Foto

Nemyslím si, že žijete v reálném světě. Opravdu si myslíte, že všichni (bez nároku na skutečně odvedenou práci), mají nárok na stejnou odměnu? Tak to je velmi těžké poškození zdravého úsudku.

Foto

A představte si, že mnoho lidí normálně pracuje a taky nikdy nebyli u moře.

KT

Nikam nejezdím už asi padesát let a cítím se skvěle.

ZH

Já taky ne. A to si vydělám dost na to, aby k tomu moři jet mohl. Nějak nemám potřebu. Pokud někdo tu potřebu má, nechť si vydělá. Nevidím důvod, proč bych to měl podporovat někomu jinému ze své práce.

PC

Je mnoho těch, kteří nejsou a nikdy nebyli v invalidním důchodu, celý život řádně pracovali, a přitom také nikdy nebyli u moře. A jsou naprosto spokojeni...

Je to o hodnotách. Pokud je však vidíme v tom, zda jezdíme k moři, na hory, kupujeme si drahé automobily apod,. pak nemáme vůbec ponětí o tom, co těmi skutečnými hodnotami vlastně je.

RK

Máme zdarma špičkové zdravotnictví, máme velmi štědrý sociální systém, důchody, včetně invalidních... o tom se může 90 % obyvatel planety jen zdát. Takže to nebudu komentovat, abych nebyl netaktní

Já si ze svého důchodu mohu dovolit týdenní pobyt kdekoliv u moře, ale elektroauto si dovolit nemohu. To je pech, co? Co s tím uděláme? Slevníme elektroauta na rozumnou míru, nebo přidáme důchodcům? Jak to udělat, aby si ti, kteří na něj mají, nepřipadali jako kvazi-šlechtici? Podobně vlhké sny měli komunisté.

KT

Tak to už je komunismus "každému podle jeho potřeb". V socialismu ještě mělo hypoteticky platit "každému podle jeho zásluh".

MP

Pracoval jsem celý život. U moře (a to v Polsku) jsem byl dvakrát: jednou jako dítě a podruhé se svými dětmi. A necítím se nijak ochuzený, naopak jsem nadšený tou každodenní krásou kolem sebe.

ZH

Možná by bylo dobré začít definicí pojmů. Jakožto vysokoškolská učitelka jste tím měla začít.

Dovolená - Zákoník práce, § 211:

Zaměstnanci, který vykonává zaměstnání v pracovním poměru, vzniká za podmínek stanovených v této části právo na dovolenou za kalendářní rok nebo její poměrnou část a dále právo na dodatkovou dovolenou.

Z toho plyne, že dovolenou může mít jen zaměstnanec a jedná se o absenci z práce - tedy DOVOLENOU absenci. Dle dalších paragrafů o dovolené je patrné, že to souvisí s (ne)výkonem práce, nikoliv s tím, kam zaměstnanec o své dovolené pojede.

Tedy je zřejmé, že žádný důchodce nemůže mít dovolenou. Ani starobní, ani invalidní. Tedy z logiky věci ani na žádnou dovolenou (jak to nesprávně používáte) jet nemůže. Jen a pouze zaměstnanec (a nikdo jiný) může je během své dovolené třeba k tomu moři.

Jak se tedy vůči tomuto můžu cítit? Jednoduše. Z nesmyslného předpokladu vyvozujete nutně nesmyslné závěry. Cítím se tedy trapně, že vysokoškolský učitel neumí správně používat základní pojmy.

ZV

Myslím,že byste se měl opravdu cítit trapně. Ale za svoje výroky. Od které doby nemůže být invalidní důchodce zaměstnancem. Dokonce ID 1 a 2 má povinnost pracovat aby se mu mohl později vypočítat starobní důchod..ID který může a pracuje na plný úvazek je plnohodnotný zaměstnanec se všemi právy a povinnostmi. Čili mu náleží i dovolená na zotavenou,či různé jiné benefity.

  • Počet článků 71
  • Celková karma 6,15
  • Průměrná čtenost 476x
Studentka psychologie, vysokoškolská učitelka, sociální pracovnice, objevovatelka geografických i vnitřních světů, romantička a hledačka dalších pohledů, které  propojují dobro, mír a pokoj. Jsem ráda na straně lásky a hledání dialogu. Jsem hrdá na to, co jsme jako lidé na zemi dokázali ve prospěch celku a rozvoje. A není toho málo.

Osobní stránka Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, MBA, Ph.D. https://is.muni.cz/osoba/78509