Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nemají muži celulitidu...?

...protože je hnusná! Vzpomenu si na ten "vtip" skoro pokaždé, když se doma projdu polonahá kolem zrcadla a úplně pokaždé, stojím-li v převlékací kabince a ze všech stran září osvětlení, které vám vyrobí celulitidu i na uších.

Čítám hodně článků o tom, jak být spokojená sama se sebou, jak získat sebevědomí, mít ráda svoje tělo a nesrovnávat se s Insta kráskami - protože ty (prý) své fotky stejně upravují - netrápit se nedokonalostmi a podobně. Ovšem na druhou stranu vidím i stejné množství rad, jak mít dokonalou postavu, pleť, vlasy, make-up, vypadat jako modelka, opticky si zvětšit prsa a nebo dokonce proč podstoupit nejrůznější estetické zákroky. 

Člověk by se z toho zbláznil... a už je víceméně jedno, jakému z těchto dvou typů článků nasloucháme a o co se snažíme. Protože pořád je tam to slůvko "snažit se". A příliš mnoho snažení za prvé škodí (můj táta s oblibou vždycky podotkne cosi o tom snaživém idiotovi) a za druhé tím nepřímo přiznáváme, že něco vlastně nemáme... Což člověku na náladě nepřidá. Co radím já? Zase tolik to neřešit. Stejně vám nakonec nic jiného nezbyde. A když nic jiného nezbyde, tak to prostě uděláte. Celý život vás bude někdo kritizovat, řešit, rozebírat a udílet "dobře míněné" či rovnou "dobré rady". Moje máma hlásá - proč hrbatému říkat, že má hrb - myslíte, že on to neví??? 

Pro demonstraci pár absurdních příkladů z mého života a zkuste se prosím vždycky zamyslet, PROČ to ten dotyčný asi říkal: 

1. Pro představu - měřím sto šedesát centimetrů a pár týdnů jsem vážila jen něco málo přes čtyřicet kilo (psychicky složité životní období, ovšem podotýkám, že mentální anorexií jsem netrpěla neb jsem celou dobu viděla, jak hrozně jsem hubená a vůbec se mi to nelíbilo). No a táta chodil, dloubal mě demonstrativně do žeber a s paní psycholožkou za mými zády řešil, že mám asi anorexii. Toto by se dalo vysvětlit jeho strachem o mě, protože si nemohl být jistý, jestli poruchou příjmu potravy opravdu netrpím.

2. Za další tři měsíce jsem nabrala okolo patnácti kilo, cítila se dobře a připadala si hezká. Jenže táta začal mít narážky typu, že tak krátké sukně bych fakt nosit neměla, z kalhot mi leze břicho a že jsem zkrátka už pěkně "macatá". Nějaké pozitivní vysvětlení....?

3. V mých dvaceti letech mě okolí pravidelně tipovalo na čtrnáct až patnáct let a podle toho se mnou jednalo. Dospělí mi automaticky tykali, klidně mi vynadali jako puberťákovi, jiní mě přehlíželi a další poučovali. (Jednu výhodu to přece jen mělo - do oněch dvaceti jsem v klidu jezdila v MHD za poloviční jízdné).

4. V pětadvaceti mi najednou nadřízená v práci sdělila, že její manžel, když mě viděl, prohlásil, že jako nadřízená vypadám spíš já a tipoval by mě minimálně na třicet, protože jsem prý taková "hrozně upravená". (Otázka je, co SKUTEČNĚ ten její manžel říkal, ale to není teď předmětem článku).

5. Rovněž v pětadvaceti jsem si oblíbila výrazné rtěnky, především krvavě rudou. A jistý "znalec žen" mi potřeboval sdělit, že "ta rtěnka už je tedy trochu moc".

6. Do cca pětadvaceti jsem také často slýchala, že: "to nemůžeš ve svém věku vědět...", "až budeš mít, holčičko, tolik zkušeností jako já..." "...ty jsi naivní" (plus jako bonus shovívavý úsměv)...

7. Okolo mých třiceti naopak začalo přicházet: "...no s celulitidou a rostoucím břichem se holt budeš muset smířit...", " se sedmnáctiletýma holkama se nemůžeš srovnávat, ty mají mnohem, ale mnohem pevnější tělo", "jsi pěkná mrcha", " jsi arogantní", "dřív jsi po alkoholu mluvila pravdu, ale teď už lžeš i opilá", "chováš se jako puberťačka" (a zase bonus ve formě shovívavého úsměvu)...

8. Opět a znovu moje váha. Při osmačtyřiceti kilech mi další "znalec žen" povídá: "Takhle jsi hezká, ale kdybys přibrala pět kilo, budeš dokonalá."

9. Přibrala jsem pět kilo a znalec:"No já jsem úplně v šoku! Dva měsíce jsem tě neviděl a najednou koukám, jakou máš celulitidu. A v těchhle legínách je to strašně vidět. Nejdřív jsem si říkal - je to vůbec Alenka?

10. Po přibrání těch pěti kilo, znalec: "No konečně jsi přibrala. Předtím jsi byla v obličeji strhaná jak ženská po šesti dětech". (Díky, znalče, to jsem fakt potřebovala slyšet a bez tvého hodnocení bych nemohla žít). Jo a vlastně dodatek: "Dál už bys ale přibírat nemusela..."

