Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

GM potraviny. Některá rizika zblízka.

Neslýchané vylepšení naší výživy, nebo potenciální nebezpečí, které jednoho dne utáhne svou smyčku kolem našeho krku?

       Jak vyplynulo z mého předchozího blogu na toto téma (který se dané problematiky jen něžně dotkl), je třeba si ujasnit některé zásadní věci v tomto tématu (které s něhou nemá opravdu nic společného). Mnozí z vás v diskusi argumentovali, že člověk kulturní rostliny kříží a šlechtí odjakživa, a nikdy se ničeho nebál. Až teď - v souvislosti s genetickými modifikacemi - někteří bijí na poplach, a přitom není proč.

       Mezi prostým křížením rostlin či živočichů a genetickými modifikacemi je obrovský rozdíl. Zaímco při prostém křížení dochází ke změnám genu jen v rámci téhož druhu či rodu, popř. rodů velmi blízce příbuzných, při genetické modifikaci je do genetické výbavy jednoho jedince vnášen gen (či skupina genů) libovolného druhu. Možná je například kombinace mezi rostlinami a živočichy. Už tento fakt vyvolává přinejmenším etické otázky. Tento akt v přírodních podmínkách není možný - příroda mu z nějakého důvodu zabránila.

       Genom planety je obrovské bohatství. V genech rostlin a živočichů máme zakódovánu nesmírně cennou informaci o jejich bytí, kterou - symbolicky řečeno - zachraňoval před zničením už Noe ve své arše... My ji nyní  přepisujeme. Činíme tak starým známým způsobem - neznáme a nedokážeme odhadnout následky našeho počínání a nevíme, zda je zvládneme přežít.

       Nebudu vás nudit filozofickými úvahami. Pojďme k prvním zcela konkrétním případům: slivoň Stanley (klon C-5) má do genomu vložen gen pro obalový protein viru šarky (onemocnění švestky - vložený gen se pokusí tomuto onemocnění zabránit), dále je vložen gen NPT II z E. coli a gen GUS z E. coli.

       E. coli - celým jménem Escherichia coli - je bakterie běžně se vyskytující v lidském střevním traktu. E. coli nepatří zrovna mezi neškodné svatoušky. Některé její kmeny (rozuměj - "odrůdy", "poddruhy") dokáží vyvolat úporné průjmy. Pokud E. coli pronikne mimo střevní trakt, stává se často škodlivým až nebezpečným patogenem (v močových cestách, v pohlavním ústrojí, v ranách).

       Kdo je trošku obeznámen s vlastnostmi bakterií - s jejich neuvěřitelnou variabilitou, schopností přizpůsobovat se, s jejich rychlostí množení - tomu se začíná v hlavě spojovat hrozivý kruh. Jak říkají bakteriologové: jsme už daleko. Ale bakterie je vždycky krok před námi.

       GM potraviny mají svoji pozměněnou genetickou informaci vloženu do DNK (deoxyribonukleová kyselina). Přímo tato kyselina - i s pozměněnou informací - může být v potravině kompletně přítomna a není na tom nic zvláštního (zejména u ovoce a zeleniny - je to součást buňky). Když prochází naším trávicím traktem, neštěpí se však na úplně elementární nefunkční fragmenty, jak zde mnozí v diskusi k minulému článku tvrdili. Zůstává naštěpena na menší nebo větší celky (segmenty), a k úplné inaktivaci genetické informace nedochází. Tyto segmenty byly nalezeny jak v lidském střevě, tak ovšem i v ostatních částech těla (v krvi).  Nejde snad ani tak o to, že by se cizorodá DNK stala součástí naší vlastní DNK. Ovšem obrovské množství střevních bakterií (kterých je zde kromě E. coli celé spektrum) teoreticky má možnost segment s genetickou informací zabudovat do svého genomu. Pochopitelně tenkrát, bude-li to pro onu bakterii výhodné. A potom - babo raď. Co se bude dít, nikdo neví. Bakterie může získat vlastnosti nezničitelného zabijáka.

       Nechci tím tvrdit, že právě gen NPT II a gen GUS ze slivoně jsou onou časovanou bombou. To nevím. Ale s bakteriálními geny se při genetických manipulacích pracuje běžně, takže časovanou bombou může být kterýkoliv jiný z nich. "Vědci" takto provádějí dlouhodobý pokus na lidech, protože v laboratoři tyto testy provádět nelze. Bakterie se v laboratorním prostředí chová většinou jinak než "in vivo" - tedy ve svém přirozeném prostředí. Ve zprávě Státního zdravotního ústavu Brno z 30.1.2004 se také doslova píše: "Ve skutečnosti je dosavadní monitoring založen pouze na náhodné možnosti zjištění škodlivého efektu konzumentem a jeho uvedení do souvislosti s GM potravinou nového typu."

