Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Causa Kajínek - věc svědomí.

Věk: 47 let. Bydliště: toho času Mírov. Zaměstnání: vězeň. Spoutáván dozorci několikrát denně. Zvláštní znamení: teoreticky - bez naděje.

       29.10.2007 Ústavní soud zamítl stížnost, kterou ve prospěch Jiřího Kajínka podala advokátka JUDr. Klára Slámová. Tím skončila naděje odsouzeného na to, že bude jeho případ znovu projednán a on se bude moci obhájit. Osvobodit. Žít.

       O nic jiného nešlo. Nešlo o to, zbavit Jiřího Kajínka ze dne na den každodenní hrůzy čtyř stěn, nešlo o to, aby soud náhle vydal rozhodnutí o jeho nevině. Šlo o to, dát novou šanci člověku odsouzenému k doživotnímu vězení. O to tady šlo. O šanci pro jeden lidský život. Nic míň, nic víc.

 

       Soudy řekly jakoby jedněmi ústy: NE! A já se ptám: v jaké zemi to vlastně žiju? Pokud dává zákon možnost udělat cokoliv ve prospěch doživotně odsouzeného člověka (a on ji dává), a soudy řeknou - NE? Co je to za nelidskou strukturu? Příslušníci každé jiné profese mají povinnost hájit lidský život, lékaři o něj bojují za všech okolností. Tak je to normální, tak je to lidské. A justice?

       Jakým právem nám bere či omezuje naše základní práva? Právo na život? Proč se česká justice přiklání k méně příznivé, v tomto případě smrtící variantě řešení případu? Je příčinou snad resortní solidarita vůči soudcům a policistům (na niž poukazoval již v roce 2001 v souvislosti s tímto případem Petr Uhl - 27.9.2001, Právo), nebo neochota přiznat svou gigantickou chybu v případu, který zašel již tak daleko? Nebo křečovitá snaha dokázat tzv. nezávislost justice tím, že jakoby nepodlehne tlaku veřejnosti, která stále více a více tuší? Vždyť povolit obnovení procesu bylo možné!

       (Tento blog nechce znovu popisovat, co všechno mohlo být důvodem pro obnovu procesu. Že chybí důkazy. Že z původních tří svědků, kteří kdysi vypovídali proti J. Kajínkovi, nezbyl prakticky nikdo - dva výpověď odvolali s tím, že ji učinili pod nátlakem policie; třetí svědek - Rom Vojtěch Pokoš - ji nepotvrdil. Zarytě před soudem mlčel. Podrobnosti si můžete přečíst na stránkách www.jirikajinek.cz/petice.php )

       A to mě na celém případu děsí - dát Jiřímu Kajínkovi šanci hájit se v novém procesu bylo možné, žádný český zákon to nezakazuje, a přesto pro něho soudci zvolili pomalou smrt v cele. Smrt bez šance. Úředník ukázal palcem k zemi, a celý národ se na to mlčky dívá. Jak to, že v justici, ve státě, mezi lidmi v Česku, se tak snadno prosadí lhostejnost, jak to, že existují v této zemi místa, kde oficiálně vítězí smrt nad životem, a my ta místa ještě platíme ochotně a vydatně ze svých daní?

 

       Lidé, kteří případ podrobněji sledují, se rozhodli, že není-li v ČR možná spravedlnost, požádají prezidenta republiky o milost pro tohoto člověka. A tak causa Kajínek zůstává stále živým "prubířským kamenem" každého z nás. Můžete nad tímto blogem mávnout rukou (což je také rozhodnutí - lhostejnost), můžete Jiřímu Kajínkovi popřát všechno nejhorší (i takové vzkazy mu na jeho stránky chodí), nebo můžete připojit svůj podpis k petici adresované prezidentovi republiky a žádající pro J. Kajínka milost (na stránce www.jirikajinek.cz/petice.php ). Aniž by chtěl, testuje Jiří Kajínek českou společnost. Je schopná hájit nejvyšší hodnoty - pravdu, život - nebo je to jen masa lidí bez zájmu o osud druhého, ochotná podřídit se jakémukoliv soudnímu rozhodnutí (jako v historii již tolikrát!), a vyjadřující poslušnost policejní zvůli?

