Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reflexe konference Zviditelněme neviditelné

Účastnila jsem se konference Zviditelněme neviditelné, týkající se migrantů a komunit na okraji společnosti, jako jsou LGBT+, Romové a také neviditelné práce migrantů 24/7.

Genderové informační centrum NORA, o. p. s., které se dlouhodobě věnuje kariérovému poradenství a vyvíjení nástrojů kariérového poradenství, uspořádalo v srpnu 2023 konferenci s názvem Zviditelněme neviditelné, kde byla věnována pozornost méně zřetelným a pozorovatelným jevům ve společnosti týkajícím se migrantů a komunit na okraji společnosti, jako jsou LGBT+, Romové a také neviditelné práce migrantů 24/7.

Konference se konala v prostoru jedné z nejvíce energeticky úsporných budov v Evropě, v areálu Otevřené zahrady v Brně na Údolní, v místě, kde se nachází výuková zahrada s praktickou ukázkou, jak to v zemědělství funguje, od vypěstování až na talíř.

Ekologicky a trvale udržitelný rozměr se v současnosti profiluje i v tzv. zeleném poradenství, tedy kariérovém poradenství založeném na hodnotách trvalé udržitelnosti a ekologie.

Na konferenci byla osvěžující originalita a šíře výběru přednášejících a témat. Socioložka Lenka Šafránková Pavlíčková, která se zabývá tématem migrace a integrace cizinců, vystoupila s přednáškou „Migranti a migrantky v síti nerovností. Naděje a výzvy interkulturní práce migrační politiky ČR“.

Sociální antropoložka Petra Ezzeddine reflektovala aktuální téma neviditelné práce migrantek, kde referovala o vlastním výzkumu mezi ukrajinskými ženami pracujícími v Česku.

Dalším prezentujícím byl David Tišer, představitel organizace ARA ART zabývající se uměleckou a pomocnou činností se zaměřením na romskou LGBT+ komunitu. ARA ART připravila také jeden ze dvou paralelních workshopů formou divadla utlačovaných, které založil brazilský režisér Augusto Boal jako vzdělávací aktivitu pro utlačované vrstvy ve společnosti. Augusto Boal byl přesvědčen, že představováním a přetavováním svého životního příběhu lidé opouštějí svou bezmocnost a stávají se lépe připravenými na budoucnost.

Last but not least vystoupila v rámci druhého volitelného workshopu bývalá žena bez domova, která účastníky seznámila s pocity ženy a matky, jež musí opustit svou domácnost kvůli násilnému manželovi. Žena popsala smutnou realitu ztráty dvou dětí, které vychovává manžel a které jako matka – žena bez domova nemá možnost vidět. Život v azylových domech popsala jako „ztrátu soukromí“. Člověk v azylovém domě není nikdy sám, nemá možnost si připravit věci podle svého a je to jedno z největších stigmatizujících aspektů této formy života.

Dozvěděli jsme se, jak moc by jim v azylových domech pomohla i jedna jediná uzamykatelná skříňka, kde by ženy mohly mít něco vlastního.

Konference byla jedním z výstupů mezinárodního projektu Erasmus+, na kterém společně sNorou, o. p. s., participovaly Rumunské centrum pro evropské politiky CRPE, polská Fundacja Kobieca, rakouská Peregrina a slovenská organizace TRANSFER Slovensko a MyMamy.

Co jsem si z konference odnesla?

Kromě velmi silného a působivého svědectví ženy bez domova a velmi reálného popisu „ztráty soukromí“ to byly fundované zprávy Petry Ezzeddine o neviditelné práci migrantek, zaměřené jak na české pracovnice v péči 24/7 v zahraničí, tak podobně na práci ukrajinských žen v Česku.

Ezzeddine zpravila účastníky konference o nezáviděníhodné situaci ukrajinských žen, které často i v dobré víře majority se dostávají do otrocké práce, z níž není možné uniknout. Tušila jsem, že se ženy migrantky v hostitelské zemi často stávají sexuálními objekty, pokud jsou ale vysokoškolsky vzdělané, tak velmi často také v rámci pomoci v domácnosti pro „zaměstnavatele“ samostatně vypracovávají i složité matematické domácí školní úkoly (nejen, že by se s dětmi nebo teenagery učily do školy).

Určitě stojí za to si uvědomit, upozornila přednášející Ezzeddine, jak se o situaci migrantů vyjadřujeme – i způsob používání jazyka je vypovídající – když např. určité vrstvy hovoří o tom, že „mají svou Ukrajinku“, jak to na ni působí, zda se cítí jako plnoprávný člen české společnosti.

Na konferenci byl představen také koncept kulturní mapy autorky Erin Meyer v přednášce Pavlíčkové Šafránkové. Tento koncept je založen na reflexi kultury s důrazem na komunikaci, hodnocení, přesvědčování, vedení, rozhodování, důvěru, nesouhlas a možnosti plánování lidí v dané kultuře.

Jako účastnice konference jsem se mohla seznámit se zajímavou publikací vydanou v rámci projektu Erasmus+, v níž jsou velmi užitečně popsány i techniky práce využitelné v kariérovém poradenství s klienty (např. divadlo utlačovaných, ice breaking technika Jsme na jedné lodi, technika poradenství za chůze). V publikaci je dále možné se naučit biograficko-historickou metodu Jump over the walls (poznání a ocenění druhých, třeba starší generace), biblioterapii a kurz mapování kompetencí, který organizace Nora vyvinula v jednom z předchozích projektů.

