Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Jen v týhle zemi může číst hlavní zprávy tak neatraktivní chlap!“

nechal se onehdá slyšet můj anglický kamarád při letmém pohledu na Události. Jo, kámo, my Češi jejich zjev neřešíme - máme totiž co dělat s těmi nesmysly, co vypouští z pusy...!

Co se týče toho vzhledu – já osobně tam nepotřebuju žádnýho Kena, i když je fakt, že takovej Roman Pistorius, kterej tu reakci v mém kamarádovi vyvolal, zrovna Adonisovi na paty nešlape a chudák Marcelka Augustová vedle něj vypadá jak starší sestra… Jak říkali JůHeláci: „Haló, televize, nešlo by s tím něco udělat?“

Ale k tématu: Z veřejnoprávního kanálu se stává bulvární stoka. "Vražda, smrt, zabití!" O dramatickém přednesu každé prkotiny psát nebudu - to už před pár měsíci moc hezky rozvedla Štěpánka Bergerová ve svém povedeném článku Proč musí reportéři u zpráv tak hekat?!. Bravo, popsáno dokonale. Snad jen dodejme, že trvale zoufalý výraz Ivety Toušlové a ustrašený kukuč Romana Pistoriuse to pěkně dobarvují. Bububu!

Další nešvar, který se nám nepěkně rozmáhá: Snaha o třeskutou investigativnost  a odhalování skandálních fakt za každou cenu. Ve svých rozhovorech s osobnostmi se snaží moderátoři často za každou cenu vypáčit z dotyčného nějakou kontroverzní senzaci. U politiků - no dejme tomu. Ale chci znát nějaký to e-e i na kardiochirurga? Nezřídka se taky stává, že se dopouští přešlapů, asi jako když pan Lutonský v Interview24 zažertoval a novému americkému velvyslanci, sociologovi specializovanému na etiku a boj proti korupci, náš žurnalista řekl: „Abychom se potom v roce 2015 nedozvěděli, že si někdo řekl americkému velvyslanci o úplatek, podobně jako to bylo v případě Tatry…“Pán se na něj divně podíval a pak odvětil: „No, víte, Františku, já si myslím, že jedna z výhod toho, že se mi říká Pan Ne, je, že nikdo by si asi netroufnul se na mě takto obrátit.“ Slušnej trapas.

Pak taky často přemýšlím nad tím, kohopak zajímá pohled na moderátora, který stojí kdesi v dešti a tmě před kamerou a drmolí: „Hlásíme se vám živě od vazební věznice, kam byl dnes odpoledne převezen XY!!“ No, stojíš před nějakým barákem, za tebou je v dálce jakýsi rozsvícený vokno, a lautr nic se tam neděje. Obrazová hodnota živého přenosu je tudíž nula, protože bys mohl stát i u nás na dvorku. V podobném duchu je přenosový vůz provětráván při reportážích typu "Stojíme u bezejmenného nudného pole, kde se před několika hodinami stala dopravní nehoda, ale teď už tu k vidění nic není" nebo "Stojíme u jedné z tisíců rušných silnic v týhle republice, protože vám tím chceme ilustrovat zásadní zprávu, že silniční provoz se začátkem prázdnin houstne". Tyjo, to je tma! Tyjo, to je velký pole! Tyjo, takovejch aut, mámo, pojď se podívat! Boží!

Perlička na konec: Taky byste přejmenovali reportáže BEZ KOMENTÁŘE na BEZ HLAVY A PATY? Redakce tak důsledně dodržuje neposkytnutí komentáře, že se z toho občas stává rébus. Krásným příkladem budiž včerejší vydání: Objev vraku lodi kapitána Morgana z r. 1671, Panama, 3.8. Kým? Kde? V Atlantském nebo Tichém oceánu? "Neruš, hnidopichu, tady je to BEZ KOMENTÁŘE!!!"

Poctivě platím koncesionářské poplatky a dostávám za ně báječnou protihodnotu: Živé záběry české tmy, snahu o vytažení kostlivce ze skříně operní pěvkyně, informace/neinformace jak od chytré horákyně a dramatickou podvečerní šou, která i z opilého cyklisty, který kdesi na dědině vlepil policajtovi facana, udělá bombastickou zprávu dne.

Momentálně na ČT24 běží upoutávka na zpravodajství, která mě vždycky pobaví - hned na začátku jedna z moderátorek praví: "Děláme chytré zprávy." Navrhuju výstižnější heslo: "DĚLÁME Z PRDU KULIČKU!" ;))

Autor: Tina Solanová | čtvrtek 4.8.2011 9:11 | karma článku: 36,58 | přečteno: 3275x
  • Další články autora

Tina Solanová

Reklama na květinovou babičku

To se ví, že TV reklamy mají ke všední realitě asi tak blízko, jako kdyby je vyráběla mimozemská civilizace, která zná život na Zemi jen z telenovel. Ale někdy to prostě praští mezi oči!

30.7.2014 v 8:52 | Karma: 32,58 | Přečteno: 2761x | Diskuse| Ostatní

Tina Solanová

Varák a azbuka

Sněmovna se chystá projednávat novelu zákona o reklamě, která by měla upravovat cizozajyčné názvy a reklamy. Koho by nenapadly Vary, žejo... a co si tom myslí domorodec?

20.6.2014 v 10:17 | Karma: 31,67 | Přečteno: 1864x | Diskuse| Ostatní

Tina Solanová

Těžkej život mýho psa

Bíglové se vyznačují hlubokým štěkotem. Má bíglice Ančí neštěká, hloubku svého hlasu si šetří na něco jinýho – na vzdechy. Dlouhé, bručivé, úlevné vzdechy.

20.5.2014 v 12:30 | Karma: 40,84 | Přečteno: 5317x | Diskuse| Ostatní

Tina Solanová

Vrcholová příprava na změnu času

Změna času je noční můra - teda na jaře, na podzim je to naopak požehnání. Letos mám to "štěstí", že se na ni můžu připravovat vpravdě olympijsky. Co to obnáší?

13.3.2014 v 22:01 | Karma: 32,62 | Přečteno: 2346x | Diskuse| Ostatní

Tina Solanová

Vot těchnika!

Mám velkou kancelář a klíče, které si se mnou pořád hrajou na schovku. I zatoužila jsem po pípátku – přesněji, hledači klíčů. Znáte to? Zapískáte a ono to na vás zacvrliká ...teda jsem si myslela.

21.1.2014 v 9:30 | Karma: 34,25 | Přečteno: 2771x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Zkusili jsme trávu, přiznali kandidáti do EU. Kokain do parlamentu podle nich nepatří

3. června 2024  16:19

Berou europoslanci kokain? „Nedivil bych se, když vidím některá vystoupení,“ prohlásil v...

Soudcům doplatíme šest krácených platů zpětně ve výplatě za červen, slíbil Blažek

3. června 2024  15:55,  aktualizováno  16:16

Soudci dostanou v návaznosti na nález Ústavního soudu z minulého týdne nové platové výměry od...

Zákulisí superdebaty iDNES.cz: ve studiu hádky, jinak se lídři dobře bavili

3. června 2024  16:12

Zpravodajský portál iDNES.cz v pondělí odvysílal jednu z posledních superdebat před eurovolbami....

V Palermu zatkli nebezpečného českého překupníka drog. Unikal čtyři roky

3. června 2024  16:11

V italském Palermu zadrželi dlouho hledaného českého občana odsouzeného za nelegální obchod s...

  • Počet článků 287
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2492x
Žena.

Seznam rubrik