       Prezident republiky bude testován také. Najde v sobě odvahu k tak zásadnímu činu, aby udělil milost člověku opakovaně odsouzenému českou justicí? Najde v sobě odvahu zbavit pout člověka, jehož uvěznění už nabylo politického rozměru? Zatím ji nenašel. Nenašel ji Václav Havel, nenašel ji ani Václav Klaus, který má veškeré podklady k dispozici už nějaký ten pátek... Ukáže i on palcem k zemi, abychom definitivně pochopili, že v České republice může nastat varianta: pomalá smrt z moci úřední a bez šance?

       Rozhodnout se musí každý sám. Za své rozhodnutí ponese odpovědnost navždy.

        

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Šmýdová | neděle 10.2.2008 12:30 | karma článku: 19,75 | přečteno: 1891x
  • Další články autora

Jana Šmýdová

Dana Drábová - díky, že ji máme! Ale...

Ředitelka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Na otázky odpovídá s bohorovným klidem. Svůj život spojila s "jádrem", ale taky - se službou státu. Přiznám se: mám z ní trošku obavu...

18.3.2011 v 21:25 | Karma: 17,42 | Přečteno: 2479x | Diskuse| Společnost

Jana Šmýdová

Stařenka? Fuj! Aneb kdo na úkor koho

V České republice aby stařenka s hůlkou raději nevycházela sama do ulic. A čím je starší, tím hůře! A nemá děti? Fuj! Je odpadem a pijavicí země! Měla by se radši doma stydět. Už tak dlouho ujídá ze společného krajíce...!

6.3.2011 v 16:55 | Karma: 29,94 | Přečteno: 1991x | Diskuse| Společnost

Jana Šmýdová

Jak jsem nakupovala u Alberta aneb řetězec, který nemohu doporučit

Je to čerstvá a trpká zkušenost. A píšu o ní proto, že pohár mé trpělivosti přetekl. A to při akci "2 týdny mimořádných slev".

9.11.2010 v 18:50 | Karma: 28,05 | Přečteno: 2310x | Diskuse| Společnost

Jana Šmýdová

Jiří Kajínek, Radek John a vlezlá Amerika

Jsem moc ráda, že byl natočen film Kajínek. Konstantin Lavroněnko hraje skvěle! A ještě větší radost jsem pocítila, když řekl pan Radek John, že chce přispět k objasnění případu. Dnes jsem ale otevřela stránky Lidovek a co nevidím: všechno špatně.

10.8.2010 v 9:23 | Karma: 15,37 | Přečteno: 1714x | Diskuse| Společnost

Jana Šmýdová

Jsme v moci mafie. Ale komu to vadí?

Nedávné rozhovory, které poskytl plukovník Kubice médiím, poodhalily, o čem je tzv. demokracie v ČR: především o korupci a mafiích.

13.12.2008 v 13:16 | Karma: 26,85 | Přečteno: 1518x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  14:45

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí...

Moucha na útěku. Francie po krvavém útoku dál hledá vězně a jeho osvoboditele

15. května 2024  10:13,  aktualizováno  14:33

Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při...

Vláda kývla na program návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  14:31

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu schválila ve středu vláda. V první fázi by se...

Za mír demonstrujte s vašimi komunisty v Moskvě, sepsul Rouček Dostála

15. května 2024  14:25

Ve vysílání pořadu 360° CNN Prima News na téma Evropská unie a bezpečnost se pohádali kandidát za...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2997x
Mým původním oborem je ekologie, později lékařská mikrobiologie.

Seznam rubrik