Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kterak kauza "Kajínek" potěšila jistého soudce (příjem 200 000 Kč)

Jeden z nejvlivnějších mužů české justice, údajný odborník na trestní právo. V minulém režimu pracoval jako okresní, později dokonce jako krajský soudce. Dáváme mu za jeho práci 200 000 Kč měsíčně (tj. cca 10 000 Kč denně) z našich daní. JUDr. Pavel Kučera, místopředseda Nejvyššího soudu ČR. Na kauze Jiřího Kajínka nám s potěšením ukázal, jak soudy v ČR měří stejným loktem.

       Kauzou Jiřího Kajínka se v roce 2001 zabýval velmi podrobně tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. Prostudoval všechny rozsudky, které v životě tohoto vězně byly napsány a pak - zapochyboval: o roli policie v celém případu, ale také o práci soudů, které odsoudily Jiřího Kajínka k doživotnímu vězení za dvojnásobnou nájemnou vraždu. "Podle obžaloby a rozsudku měl jeden člověk sám ze dvou střelných zbraní ve dvou rukách najednou zvládnout zavraždění dvou osob a postřelení třetí osoby (čtyřmi ranami) řadou výstřelů se znovunabíjením. Kdybych to soudil já, nespokojil bych se se znaleckým posudkem, jenž tam byl, a chtěl bych rekonstrukci provést"   - Lidové noviny, 9.1.2001. (Rekonstrukce činu nebyla nikdy provedena - poznámka blogu). JUDr. Pavel Rychetský podal stížnost pro porušení zákona k Nejvyššímu soudu ČR; měla vést k obnově celého soudního procesu, k objasnění nejasností v případu (např. provedení rekonstrukce) a k nápravě chyb způsobených policií i soudy.

       Nejvyšší soud ČR řešil ministrovu stížnost v NEVEŘEJNÉM ZASEDÁNÍ, dokonce bez přítomnosti Jiřího Kajínka (jehož se bezprostředně týkala) a Pavla Rychetského, který ji podal. Senát Nejvyššího soudu zasedal 4 dny – a dne 19.9.2001 stížnost zamítl.

       To vyvolalo pobouření těch, kteří případ sledovali; JUDr. Jaroslav Bureš (nástupce Pavla Rychetského ve funkci ministra spravedlnosti) podává v této věci stížnost k Ústavnímu soudu, protože bylo porušeno ústavní právo Jiřího Kajínka, následně podává stížnost k Ústavnímu soudu i Jiří Kajínek. Na situaci reaguje v deníku Právo dne 27.9.2001 i tehdejší vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl...“Nejvyšší soud svým postupem porušil Kajínkovo ústavní právo na řádný, spravedlivý proces“.

 

       Kdo je však zcela spokojen s postupem Nejvyššího soudu (NS) je jeho místopředseda – JUDr. Pavel Kučera. Pochvaluje si, že NS odolal „...svodům populismu – ukázat veřejnosti hrdinu“. A především stojí za pozornost poznámka, kterou Pavel Kučera opakuje v citovaném článku (Právo, 24.10.2001) hned dvakrát: eskortovat Jiřího Kajínka k soudu do Brna by vyžadovalo mimořádně nákladná bezpečnostní opatření!

       Že bychom zde měli soudce, který má neobvyklý cit pro úsporu veřejných financí? A projevuje ho i v případě Jiřího Kajínka, pro kterého zmiňované jednání bylo doslova otázkou bytí a nebytí? Ach ano. Háček je v tom, že po 6 letech od publikování tohoto dokonale zmrazujícího článku Pavla Kučery vyšlo najevo, že dotyčný soudce tráví některé své pracovní dny projížďkami v autě (např. v novém voze exministra spravedlnosti Pavla Němce). Připomínám, že za jeden pracovní den pana Kučery zaplatíme 10000 Kč. A ve světle této skutečnosti se jeví jako absurdní i radostný výrok Pavla Kučery v závěru zmiňovaného článku: „Nejvyšší soud v případě Jiřího Kajínka dokázal, že měří všem stejným loktem.“ Skutečně? A jaký loket to je, který jednou nedovolí ve vážné věci veřejné finance investovat, podruhé je rozhazuje pro zábavu pana Kučery?