       Tomuto závěru se však můžeme pouze trpce pousmát. Jak už jsem psala v minulém blogu, na našem trhu je řada potravin bez označení, že obsahují GM složku, v dalších potravinách jsou rezidua GM jaksi omylem, takže je výrobce taktéž neuvádí (protože o nich ani neví), kromě toho to spotřebitele většinou nezajímá. A přijdete-li k lékaři se zdravotními problémy - např. střevními - ruku na srdce: kolika z vás už se lékař zeptal, zda jste nekonzumoval GM potravinu?

       V ČR se vyvíjí nový trend - nenávist vůči všem, kteří touží po zachování zdravého životního prostředí, zdravých potravin apod. Jsou nazýváni "ekoteroristi". Ale kdo je tady původcem teroru? Kdo  nutí všechny lidi jíst výše popsané potraviny, které postupně zamořují celý trh (případ sóji)? Přemýšlejte.

       Vždyť já jsem zde naznačila pouze jedno jediné riziko z mnoha těch, které souvisí s GM potravinami. 

 

      

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Šmýdová | neděle 15.6.2008 13:37 | karma článku: 17,65 | přečteno: 2258x
  • Další články autora

Jana Šmýdová

Dana Drábová - díky, že ji máme! Ale...

Ředitelka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Na otázky odpovídá s bohorovným klidem. Svůj život spojila s "jádrem", ale taky - se službou státu. Přiznám se: mám z ní trošku obavu...

18.3.2011 v 21:25 | Karma: 17,42 | Přečteno: 2479x | Diskuse| Společnost

Jana Šmýdová

Stařenka? Fuj! Aneb kdo na úkor koho

V České republice aby stařenka s hůlkou raději nevycházela sama do ulic. A čím je starší, tím hůře! A nemá děti? Fuj! Je odpadem a pijavicí země! Měla by se radši doma stydět. Už tak dlouho ujídá ze společného krajíce...!

6.3.2011 v 16:55 | Karma: 29,94 | Přečteno: 1991x | Diskuse| Společnost

Jana Šmýdová

Jak jsem nakupovala u Alberta aneb řetězec, který nemohu doporučit

Je to čerstvá a trpká zkušenost. A píšu o ní proto, že pohár mé trpělivosti přetekl. A to při akci "2 týdny mimořádných slev".

9.11.2010 v 18:50 | Karma: 28,05 | Přečteno: 2310x | Diskuse| Společnost

Jana Šmýdová

Jiří Kajínek, Radek John a vlezlá Amerika

Jsem moc ráda, že byl natočen film Kajínek. Konstantin Lavroněnko hraje skvěle! A ještě větší radost jsem pocítila, když řekl pan Radek John, že chce přispět k objasnění případu. Dnes jsem ale otevřela stránky Lidovek a co nevidím: všechno špatně.

10.8.2010 v 9:23 | Karma: 15,37 | Přečteno: 1714x | Diskuse| Společnost

Jana Šmýdová

Jsme v moci mafie. Ale komu to vadí?

Nedávné rozhovory, které poskytl plukovník Kubice médiím, poodhalily, o čem je tzv. demokracie v ČR: především o korupci a mafiích.

13.12.2008 v 13:16 | Karma: 26,85 | Přečteno: 1518x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Psy bila i mučila studenou vodou, některé utýrala k smrti. Ženě hrozí až osm let

15. května 2024  13:07

Ženě z Prahy hrozí až osm let vězení za týrání zvířat a jejich chov v nevhodných podmínkách. Své...

KOMENTÁŘ: Na Ukrajině stejně jako v íránské poušti. Bude vývoj podobný?

15. května 2024

Premium Má Ukrajina i se západní pomocí nějakou šanci na vítězství nebo na výsledek, který nebude úplnou...

Pomáhal jsem lidem najít práci, brání se místostarosta obviněný ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21,  aktualizováno  12:56

Olomoucký krajský soud odstartoval případ místostarosty Šumperka Karla Hoška obžalovaného ze...

Miss Belgie a politické porno. Vlámští pravičáci před volbami pečou odtržení

15. května 2024  12:52

Premium Ostende (od zpravodaje iDNES.cz) Za necelý měsíc čeká Belgii svátek demokracie na třetí. A zároveň velký blázinec. Souběžně se budou...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2997x
Mým původním oborem je ekologie, později lékařská mikrobiologie.

Seznam rubrik