Špinavá hra okolo sestřelení civilního letadla

Za těch pár dní od té tragédie se už napsalo mnoho vět, článků a polemik na téma, kdo letadlo sestřelil, jakým zbraňovým systémem bylo letadlo sestřeleno, proč nebyl letecký prostor nad Ukrajinou zcela uzavřen atd.

Já se nechci do podobných polemik nijak zvlášť zapojit. Myslím si, že se jednalo o čin hodný odsouzení, ať už ho způsobili Ukrajinci, proruští separatisté nebo Rusové. Na tom se snad musí shodnout všichni normálně uvažující lidé. Pozůstalých je mi velmi líto a sám budu s velkým zájmem sledovat, jak to dále bude s černými skříňkami a vůbec s vyšetřováním celého případu.

Co mi ale vadí, nebo mi přijde minimálně velmi zvláštní, že se nahrávky proruských separatistů, které pořídila ukrajinská tajná služba, dostaly tak rychle na veřejnost. Jistě, z domácích luhů a hájů jsme na to v podstatě zvyklí, vzpomeňme například na rozhovory exprimátora Béma s politickým podnikatelem Janouškem. Tehdy se mohl někdo třeba i zasmát používaným výrazům, což lze v případě 295 zcela zbytečně ztracených lidských životů jen velmi těžko.

Není toto provalení odposlechů nejen ukázkou neprofesionality ukrajinské tajné služby, ale i docela výrazným znemožněním vyšetření osudů černé skříňky ze sestřeleného stroje? Podle mne ano a napadá mne jen jeden rozumný důvodu, proč k prozrazení odposlechů dochází. Ukrajincům jde totiž především o to, aby vykreslili proruské separatisty zcela černě, aby na svou stranu získali ještě více médií a veřejnosti na západě. A až pak jim jde možná o skutečné vyšetření celé události. Jinak si fakt smysl úniku těchto odposlechů neumím vysvětlit.

Nevím, jak skončí vyšetřování celé tragédie a jak dopadne celý konflikt, ale soudím, že únik a zveřejnění odposlechů nepomůže ani vyšetření toho zločinu, ani ukončení konfliktu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Šnobr | neděle 20.7.2014 20:24 | karma článku: 31,42 | přečteno: 2261x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22