       Pavel Kučera nyní čelí kárné žalobě, kterou na něj podala jeho nadřízená, předsedkyně Nejvyššího soudu JUDr. Iva Brožová. Kárnou žalobu bude řešit Vrchní soud v Olomouci, případné odvolání proti rozhodnutí tohoto soudu bude řešit – hádejte kdo? Nejvyšší soud v Brně! Tedy přímí podřízení Pavla Kučery. A opět zde máme onen justiční „stejný loket“.

       Vážení, Jiřímu Kajínkovi prozatím dopadly – díky "stejnému lokti" – všechny stížnosti a žádosti o obnovení soudního procesu negativně. Už nemá jinou možnost, než žádat prezidenta republiky o milost – ačkoliv chtěl spravedlnost; chtěl dokázat svoji nevinu.

       Chcete-li, můžete se připojit k petici žádající milost pro Jiřího Kajínka, na stránce www.jirikajinek.cz/petice.php

       Člověk nikdy neví, kdy se sám dostane do spárů "stejného lokte"  české, tzv. nezávislé justice. Pak bude možná i on potřebovat pomoc ostatních - tzv. závislých laiků.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Šmýdová | sobota 1.3.2008 12:30 | karma článku: 26,72 | přečteno: 2316x
  • Další články autora

Jana Šmýdová

Dana Drábová - díky, že ji máme! Ale...

Ředitelka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Na otázky odpovídá s bohorovným klidem. Svůj život spojila s "jádrem", ale taky - se službou státu. Přiznám se: mám z ní trošku obavu...

18.3.2011 v 21:25 | Karma: 17,42 | Přečteno: 2479x | Diskuse| Společnost

Jana Šmýdová

Stařenka? Fuj! Aneb kdo na úkor koho

V České republice aby stařenka s hůlkou raději nevycházela sama do ulic. A čím je starší, tím hůře! A nemá děti? Fuj! Je odpadem a pijavicí země! Měla by se radši doma stydět. Už tak dlouho ujídá ze společného krajíce...!

6.3.2011 v 16:55 | Karma: 29,94 | Přečteno: 1991x | Diskuse| Společnost

Jana Šmýdová

Jak jsem nakupovala u Alberta aneb řetězec, který nemohu doporučit

Je to čerstvá a trpká zkušenost. A píšu o ní proto, že pohár mé trpělivosti přetekl. A to při akci "2 týdny mimořádných slev".

9.11.2010 v 18:50 | Karma: 28,05 | Přečteno: 2310x | Diskuse| Společnost

Jana Šmýdová

Jiří Kajínek, Radek John a vlezlá Amerika

Jsem moc ráda, že byl natočen film Kajínek. Konstantin Lavroněnko hraje skvěle! A ještě větší radost jsem pocítila, když řekl pan Radek John, že chce přispět k objasnění případu. Dnes jsem ale otevřela stránky Lidovek a co nevidím: všechno špatně.

10.8.2010 v 9:23 | Karma: 15,37 | Přečteno: 1714x | Diskuse| Společnost

Jana Šmýdová

Jsme v moci mafie. Ale komu to vadí?

Nedávné rozhovory, které poskytl plukovník Kubice médiím, poodhalily, o čem je tzv. demokracie v ČR: především o korupci a mafiích.

13.12.2008 v 13:16 | Karma: 26,85 | Přečteno: 1518x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  15:56

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu podle něj došlo...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  15:56

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu podle něj došlo...

Modlím se za Fica, uvedl Babiš. Útok odsoudil Pavel i von der Leyenová

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  15:55

Aktualizujeme Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

Za 4+1 až půl milionu. Na úplatky pro získání bytu byl ceník, zaznělo u soudu

15. května 2024  15:52

Do realitní kanceláře se běžně chodí, když chce člověk koupit byt nebo jinou nemovitost. Do jedné...

Rusko hlásí znovudobytí Robotyne na jihu. Snaží se o postup, uvedl Kyjev

15. května 2024  14:54

Sledujeme online Ruské ministerstvo obrany hlásí dobytí vesnice Robotyne v jihoukrajinské Záporožské oblasti, kterou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2997x
Mým původním oborem je ekologie, později lékařská mikrobiologie.

Seznam rubrik