Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šup do škatulky

Tak se to asi povedlo. Od rána slyším v rádiu, nebo čtu na internetu, jak odpůrci přílivu imigrantů včera v Praze demonstrovali s maketami šibenic v ruce a snad i za provolávání hesel, že by někoho pověsili apod.

No a tím pádem je to jasné, jsou to náckové, xenofobové a já nevím co všechno ještě. A s nimi každý, kdo varuje před přílivem imigrantů. Zkrátka všichni odpůrci imigrantů se hodí do jedné škatulky.

Ale věc je přeci složitější. Ano, i já patřím mezi odpůrce takového přílivu imigrantů. Nemyslím, že by forma včerejšího protestu v Praze byla šťastná. Ale narovinu říkám, že mám strach z toho, co může nynější imigrantská vlna v evropských státech vyvolat. Bojím se, že může vyvolat skutečný nárůst xenofobních nálad, extrémního nacionalismu a bojím se toho, že tyto nálady šikovně uchopí nejrůznější populisté, aby dosáhli svých cílů.

Konkrétně má obava pramení z přesvědčení, že na území jednotlivých států vedle sebe dlouhodobě v poklidu nemohou žít skupiny obyvatel vyznávající tak odlišné hodnoty vtělené do islámu na jedné straně a do demokracie západního střihu na druhé straně. Tyto hodnoty jsou odlišné a v mnohém přímo opačné v mnoha oblastech života.

Bojím se toho, že pokud v evropských státech bude narůstat podíl imigrantů z islámských zemí, tak si budou časem nárokovat zavádění stále více prvků islámu do života celé společnosti, což zákonitě bude znamenat pro "nevěřící" Němce, Francouze atd. stále větší omezování svobod, které jsou pro evropské státy dosud typické a ke kterým evropské země dospěly dlouhodobým historickým vývojem. A mezi tyto svobody řadím i svobodu náboženského vyznání nebo svobodu být ateistou.

Vnímám nárůst muslimské populace v Rakousku a Německu. Shodou okolností jsem dnes mluvil s člověkem, který přes 15 let dělá v Německu. Říkal, že už dnes i běžní Němci říkají, že vzrůstající islamizace Německa může být pro našeho souseda v blízké budoucnosti velkým problémem. A to nejen z hlediska výše uváděné snahy o prosazování islámu do běžného života, ale i proto, že mnoho imigrantů přichází s cílem nikoliv budovat pracovní kariéru, ale využít štědrých sociálních systémů evropských zemí. To se samozřejmě netýká všech, jsou mezi nimi určitě i lidé toužící vybudovat si dobrou pracovní pozici, ale bojím se toho, že většina imigrantů se opravdu stane přítěží pro sociální systémy a stabilitu evropských zemí.

Také jsem zaznamenal jakési srovnání emigrace čs. občanů v dobách komunismu na "západ" se současnou migrační vlnou. S tímto srovnáním nesouhlasím. Nezaznamenal jsem totiž jediný případ českých či slovenských emigrantů, kteří by se usadili v muslimských státech. Troufnu, že veškerá emigrace směřovala buď do západní Evropy, severní Ameriky či Austrálie, tedy do oblastí nám civilizačně a kulturně blízkým. Nevím ani o tom, že by se českoslovenští občané stali dlouhodobou přítěží pro sociální systémy státu, které pro ně byly tranzitní nebo cílové. To jsou obrovské rozdíly, které vnímám v porovnání se současnou migrační vlnou z muslimských zemí do tradičně křesťanských západoevropských států.

Tvrdím, že tak jako nelze implantovat demokracii západního střihu do muslimských zemí, tak nejde implantovat islám do zemí západního světa. Proč? Z mnoha důvodů ... totální odlišnost kulturní, historická, životních hodnot atd.

Myslím si, že je na čase, aby si Evropa přestala hrát na svět bez problémů, aby evropské země začaly důsledně chránit to, co k nim náleží, tedy kulturu, historii, tradice, životní hodnoty. Tedy vše to k čemu každá země dospěla dlouhodobým, a často třeba i bolestným, vývojem. Nemá cenu se tvářit, že jsme všichni stejní, nejsme a nikdy jsme nebyli. Tak jako je rozdíl mezi každým jednotlivcem, je i rozdíl mezi jednotlivými civilizacemi. Co je pro nás normální, může být pro lidi z jiných koutů světa divné, nepřípustné až pobuřující a naopak. Neuvědomit si tento fakt by bylo tragickou chybou.

Jsem pro, abychom přijali jednotlivce odjinud, pokud tady chtějí žít a chtějí se nám přizpůsobit. Věřím, že u jednotlivců je začlenění do naší společnosti možné. U masivní imigrační vlny, jejímiž jsme svědky, tomu nevěřím, a proto z ní mám strach.

Autor: Marek Šnobr | čtvrtek 2.7.2015 22:17 | karma článku: 28,44 | přečteno: 511x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Místo pro EU? Tam, kde záda ztrácí slušné jméno

V klidu jsem dnes večer zasedl k internetu a jal se číst zprávy, články, názory. Až jeden z nich mne opravdu rozčílil.

9.1.2018 v 23:42 | Karma: 40,97 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Sever a Jih

Docela nechápavě a s nepokojem sleduji to, co se nyní děje v USA, konkrétně ve státech bývalé jižanské Konfederace. Nejsem profesionální historik, jsem laik, který se zajímá nejen o americké dějiny.

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17 | Přečteno: 725x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

Takto se nazývá dokument, který každý rok nejmocnější muž této planety, prezident USA, předkládá Kongresu. Zjednodušeně řečeno v něm prezident popisuje stav země, jejímž čelním představitelem je.

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10 | Přečteno: 290x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

Na světě je několik jistých věcí. Jako že se střídá den s nocí, že se střídají roční období a mnohé další, o kterých se nediskutuje. Pak jsou tu takové věci, o kterých se debatuje, které nejsou jisté, ale spíše pravděpodobné.

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

Máme za sebou krajské volby a někde i první kolo senátních voleb. Volby, u kterých je opakovaně účast prachbídná.

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22 | Přečteno: 683x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1932x
Účetní, finanční poradce, více na www.msucto.cz. Jinak též aktivní i pasivní sportovec. Manžel, otec dvou krásných dětí.

Seznam rubrik