Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bezdéčka a cajti

O bitce na Andělu už bylo napsáno mnoho, tak budu psát ne o ní, ale o jiné, podobné, na kterou jsem si v té souvislosti vzpomněla. Neproslavila se – nikdo ji nenatočil. Ale stála taky za to!

Ne všude se cajti k bezdéčkům chovají jak hovada...

To jsem tak jednou po půl čtvrté odpoledne čekala na autobus. Zastávka byla plná lidí, kteří se nenudili, protože čtyři občané bez domova se rozhodli ukrátit nám čas malou scénkou u kontejnerů na tříděný odpad hned vedle zastávky.

Byli nalitý jak pupence zjara. Motali se kolem tří odpadních sputniků a chvílemi to byla celkem sranda, koukat, jak se snaží opřít o tu polokouli, která ne a ne bejt rovná, sesouvají se zpátky na zem a chechtají se sami sobě.

Vůbec netuším, kdo ty městský zavolal, ani proč, protože vochmelkové nikoho neobtěžovali a drželi se v bezpečné vzdálenosti. Možná proto, aby nekazili přítomnou mládež, nebo aby se nesvalili pod autobus.

Každopádně městská garda dorazila, se skřípajícími brzdami zapíchla auto naštorc doprostřed vozovky a vyvalila se ven, jak kdyby za popelnicí číhal Usáma. Když zmapovali situaci, začali brebentit do mobilů a za chvíli dosvištěli další.

Z toho, co se odehrálo pak, mi běhal mráz po zádech. Policajti se snažili nametené shromáždění rozmetat, což bylo dost náročné. On povel „Rozejděte se“ moc nefunguje na lidi, co se nedokážou ani pořádně postavit. Takže je začali zvedat ze země násilím.

Já chápu, že houmlesáci smrdí. Že jsou vizuelně eklhaft, i kdyby byli střízliví. Ale fakt, že se jich páni orgáni zjevně štítili, se projevoval šíleně: Za pošťuchování obuchem na každého řvali, dokud se s pomocí svého kumpána nezvedl. Když ho vyřvali do polohy kolmé, stoják se pochopitelně začal motat. Jakmile se motná dráha přiblížila ke kterémukoliv policistovi, místo aby toho člověka zachytil, se zhnuseným výrazem ho od sebe hrubě odstrčil. To mělo pochopitelně za následek, že hoši bez domova opět padali, ale tentokrát úplně jinak. Naznak a hlavou pěkně vší silou o chodník.

Můžu vám říct, že mi vlasy vstávaly hrůzou na hlavě. Ne, nešla jsem pomoct. Smetli by mě jako mouchu. Ale po každém pádu, kdy hlava některého z bezdomovců se zaduněním práskla o chodník, jsem si říkala: „Ježiši, hlavně, ať to přežije. Strašně nerada bych šla proti těm policajtům svědčit. Hrozně nerada bych u soudu vyprávěla, co jsem tu dneska viděla...“

Ještě jednou opakuju: Bezdomovci nejsou voňavá růžová zahrádka ani plyšák k zulíbání. Skoro každý má právo se jich štítit. Záměrně píšu SKORO KAŽDÝ. Za vyjímky považuju lidi, kteří v rámci své profese musí počítat s tím, že s nimi přijdou do styku – lékařský personál, zaměstnanci Azylových domů a POLICAJTI. Ti by měli umět zatnout zuby - kdo se dal na vojnu, musí bojovat. Z vlastní zkušenosti vím, že lékařský personál i azyloví to dokážou. Proč ne i policisti?

Když jsem slyšela o případu na Andělu, hned jsem si vzpomněla na tuhle příhodu. Tak nějak mi z toho vyplynulo, že v řadách policistů bohužel pracují často lidé, kteří by nejraději nasazovali botičky a vypisovali bločky za neuklizený psí bobek, ale když dojde na méně efektní úkoly, jsou zhnuseni a nekonají profesionálně. Díky podráždění z toho, že musí jednat s touhle sortou lidí, se možná stávají agresivnějšími. To mi mnoho v případu Anděl osvětlilo a celkem rozumím, co pohnulo pana Frištenského, aby šel zasáhnout.

V naší společnosti se vyskytujou jak cajti, tak bezdéčka. Tak, jako jsou bezdéčka zvyklá, že je občas otravujou cajti, měli by se cajti smířit s tím, že je občas otravujou bezdéčka. Pokud se s tím nesmíří, měli by asi uvažovat o změně zaměstnání. A to říkám přesto, že jeden z mých bratrů pracuje jako strážník Městské policie a určitě mi to dá pekelně sežrat. Ale nedá se nic dělat, jsou v životě chvíle, kdy člověk chtě nechtě prostě fandí houmlesům. Že, pane Frištenský? :)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tina Solanová | pátek 12.10.2012 15:00 | karma článku: 32,53 | přečteno: 2059x
  • Další články autora

Tina Solanová

Reklama na květinovou babičku

To se ví, že TV reklamy mají ke všední realitě asi tak blízko, jako kdyby je vyráběla mimozemská civilizace, která zná život na Zemi jen z telenovel. Ale někdy to prostě praští mezi oči!

30.7.2014 v 8:52 | Karma: 32,58 | Přečteno: 2761x | Diskuse| Ostatní

Tina Solanová

Varák a azbuka

Sněmovna se chystá projednávat novelu zákona o reklamě, která by měla upravovat cizozajyčné názvy a reklamy. Koho by nenapadly Vary, žejo... a co si tom myslí domorodec?

20.6.2014 v 10:17 | Karma: 31,67 | Přečteno: 1864x | Diskuse| Ostatní

Tina Solanová

Těžkej život mýho psa

Bíglové se vyznačují hlubokým štěkotem. Má bíglice Ančí neštěká, hloubku svého hlasu si šetří na něco jinýho – na vzdechy. Dlouhé, bručivé, úlevné vzdechy.

20.5.2014 v 12:30 | Karma: 40,84 | Přečteno: 5317x | Diskuse| Ostatní

Tina Solanová

Vrcholová příprava na změnu času

Změna času je noční můra - teda na jaře, na podzim je to naopak požehnání. Letos mám to "štěstí", že se na ni můžu připravovat vpravdě olympijsky. Co to obnáší?

13.3.2014 v 22:01 | Karma: 32,62 | Přečteno: 2346x | Diskuse| Ostatní

Tina Solanová

Vot těchnika!

Mám velkou kancelář a klíče, které si se mnou pořád hrajou na schovku. I zatoužila jsem po pípátku – přesněji, hledači klíčů. Znáte to? Zapískáte a ono to na vás zacvrliká ...teda jsem si myslela.

21.1.2014 v 9:30 | Karma: 34,25 | Přečteno: 2770x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Varšava jako první polské město zakázala kříže na úřadech, opozice se bouří

17. května 2024  7:21

Varšava jako první město v převážně katolickém Polsku zakazuje kříže v městských úřadech a...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 287
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2491x
Žena.

Seznam rubrik