Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prosím, poraďte...

Mám v hlavě předvolební guláš a zmatek. Kolem mě probíhá otevřená válka. Modří proti oranžovým, oranžoví proti modrým, všichni proti rudým, ale nikdo tolik, aby rudou zrušil, všichni proti..jaké? Jakou barvu má fašismus nebo nacionalismus? Jakou barvu má rasismus? A pak jsou tu ještě stranou zájmu zelení, kteří marně hledají, jak dosáhnout toho, co chtějí, protože to sami neví....

Jsem jenom obyčejný člověk. Ráda bych se počítala do střední vrstvy, možná bych tam i mohla být, ale splácíme dluhy vzniklé podnikáním a následnou vlastní hloupostí, takže žijeme od výplaty k výplatě. Ale bez sociálních dávek, bez podpory v nezaměstnanosti (protože si nemůžeme dovolit být nezaměstnaní), bez přídavků na děti i když děti máme...

Tak co je jinak? Proč mě neoslovuje ani pan Oranžový, ale už ani ti Modří pánové?

Pan Oranžový je prospěchář, který si užívá slávu a výsluní a buď neumí počítat, nebo naopak umí a moc dobře, ve svůj prospěch. A po nás potopa…. Pardon, milý více či méně oranžový čtenáři, že jsem ti šlápla na kuří oko, to jsem nechtěla. Jak může slibovat, že lidem rozdělí zisky ČEZu, když je zaprvé nutně potřebuje do rozpočtu a za druhé je chce snížit tím, že bohatým zvedne odvody? Aha, dobrá, tady by dejme tomu nějaké peníze navíc do pokladny přišly. Ale on jim chce zároveň ty zisky snížit tím, že chce levnější energii. No, jak znám běžné ekonomické modely, tak bývají slevy množstevní - čím víc u nás nakoupíte, tím míň platíte za kus. Ale ještě jsem neslyšela o úlevách pro maloodběratele. Takže pokud nastane sleva, tak si to víc užijí velcí odběratelé, obyčejný člověk ostrouhá. A každá firma, která takto ušetří, vymyslí promtně další odepisovatelné položky, jen aby měla co největší náklady a co nejmenší daně, když to bude progresivní. Tohle se přeci dávno ví. Proto se loni vybralo na daních víc. Protože byly spravedlivé a podnikatelé vymýšlením nákladových položek nemohli získat žádnou procentuální výhodu. Proč tohle pan Oranžový nevidí a vymýšlí, jak uzákonit povinnou dobročinnost? Jo, a ze zisků ČEZu nikdo nic nedostane, protože zisky budou najednou skokově nižší. Nebo jsem se někde spletla? 

Modří pánové, kterým jsem léta věřila, ze svých řad vyštvali to nejlepší, co měli a nabrali, jako i jiné strany, množství prospěchářů. Ani těmto lidem už moc nevěřím, je mi líto. Omlouvám se všem více či méně modrým čtenářům, ale ruku na srdce, příležitost měli, ale podařilo se jim se leda tak politicky znemožnit. Já vím, že za velké pomoci respektive nepomoci ostatních stran, ale to už nikdy nikoho nebude zajímat. Že se za cenu udržení stabilní vlády museli dělat ústupky a že nebylo možné  prosadit skoro nic rozumného. Možná i chápu, proč pár modrých souhlasilo s vyslovením nedůvěry. Prostě se na to už nemohli dívat. Ale taky s tím mohli počkat, až nebudeme středem Evropy. No nic.

Rudá. Nechtějí se otevřeně přihlásit k tomu, co tady 40 let prováděli pod rouškou demagogie. A jejich sliby mě nelákají. Tuhle mě napadlo, že my už tady vlastně komunismus máme. Kdo si to pamatujete? Socialismus byl „každému podle jeho práce“, měl být, ale to tady nikdy nebylo, protože nikdy nikdo nedokázal objektivně rozhodnout, jak zaplatit tu kterou práci. Možná měli horníci a rolníci a strojníci a soustružníci víc, než začínající technická inteligence, ale i jejich příjmy byly nic proti příjmům ředitelů, náměstků a jejich přisluhovačů. I tenkrát jsme byli třídně rozdělení na pracující lid a vedoucí špičku. Přečtěte si třeba Párala. No a komunismus mělo údajně být „každému podle jeho potřeb“. No a to tu přeci máme! Potřební dostávají, co potřebují, nebo alespoň tolik, aby neumřeli hlady, vždyť víc nepotřebují. A ti co vydělávají, nepotřebují dostávat nic. Nebo to mělo být jinak? Jak?

