Islámský radikalismus dnes = křesťanský radikalismus v historii

Nechci srovnávat obě dvě náboženství. V otázce náboženství jsem, co by ateista, naprosto neznalý. Ale přesto si myslím, že mezi islám a křesťanství jde dát v jistém smyslu rovnítko. Totiž to, jak se dnešní islámští radikálové vymezují proti lidem jiné víry nebo proti ateistům, mi přijde vcelku podobné tomu, jak se křesťané chovali v dobách svých výbojů a kolonizačních cest k jiným civilizacím jiného vyznání.

Samozřejmě, že islámský radikalismus je problémem dneška, zatímco nelítostné šíření křesťanství bylo otázkou minulých staletí a ty příběhy tak známe už jen z knížek. Ale přes všechny ty rozdílnosti, přes moře času, které dělí činy dnešních islámských radikálů od činů křesťanů v dobách inkvizice lze najít stejnou míru netolerance vůči jakékoliv jinakosti.

Dnes se s hrůzou díváme na záběry, kde jsou lidem usekávány hlavy, proříznuta hrdla nebo jsou jinak sprostě a hanebně zavražděni. Děje se to ve jménu islámu, ve jménu islámského proroka nebo Alláha. Před pár staletími křesťané upalovali nebo stínali hlavy těm, kteří se z nějakého důvodu zprotivili křesťanské víře, taktéž ve jménu Boha. Tehdy to možná bylo posvěceno jako oficiální církevní akt, ale o to snad hůře. Dnes se všechny ty ohavnosti páchané ve jménu víry dají shlédnout v TV nebo na internetu, nezřídka se jimi ti zločinci dokonce chlubí. Co se stávalo v dobách křesťanské inkvizice je už dnes zahaleno časem, pokud se tedy nedochovaly nějaké písemné zprávy.

Absolutně respektuji právo kohokoliv na víru v cokoliv, ať už je to vyjádřeno nějakým Bohem nebo něčím jiným, ale nikdy to nesmí přesáhnout do stadia, že svoji víru bude ten věřící (křestaň, muslim nebo kdokoliv jiný) vnucovat jiným. Pak to končí válkami, násilím, neštěstím a často rozjetou spirálou všeho tohoto, která už nejde zastavit.

Jak islámští radikálové dnes, tak i křesťanští inkvizitoři v minulosti, jsou dle mého vinni tím, že svoji víru násilně vnucují nebo vnucovali jiným. A často vraždí/vraždili. To se mi nelíbí, a proto jsem k jakémukoliv institucionalizovanému náboženství velmi kritický.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Šnobr | čtvrtek 21.8.2014 12:41 | karma článku: 19,86 | přečteno: 1359x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22