Plato prášků nebo začnu jíst chutně a ještě k tomu zdRAWě?
Většina z nás vyrůstala a byla vychovávána ke klasickému českému stravování. Knedlo,vepřo, zelo nebo ještě lépe řízek, případně oblíbené steaky. Nic proti, vyrůstal jsem a žil stejně. Po čtyřicítce jsem si musel přiznat, že pokud budu v těchto výchovných vzorcích pokračovat, dopadu stejně.
Jak?
Plato prášků a strach ze smrti v domově důchodců. Přehodnotil jsem své návyky, přestal jíst maso, začal provádět pravidelné detoxikační kůry a začal jíst úplně jinak. Co je opravdu zdravé se neodvažuji přesně definovat. Každý má o zdravém jídle svou vlastní představu. Já jsem ze svého jídelníčku vyřadil živočišné tuky, omezil příjem rafinovaných cukrů a mouku. Dnes upřednostňuji hlavně RAW jídlo.A proč? Především proto, že raw strava je chutná. Kdo by taky jedl něco, co mu nechutná.
Nutím někoho ke stejné změně? Určitě ne. Má význam někoho přesvědčovat? Určitě ne. Každý by si měl najít svou cestu a měl by sám chtít změnu realizovat!
Jak jsem na tom dnes? Mám o víc než 30 kg méně, nejsem unavený, spím méně, nepotím se, nemusím cvičit. Cítím se báječně. ... Je to tak, Zdraví Začíná Jídlem :-)
Pro inspiraci se s vámi podělím o jeden zdRAWější recept na sezamový raw karbanátek s paprikovým dipem. Připravte si tak skvělou večeři nebo třeba oběd na zítra:
Počet porcí: 5
Ingredience - karbanátek:
- 40 g kešu ořechů
- 105 g mandlí natural (předem namočených a usušených)
- 45 g tmavého lnu
- 5 ks datlí (předem namočených)
- 105 g sušených rajčat (předem namočených)
- 45 g bílého sezamu
- 25 g tahini
- 10 ml olivového oleje
- 50 ml citrónové šťávy
- 13 ml jablečného octa
- 5 g čerstvé bazalky
- 1 stroužek česneku
- špetka sladké papriky
Ingredience – paprikový dip:
- 175 g keříkových rajčat
- 105 g červené papriky
- 0,5 lžíce citrónové šťávy
- 15 ml agáve sirupu
- špetička sladké papriky
- špetička chilli
- špetka soli
Ingredience – salát:
- 240 g červené papriky
- 240 g žluté papriky
- 220 g okurky
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce umeocta
- 70 g polníčku
- 45 g černého sezamu
Postup - karbanátek:
1) V mlýnku umelte len a dejte do robotu (food procesoru) s "S" nožem.
2) Přidejte vyždímané datle, nadrobno nakrájená rajčata, mandle, sezam, kešu ořechy, sladkou papriku, prolisovaný česnek a umixujte nahrubo.
3) Směs dejte do mísy a postupně do ní vmíchejte tahini, olej, citrónovou šťávu, ocet a nasekanou bazalku.
4) Posléze tvarujte karbanátky – cca 2 cm vysoké, 5 cm široké.
Postup – dip:
1) Veškeré suroviny na dip rozmixujte dohladka.
Postup - salát:
1) Zeleninu na salát (kromě polníčku) nakrájejte na tenké proužky, promíchejte s olivovým olejem a umeoctem.
Servírování:
Na talíř dejte porci salátu, dokola ozdobte polníčkem. Posypejte sezamem. Na salát položte dva karbanátky. Podávejte se dvěma lžícemi dipu.
Stanislav Petříček
Pravda rozděluje. A každý máme tu svoji. Zdraví začíná jídlem!
Má smysl kohokoliv přesvědčovat nebo s ním bojovat za tu naši "pravdu"? Buďme rádi, ze jsme každý jiný. Respektujme, že každý jsme originál a nevnucujme všem právě tu naši pravdu.
Stanislav Petříček
Masajové mají pravdu. Jak se vychovává muž?!
Chceme zpátky muže? Některé staré zvyky by se neměly měnit. Současná mužská generace je plná znalostí, ale čím dál tím méně použitelná.
Stanislav Petříček
Nechtěné děti 2. díl – Smíření s mámou po 43 letech
Život nám všem přináší i bolestivé příběhy. Vztah mezi rodiči a dětmi patří k těm nejsložitějším. Racionálně se naučíme vyrovnat skoro se vším, ale jak dosáhnout v našich vztazích skutečného pocitu vnitřního klidu?
Stanislav Petříček
Ambice? Zdravý „Mekáč“!
Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdRAWá, ale protože VÁM bude chutnat. Představujeme vám bistRAWveg a distribuční síť Zelená vidlička.
Stanislav Petříček
Žijeme jak na běžícím páse a při tom hledáme vnitřní klid
Co je pro nás důležité? Vyhrát? Neprohrát? Zúčastnit? ... Co je skutečné důležité a presto nás to nikdo to neučí? Zůstat vždy v klidu!
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě
Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...
Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky
Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...
Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu
Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....
Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...
- Počet článků 65
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1858x
Narodil jsem se a i dnes převážně žiji v Liberci. Několik let jsem žil v Praze, Brně, ale i a na malé vesnici v Kostomlatech nad Labem - Rozkoš. Od léta 2014 částečně bydlíme v Orlandu v USA
Spoluvlastním firmy, které jsou dodavatelem služeb převážně výrobním závodům v automobilovém průmyslu v ČR i zahraničí.
Rád cestuji po celém světě. Mám rád SVOBODU, přijímám ZODPOVĚDNOST a vím, že musím pro úspěch RISKOVAT. Nebojím se změn a své myšlenky umím reálně naplnit.
V prosinci 2013 jsem radikálně upravil stravovací návyky a změnil odpovídajícím způsobem tomu i životní styl. Zhubl jsem cca 30 kg a změnil velikost oblečení z velikosti XL na XS.
V dubnu 2015 jsem otevřel se svoji manželkou a dalšími spolupracovníky bistRAWveg v Liberci - RAW veganské vitariánské bistro. Plánujeme rozšířit naše bistRAWveg v dalších městech a zahraničí.
Více informací o mě najdete na facebooku www.facebook.com/stanislav.petricek.5