Podívejme se na v našem komunismu žijící nepřizpůsobivou část obyvatelstva. Dostanou, zdarma dostanou, čistý, vymalovaný byt s kuchyňskou linkou a vybavenou koupelnou a WC. Dva nezaměstnaní dospělí s 3-mi dětmi ale neutáhnou platit regulovaný nájem, navíc, my rádi bydlíme spolu, ne! Tak se do toho bytu nastěhuje dalších 5 nezaměstnaných dospělých a ještě dalších 5 dětí. Všichni pobírají dávky a v tomhle množství už se na jeden nájem složí lépe. A ještě zbude. Ovšem, chudáčci, žijí v neúnosných podmínkách, namačkaní jak sardinky v plechovce. A to víte, v takové tlačenici se sem tam něco rozbije, dvířka od linky, sporák, baterie, toaleta, umyvadlo, strhne se tapeta, rozbije se okno nebo dveře.... Ale opravit to musí majitel, nájemce je chudák, který nemá peníze, navíc, proč by opravoval něco, co není jeho. A sakra, budu nařčena z rasismu.

A dostávám se k druhému extrému. Chápu, že když někdo to, co jsem teď popsala, vnímá jako svoji denní realitu, denně prochází kolem vybydlených paneláků – nevíte co je vybydlený? Zadejte si ve vyhledávači hledat obrázky na téma vybydlený panelák. Tohle si nikdo nevymyslel, to je realita. Divíte se, že to někoho štve? Já ne.  Ale také vím, že nejsou všichni takoví. Není možné říct, že tohle dělají Rómové. Ne, tohle dělají nepřizpůsobivý občané, kteří si myslí, že stát má na rozdávání a že stát je tu proto, aby jim dal práci nebo peníze. Pardon, ne práci, ale zaměstnání. Kde se nemusí těžce makat, ale ani myslet, vlastně se tam pokud možno nemusí ani chodit. Jenom pro výplatu. Ale ani můj veškerý vztek nebo možná i závist, že já takhle žít neumím, mě neopravňuje k jakékoliv exekuci nebo perzekuci výše zmíněné skupiny.

Tak, co tu ještě máme. Staro-nového pana Zemana. Pan Zeman, na rozdíl od současných politiků, byl a je alespoň člověk, který má úroveň. Ale jejich program není program strany, která pomýšlí na vítězství, ale pouze na to, aby se dostala do parlamentu, takže ten program není ucelený a místy poněkud skřípe.  Takže také ne.

Věci veřejné a TOP09 – nevím, asi jsem je ještě moc nestudovala. Bojím se škrtů. Bojím se, že vyjdou. Bojím se, že nevyjdou. Bojím se, že ani oni se nevyhnou aférám a korupci, protože v téhle zemi platí, že s jídlem roste chuť. A peněz není nikdy dost…Mám strach. Že si místo starých známých lumpů zvolíme lumpy nové, dosud neznámé a nebo známé, o kterých se to nevědělo. Ne dost veřejně. Jediný, koho nepodezírám, je pan kníže. Ale je tam sám.

Strana zelených. Je mi líto, vás paní Kateřina dokonale potopila. Jestli jste všichni takoví odborníci jako ona, pak tu nemáte místo. A pokud přeci jenom víte víc, znáte vy snad recept na to, jak lidem zajistit příjemnou konzumní společnost bez devastace planety? A nebo, a to by mě zajímalo víc, víte jak lidi, ten dav, který se třese na levnou, ale výkonnou elektroniku, levná či drahá, ale výkonná auta, levné, chutné a nemusí být ani zdravé jídlo, za to ho musí být hodně, a na pokud možno neomezené množství energie pokud možno zadarmo, jak tuhle smečku naučit šetřit životní prostředí? Je krásné, že všichni ví, proč třídit odpad, ale skoro nikdo kvůli tomu nebude mít doma 4 odpadkové koše a nosit odpadky o tři bloky dál nebo možná ještě o víc. A i kdyby, tak se vždycky najde nějaký rádoby vtipný občan, který ty kontejnery na tříděný odpad používá špatně, čímž se celé třídění znehodnocuje. Každý ví, že do kontejneru nepatří léky a baterie a chemikálie, ale kolik lidí ví, kam ten nebezpečný odpad patří? A kolik ho likviduje správně… A nějaká politická strana, nezlobte se na mě, tohle nezmění! A problém nejsou ty velké továrny a elektrárny, ale náš každodenní konzumní způsob života, který ty velké továrny a elektrárny potřebuje ke své existenci. A pokud jde o výchovu dětí... Ve škole vám každé dítě odpoví na ekologické otázky na jedničku, ale po škole? Už jste někdy někdo viděl běžného, všemi oblíbeného, 14-ti letého výrostka, který by sám od sebe sebral pohozenou pet lahev a dal ji do žlutého kontejneru před zraky svých vrstevníků? Leda tak do ní kopne...Pokud si jí vůbec všimne....

