Proč nechci platit eurem

Jednoduše proto, že by česká koruna měla zůstat naší národní měnou. Tímto bych mohl diskuzi na téma zavedení eura ze své strany začít i skončit. Ale to by bylo značně zjednodušující i když pro mne to platí. Česká koruna je naší národní měnou a já pevně věřím, že budeme mít dostatek zodpovědnosti a rozumu k tomu, aby to tak zůstalo i nadále.

Projektu společné evropské měny, jak ji dnes vidíme, totiž nevěřím a považuji jej ve svých důsledcích za vyloženě nebezpečný. Je v podstatě nemožné mluvit o Euru a ekonomických ukazatelích, které nám ukazují prospěch či neprospěch z eventuálního zavedení Eura a nedotknout se přitom dalších oblastí života na našem kontinentu. Ani náhodou nejsem nejpovolanější proto, abych hodnotil ekonomické argumenty hovořící pro či proti přijetí Eura. Sice něco o ekonomice, o kurzových rizicích, o míře nezaměstnanosti, o HDP, hosp. cyklech atd. vím, ale přijde mi, že na tak složitou a zásadní věc, jakou rozhodnutí o přijetí eura je, nelze nazírat pouze a jenom optikou ekonomiky. Myslím, že jde o zásadní věc, která by se dotkla přímo či zprostředkovaně i dalších oblastí života.

Žijeme v Evropě, stejně jako jiné národy, ale přiznejme si, že tím končí naše podobnost s většinou národů obývající tento kontinent. Národy žijící v Evropě mají většinou odlišný jazyk, jinou historii, kulturu a tradice, náboženství. Jistě, sousedi mají v některých etapách vývoje historii společnou, po hříchu ale často plnou nesvárů. Zkrátka Evropa nikdy nebyla, není a nebude jednotná a bylo by tragickýcm omylem chtít nacpat všechny evropské národy do jedné škatulky. Na to jsme opravdu od sebe navzájem příliš vzdálení. A v tom právě vidím nebezpečí projektů typu společné evropské měny. Ta je dle mého dlouhodobě neudržitelná, protože je nyní platidlem v zemích, které jsou hospodářsky příliš odlišné strukturou ekonomiky, lidskými i přírodními faktory atd. O dalších věcech, které jsem uváděl ani nemluvě.

Častým argumentem pro zavedení Eura v České republice je, že české firmy v eurech obchodují již i mezi sebou. Fajn, proč ne, ať to dělají. Dle mého je to proto, že mají na výběr z více možností a aktuálně si vybírají tu, která je nyní výhodnější. Může ale nastat období, kdy se firmy vrátí k obchodování v české koruně, protože to může být někdy v budoucnu výhodnější. Nechtějme tedy firmám sebrat tu možnost si vybrat tím, že bychom se zbavili naší národní měny.

Euro není dokonalé, stejně jako česká koruna. Nechtějme ale vstoupit do klubu, který má příliš rozdílné členy na to, aby mohl být do budoucna dlouhodobě úspěšný. Naopak chtějme si uchovat co nejvíce z toho našeho malého českého písečku uprostřed kontinentu. Nenechme se vystrašit řečmi, že bychom byli na okraji Evropy. To je totiž nehorázná hloupost. Nenechme si tedy sebrat naší národní měnu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Šnobr | čtvrtek 23.1.2014 20:46 | karma článku: 43,31 | přečteno: 8344x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22