11. Před přibráním těch pěti kilo, znalec: "No ty jsi zase zhubla" (pokaždé, když mě viděl).

Takže mi z toho celého vychází, že: V ideálním věku jsem byla celkem tak půl roku, ideální váhu mám v rozmezí padesáti tří až padesáti tří a půl kila. Ale bohužel, objevila se ta HNUSNÁ celulitida. Ideální množství životních zkušeností - neexistuje. 

Vždycky se najde nějaký znalec, který vám udělí dobře míněnou radu že: chlapům se líbí velká prsa/ velká prsa jsou brzy povislá/ hubené ženy vypadají strhaně/ oplácané ženy mají celulitidu/ váš make-up je příliš výrazný/ měla byste se trochu namalovat, protože vypadáte zanedbaně/ muži nemají rádi příliš chytré ženy/ hloupá ženská má radši mlčet a tvářit se mile/ tahle holka leží v posteli jako prkno/ a tahle je pěkná ku*va.

Závěrem - netvrdím, že výše uvedené se týká jen žen, osobně jsem byla svědkem toho, pod jakou palbou nevybíravé kritiky se může ocitnout muž (i když se to většinou netýkalo vzhledu), zkrátka mám jako žena jisté osobní zkušenosti a zážitky, které jsem použila pro demonstraci této problematiky. Stejně dobře to jde ale vylíčit i z opačného pohledu a princip zůstává stejný. Dále neříkám, že bychom neměli nikoho poslouchat a ve všem vidět útok na svou osobu. Vzhled, věk, zkušenosti a schopnosti řešíme všichni, to je normální. Jsou věci, které se nám na nás nelíbí a naopak. Jsou věci, které se ostatním na nás nelíbí a naopak. Také je normální chtít vypadat lépe a něco pro to dělat. ALE! Nesmíme se stát otroky vlastního vzhledu a kultu mládí a podřizovat celý svůj život hodnocení ostatních, ale spíše vycházet z toho, co nám se líbí a co ne. 

Když si to totiž vezmete, vždycky bude něco a vždycky si na nás někdo něco najde. V pubertě je to akné, mastné vlasy, žádná/příliš malá prsa, dětská nebo naopak moc vyspělá postava, pak je (možná) chvilku klid, abyste následně plynule přešli do fáze - vrásky, šedivění, povolená postava, povislá prsa, popraskaná kůže a stáří. To je na jednoho člověka přece jen trochu moc a hlavně, ať uděláte, co uděláte, nikdy to nebude ÚPLNĚ dobře.

Aneb jak řekl jeden moudrý člověk: Každý efekt má svůj defekt. (A sám se tím neřídil).

 

 

Autor: Alena Šnajdrová | čtvrtek 16.7.2020 4:19 | karma článku: 22,79 | přečteno: 1105x
  • Další články autora

Alena Šnajdrová

Ušoun v tanečních

„Hele, co kdybysme šly do tanečních už tuhle sezónu?... trochu si rozšířit repertoár kluků", nadhodím kámošce. „Myslela jsem na to samý, těch exotů z naší třídy mám fakt plný zuby." „Právě, s nima už to příští rok bude o ničem."

22.4.2024 v 1:41 | Karma: 13,85 | Přečteno: 593x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Sebevědomí chlapa poznáš podle toho, jak vypadá jeho žena

Málokterý muž s nízkým sebevědomím má po svém boku ženu, za kterou se kdekdo otočí. Obecně by se tedy dalo říct, že sebejistý muž uloví dámu hezkou a zakomplexovaný ošklivou. Ovšem je to opravdu takhle jednoduché?

30.3.2024 v 2:14 | Karma: 11,65 | Přečteno: 842x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Jak jsem se vyrovnala se závistí

Kdo tvrdí, že nezávidí, ten lže, a závidí ještě víc. Závidím taky a některým lidem některý věci fakt hodně. Občas i kamarádům, za což se stydím. Ale je to lidské a záleží hlavně na tom, jak se svou žárlivostí naložíme.

7.3.2024 v 4:19 | Karma: 19,69 | Přečteno: 1497x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Pomoc, Alenka nosí pořád sukýnky - všechny chtějí být jako Alenka

Preference šatů a sukní se u mě začala zcela zjevně formovat už ve třech letech. Holka nosí sukně a co má být? Pozastavuje se nad tím někdo? Ano, neustále... a nejen pozastavuje, někomu to vysloveně vadí.

13.2.2024 v 4:18 | Karma: 36,31 | Přečteno: 3722x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Rallye letní gumy

To se takhle v půlce listopadu objednávám na začátek prosince na přezutí pneumatik. Jo, jsem lempl, ale co se asi může stát? V nejhorším případě napadne jeden den centimetr sněhu, aby druhý den zase roztál. Nebo ne?

5.2.2024 v 3:19 | Karma: 27,81 | Přečteno: 3723x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 21,86
  • Průměrná čtenost 1262x
"Pochybuji, tedy myslím, myslím, tedy jsem" (Descartés). Poslední dobou mi pořád někdo říká, že přemýšlím až příliš...

Seznam rubrik