KDU-ČSL Nikdy jsem neporozuměla, o co jim jde. ČSL byla stranou i po celou dobu našeho socialismu, pokud si dobře pamatuji dějepis. Nedokázala nic tenkrát. Nedokáže nic ani teď. Leda tak prosadit ústupky vůči církvi. Ne ústupky pro všechny církve, ale pro křesťany. Čím jsou křesťané tak výjimeční? Nevím. Jsem ateista. Nerozumím.

Cokoliv dalšího, co by se dalo volit, má tak mizerné procento voličů, že ani můj hlas jim nepomůže. Má smysl jít k volbám? Samozřejmě že má, mám možnost svým hlasem zvrátit události, které nastanou. Nebo ne? Dobrá, tak já půjdu volit, ale prosím vás, poraďte mi, koho mám volit? Připadám vám jako dítě, které si neumí vybrat mezi bonbonem a sušenkou? Jsem spíš jako dítě, které neví, jestli je víc odporná špenátová nebo mléková polévka…. Asi bude nejrozumnější to pověstné utahování opasků. Ale které? Nevím, neumím si vybrat. Prosím, poraďte.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavla Sluková | čtvrtek 22.4.2010 8:58 | karma článku: 9,83 | přečteno: 622x
  • Další články autora

Pavla Sluková

Můj život s nadváhou

Co nadváhou, s obezitou! Mít nadváhu je vlastně docela sexy (teda aspoň to někteří chlapi tvrdí) , ale za určitou dobu, pomaličku, polehoučku, se z nadváhy stane obezita...a co pak?

22.6.2016 v 17:00 | Karma: 17,88 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ona

Pavla Sluková

O půl roku později opět o pomoci

Někteří lidé začínají srovnávat současný stav s holokaustem a už jsem i zahlédla názor, že naše generace už neumí nebo nechce pomáhat, protože nic nezažila.

31.3.2016 v 21:59 | Karma: 25,44 | Přečteno: 700x | Diskuse| Hyde park

Pavla Sluková

Každý musí pomáhat těm, kteří si pomoct nemohou

Kdo četl fantasy ságu Meč pravdy, jistě již dávno zahlédl šílenost celé imigrační krize. Mám obavu, že poprvé v historii se Evropa pokouší čelit nájezdníkům rozdáváním sociálních dávek.

25.10.2015 v 13:41 | Karma: 32,43 | Přečteno: 984x | Diskuse| Společnost

Pavla Sluková

Jen tak, než to všechno zapomenu

Myslela jsem, že doma už všichni ví o mých několika písničkách. No, tuhle jsem zjistila, že tomu tak není. A tak jsem se rozhodla "archivovat" zbytek textů, než je všechny zapomenu. Malá poznámka je vždy za názvem písničky.

20.10.2015 v 17:45 | Karma: 7,85 | Přečteno: 302x | Diskuse| Osobní

Pavla Sluková

Vánoční

Byla neděle před Štědrým dnem a já se chystala loupat vařené brambory a vajíčka na salát. A v tom to přišlo. Jako blesk z čistého nebe.

28.12.2012 v 14:00 | Karma: 4,93 | Přečteno: 182x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1490x
Ráda o sobě říká, že je taková normální ženská, ale co je dnes "normální"? Má ráda knížky, muziku, přírodu, logické hry, křížovky, sudoku, svou práci i rodinu.