Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Standard & Poor's & jak zabít svobodu

Jak je v dnešní mediokracii zvykem, důležitá sdělení je nutno relativizovat, odsunout na okraj, či raději vůbec nezveřejňovat. Jelikož veřejnost, které by byla předhozena důležitá témata, by o nich nedejbože mohla začít přemýšlet. To je důvodem, proč se dnes na titulní straně dočítáme o handrkování novodobých aristokratů, které vytváří iluzi existence soutěže a opozice, místo abychom se dočetli zprávy, ve kterých vládci země vysílají občanům nebezpečné, leč jednoznačné signály.

Tím je právě vyšetřování ratingové agentury Standard & Poor’s. Jde totiž o dvě věci, které nám americká vláda tímto krokem sděluje. Že jde o šikanu ze strany úřadů, jako reakci na nedávné snížení ratingu USA, je snad jasné. Nejde však o dětinské oplácení, jde o upevňování autoritativní pozice USA, utažení oprátky kolem svobodného trhu. Ve světě, ve kterém se pojmy jako veřejný zájem, politická korektnost, či “popíračství” staly zaklínadlem, již není možné hájit svá práva, jelikož právo bylo pod návalem statismu naprosto rozloženo.

Vláda USA nám sděluje, že právo na soukromé ohodnocení rizika subjektu končí tam, kde začíná zájem onoho subjektu na dobrém ohodnocení. Právo na vytváření a šíření informací je pošlapáno. Stejně jako právo na utváření vlastního názoru. Není možné mít dále vlastní názor, pokud poškozuje zájem mocných. Je to precedentní rozhodnutí a upozornění pro všechny ostatní, kteří by se chtěli postavit zájmům mocných skupin.

V krocích vládních úřadů je však ještě jiné špinavé sdělení. Jde o samotné vyšetřování, zda agentura hodnotila správně. To samo o sobě vyvolává otázku, proč zde stát soukromé agentury toleruje, když sám ví nejlépe, jak dělat jejich práci. Existence agentur ztrácí smysl v momentě, kdy je jejich subjektivní rozhodnutí podrobováno vyšetřování samozvaným arbitrem objektivismu. Stát se staví do role, kdy on sám ví nejlépe, jak ohodnotit rizikovost. Je nutné se ptát, proč stát trh s ratingy neznárodní, když jejich hodnocení podle něho může být přinejlepším stejně dobré, jako hodnocení státu. Jejich tolernace pak musí vytvářet nutně nebezpečné spekulace.

Ratingové agentury jsou tu od toho, aby pomáhaly investorům vést jejich investice. Je právě na investorech, aby hodnotili, zda jsou agentury nezávislé a jejich předpovědi přesné, či jsou v rukou zájmových skupin a tedy jejich hodnocením je lépe se neřídit. Toto nepřísluší jednotlivci ani státu, ale efektivní poptávce. Přísluší to milionům lidí operujících na trhu. Vměšování státu do soukromého trhu s ratingovými agenturami je nebezpečné už proto, že jeho hodnocení nelze podrobit žádnému testu poptávky.

Kroky USA vedou jednoznačným směrem. Samotné vměšování se do hodnocení rizikovosti není nebezpečné. Trhy se jím jednoduše nemusí řídit. USA však nedávnými kroky sdělila, že na subjekt, který se jimi řídit nebude má páky, jak jeho názor otočit či alespoň znepříjemnit život. Je smutné, že signály o začátku konce svobody přicházejí ze země, která byla ještě nedávno pro slovo svoboda synonymem a naopak liberalizace trhu se dočkáváme z dálného východu. Nakonec tak bude platit teorie konvergence a západ s východem se sejdou v jednom velkém neomarxistickém bahně.

Autor: Ondřej Špalek | čtvrtek 18.8.2011 16:31 | karma článku: 16,30 | přečteno: 1281x
  • Další články autora

Ondřej Špalek

The Hill I Climb

Myslím si, že společnost kolem mě pod vlivem snahy neudělat chybný krok ztrácí schopnosti udělat správný krok. Že strach ze společenského odsouzení vede k všeobecné apatii vůči rozumu a racionalitě ...

31.3.2021 v 4:30 | Karma: 17,23 | Přečteno: 361x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Proč zakázat kouření v restauracích?

Již jednou jsem psal článek o tom, proč je zákaz kouření, dle mého, špatný. A napíši ho znovu. Proč ne. Během dvou let jsme se nepříjemně přiblížili hranici, kterou zákonodárci tentokrát možná opravdu překročí. Ke smůle hostinského, svobody, společnosti a možná i kuřáka.

28.8.2014 v 4:45 | Karma: 37,60 | Přečteno: 4762x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Zákaz kouření v restauracích - další zbytečná diskuse

Debata o kouření v restauracích se spolu s vyjádřením ministra Hegera opět dostala do medií a spolu s ní i notná dávka hlouposti, ignorace a pokrytectví. Tímto článkem bych rád vyvrátil resp. usměrnil některé z nich. Nejdříve bych rád podotkl, že debata o kouření v restauracích má dvě resp. tři roviny. Tou první je nekuřák, tou druhou kuřák a tou třetí je majitel. Asi nejhlasitější argumenty přicházejí od obhájců regulace (záměrně nepíši nekuřáků).

25.4.2012 v 2:34 | Karma: 24,45 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Kdy Evropa vyhlásí bankrot?

I když slovo stání nemám rád, je třeba smířit se s objektivní realitou. Stát tu je, život otravuje a ještě dlouho otravovat bude. Mimo jiné regulace si vynucuje prostředek směny, jenž je každý na území daného státu pod pohrůžkou trestu nucen používat. Jedním takovým prostředkem směny je i Euro, momentálně v krizi kvůli nezodpovědným politikám vlád eurozóny. Snad jediným řešením, které současné europolitiky napadá, je to samé, co krizi způsobilo. Vytvořit ještě více dluhu a způsobit ješte více chybných strukturálních investic, než s tím předchozím.

17.12.2011 v 22:50 | Karma: 19,85 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Špalek

Steve Jobs - hrdina Ayn Rand

Málokdo dokázal kdy vzbudit tolik pozitivní či negativních emocí, jako Steve Jobs a jeho Apple (s tím souvisí i masivní inflace článků o Apple na webech o mobilních zařízeních). Kondolence k jeho úmrtí přicházejí z celého světa. Marně pátrám v paměti, komu se poslední dobou dostalo při jeho smrti takové pozornosti, jako tomuto člověku. O to více je to zajímavé, že Steve Jobs nebyl herec, zpěvák, vynálezce nebo prezident a neobětoval se pro druhé. Byl jedním z nejbohatších lidí na světě, a přesto na něj vzpomínají chudí, bohatí, vzpomínají na něj politici a vzpomíná na něj i konkurence.

7.10.2011 v 14:42 | Karma: 17,46 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1631x
Jsem libertarián. Co to znamená? Zastávání principu, který je pro nacisty, fašisty, komunisty, socialisty, environmentalisty, šovinisty, totalitaristy, demokraty či jiné etatisty naprosto nepřípustný. "Přirozená práva jednotlivce nelze porušit z vůle nikoho, a to ani většiny, byť by se ta skládala ze zbytku společnosti."

V diskusi vystupuji pod nickem nnevimm.

Seznam rubrik