věku). Nově by mělo být 1 000 Kč za měsíc pro každé dítě a pro většinu rodin (namísto 419 tisíc dětí by mělo nárok 916 tisíc dětí).

  • porodné na první tři děti po 13 tisících korun pro všechny rodiny

Dosud je za první porod 13 tisíc Kč, za druhý 10 tisíc Kč a jen pro rodiny s příjmy do 20 800 Kč měsíčně.

  • dlouhodobé ošetřovné

Má být určeno pro péči o (nemohoucího) rodinného příslušníka; zaměstnavatel musí pečujícího uvolnit a držet mu místo.

 

Rodinné finance

  • zrušení daňové slevy na nepracujícího manžela/manželku (24 800 Kč ročně)
  • zastropování daň. odpočtu úroků z hypotéky

Maximálně by se mohly odečíst úroky odpovídající hypotéce na průměrné rodinné bydlení.

ČMZRB (státní Českomoravská záruční a rozvojová banka) do roku po svatbě / registrovaném partnerství poskytne spotřební úvěr až 300 tisíc za velmi nízké úroky. Čím více se páru narodí dětí, tím víc se sníží úrok.

  • rodič, který je OSVČ, bude po návratu z rodičovské dovolené do 7 let věku dítěte platit jen poloviční minimální zálohy na sociální pojištění

Dnes musí po návratu k podnikání platit první rok hned plnou sazbu (25 tisíc Kč ročně).

  • zálohované výživné

Namísto dlužících rodičů bude alimenty platit stát, který si je následně na dlužnících vymůže.

 

Školství

  • garance mateřské školy od 2 let věku a
  • možnost nastoupit i během školního roku
  • vznik mikrojeslí (pro maximálně 4 děti), od půl roku věku financovaných státem
  • všechny veřejné školky zadarmo
  • všechna předškolní zařízení budou muset ¨mít jednotný vzdělávací program a dodržovat hygienickou vyhlášku
  • rozšíření družin a přizpůsobení jejich otevírací doby potřebám rodin

 

Práce a pracovní trh

  • sleva až 5,5 % ze sociálního pojištění pro zaměstnavatele, který poskytne zkrácený úvazek (max. 0,8 úvazek)
  • uzákonění sdílených pracovních míst
  • každý zaměstnavatel bude muset umožnit zkrácené úvazky, pokud písemně neodůvodní „vážné provozní důvody“
  • služby pro domácnost aneb nezaměstnaný do každé domácnosti

(Mají pomáhat rodičům s domácími pracemi, aby měli víc času na rodinu. Stát bude dotovat stravenky, jimiž budou rodiče nezaměstnaným platit za práci v domácnosti.)

 

Sociální bydlení

  • zákon nařídí obcím přidělit byt každému, koho na základě příjmového testu uzná Úřad práce jako člověka „v bytové nouzi“
  • nárok na byt bude mít podobná skupina lidí, která nyní má nárok na příspěvek na bydlení (odhadem přes 600 tisíc lidí)
  • zřídí se tři prostupné typy bydlení: krizové, sociální a dostupné
  • v přidělených bytech se má platit snížený sociální nájem (pokud na něj lidé nebudou mít, pomohou dávky)

 

Rovnost žen a mužů

  • rovnost v odměňování mužů a žen

Firmy s více než 50 zaměstnanci by musely zveřejňovat agregované informace o platech mužů a žen v podniku a zavádět podnikové plány na dosažení rovného odměňování; příkladem mají jít jako první státní podniky.

  • odstranění slova „dovolená“ z mateřské a rodičovské dovolené
  • vytvoření otcovského poporodního období (týden v době šestinedělí placený jako mateřská
  • „střídací bonus“ u dětí do tří let věku

Až tři měsíce placené jako mateřská pro druhého rodiče, pokud se rozhodne vystřídat prvního na rodičovské dovolené; zaměstnavatel ho bude muset uvolnit a podržet mu místo.

Zdravotnictví

  • Nárok na umělé oplodnění hrazené pojišťovnou do 43 let (dnes do 38), více pokusů (4 místo 3) a méně doplatků na související léky
  • pro umělé oplodnění nebude třeba souhlas partnera
  • bezplatná antikoncepce pro dívky do 18 let
  • důstojné porody; nemocnice by měly vyjít vstříc přání rodičky, například domácímu porodu

zdroj idnes

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislava Šťastná | čtvrtek 3.11.2016 20:20 | karma článku: 17,17 | přečteno: 626x
  • Další články autora

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Mladý může – starý musí…

...tak nějak se to říká, že, když člověk zaslechne zprávu o úmrtí člověka. V případě Karla Gotta, po oznámení jeho diagnózy, bylo opravdu jen otázou času, kdy titulky novin zaplní zpráva o jeho skonu.

2.10.2019 v 20:20 | Karma: 17,44 | Přečteno: 812x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Na důchody si počkáme a kdo ví, zda se jich dočkáme?

Když ve filmu Což takhle dát si špenát? omládlý Fanda Liška ve škole sděloval, že ho přece musí zajímat jaký bude mít důchod, bylo to úsměvné. Koho by v deseti letech zajímala výše penze, když má do důchodu daleko?

19.9.2019 v 20:20 | Karma: 17,14 | Přečteno: 428x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Někdy se ví, co Bůh chystá…

No, řeknu vám otevřeně, že zpráva o nemoci Karla Gotta mě zas tak moc nezaskočila. Už někdy zjara jsem říkala, že se mi nelíbí to, co se okolo zpěváka děje. Když jsem slyšela písničku, co nazpíval se dcerou Carlotte řekla jsem si:

12.9.2019 v 20:20 | Karma: 26,70 | Přečteno: 1056x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: "Kdož su boží bojovníci..." aneb taky svádíte boj o hřiště?

Tak si představte, že když jsem byla malá každé poledne (a tuším i půlnoc) zněla tato znělka z kostelní věže. A považte, že naše malé městečko má bojovného ducha stále. Právě bojujeme o rákosníčkovo hřiště.

26.2.2019 v 7:07 | Karma: 14,79 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Když pod označením luxusu v Praze, pozřu maso z nemocné krávy, ale draze

mám se cítit blaze? No, řeknu vám, že po přečtení titulku o hnijícím mase nemocných krav dovezených z Polska, prodávaných jako argentinské hovězí v pražských luxusních restauracích jsem si řekla,

7.2.2019 v 7:07 | Karma: 22,20 | Přečteno: 864x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  18:21

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Úřady nejprve...

Ukrajina evakuovala čtyři tisíce lidí z Charkovské oblasti, hlásí dva mrtvé

12. května 2024,  aktualizováno  17:49

Sledujeme online Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly...

Po narůstajícím počtu úmrtí na kolejích dochází k mírnému poklesu, míní inspekce

12. května 2024  17:43

V posledních dnech se stále častěji objevují zprávy o srážce na kolejích. Došlo například k...

Hráči Pokémon Go ničí mapy. V honbě za vzácným druhem si vymýšlejí pláže

12. května 2024  17:14

V populární hře Pokémon Go je možné lovit i plážového Pokémona jménem Wiglett. Jak název Pokémona...

  • Počet článků 394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Kdo jsem? Obyčejná ženská, co téměř šedesát let hlavně vnímá svět kolem sebe a občas má pocit vyjádřit se k situaci ze svého pohledu.

Seznam rubrik