Tuto publikaci si můžete vyžádat i u organizátorů, jistě vám ji minimálně v pdf formě poskytnou.

Seznam zdrojů

Awart, S., Dubrava, J., Hodická, K., Jačisko Nasri, T., Matulíková, D., Misiňka, A., Meirosu, C., Pürrer, G., Sejková, A., Sejková, T., Walczewska, A. (2023). Zviditelněme neviditelné. Práce s ohroženými skupinami v praxi. Příručka inovativních metod (1st Ed.). Nora, o. p. s.

Pavlíčková Šafránková, L. (14. 8. 2023). Migranti a migrantky v síti nerovností. Naděje a výzvy interkulturní práce migrační politiky ČR. [Přednáška, PPT prezentace, rukopis]. Konference Zviditelněme neviditelné. Brno. Nora. (n. d.). Genderové informační centrum Nora, o. p. s. www.gendernora.cz.

ARA ART. (n. d.). ARA ART. www.araart.cz.

Divadlo utlačovaných. (n. d.). Centrum divadla utlačovaných v ČR. www.divadloutlacovanych.cz.

Otevřená zahrada. (n. d.). Otevřená zahrada. Vzdělávací a poradenské centrum. www.otevrenazahrada.cz.

Publikováno IN: Citujte Ševčíková, S. (2023). Reflexe konference Zviditelněme neviditelné. Kariérové poradenstvo v teórii a praxi [online], 12(24), 28–30. Dostupné z Odkaz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislava Ševčíková | neděle 28.4.2024 18:19 | karma článku: 3,38 | přečteno: 143x
  • Další články autora

Stanislava Ševčíková

Ghanský umělec El Anatsui tvoří z použitých víček lahví

Zahraniční umělci z mimoevropských kultur nás mohou obohatit. Podívejme se na ghanského umělce El Anatsui.

12.5.2024 v 17:57 | Karma: 3,42 | Přečteno: 103x | Diskuse| Společnost

Stanislava Ševčíková

Keňský umělec sbírá odpad v moři a vytváří z něj nábytek

My v Čechách řešíme otázky plýtvání a v Keni se odpadky množí. Tak z nich kreativní lidé tvoří... třeba nábytek jako jsou židle, křesla, lampy a koberce - jako umělec Joel Oenga.

9.5.2024 v 11:43 | Karma: 5,13 | Přečteno: 78x | Diskuse| Společnost

Stanislava Ševčíková

Nemálo lidí si myslí, že ve vězení odsouzení málo trpí, je tomu opravdu tak?

Je možné se setkat s názorem, že lidé ve vězení mají "až moc hezké podmínky", že by měli více trpět. Je tomu skutečně tak?

17.3.2024 v 10:51 | Karma: 8,80 | Přečteno: 391x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Já jsem se tak strašně nadřel.... Hommage mému bratrovi

Často jsem nechápala, když lidé v dělnických profesích často onemocněli a byli půl roku doma. Na základě zkušenosti svého bratra jsem tomu (možná) porozuměla...

30.1.2024 v 20:04 | Karma: 19,46 | Přečteno: 581x | Diskuse| Občanské aktivity

Stanislava Ševčíková

Já mám kde spát, člověk bez domova ale ne...

Jenže jak takovému člověku pomoci, když nemám práci a za nějaký čas můžu být podobným potřebným, který obchází zařízení sociálních služeb s jídlem zdarma - také:

24.1.2024 v 8:52 | Karma: 13,07 | Přečteno: 312x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fiala odletěl do Itálie. S Meloniovou a Mattarellou řeší migraci i Ukrajinu

13. května 2024  8:49,  aktualizováno  15:57

Premiér Petr Fiala zamířil v pondělí odpoledne do Říma, kde jedná s tamní premiérkou Giorgiou...

Trump má nad Bidenem náskok ve většině klíčových států, uvádějí průzkumy

13. května 2024  15:53

V pěti ze šesti států USA, které podle analytiků sehrají rozhodující roli v listopadových...

Sbormistr má za zneužití nezletilé podmínku, na univerzitě teď dostal stopku

13. května 2024  11:52,  aktualizováno  15:35

Na dva roky a deset měsíců podmínečně byl pravomocně odsouzen vedoucí pěveckého sboru Iuventus,...

Rusové k nám prostě vešli, vztekají se ukrajinští vojáci v Charkovské oblasti

13. května 2024  15:33

Rusové prostě vešli na naše území, bez jakýchkoliv minových polí. Tak někteří Ukrajinci líčí...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 70
  • Celková karma 5,77
  • Průměrná čtenost 1265x
Studentka psychologie, vysokoškolská učitelka, sociální pracovnice, objevovatelka geografických i vnitřních světů, romantička a hledačka dalších pohledů, které  propojují dobro, mír a pokoj. Jsem ráda na straně lásky a hledání dialogu. Jsem hrdá na to, co jsme jako lidé na zemi dokázali ve prospěch celku a rozvoje. A není toho málo.

Osobní stránka Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, Ph.D., MBA. (muni.cz)