Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo jsem, že si přisuzuji právo odsuzovat jiné?

Tohle si říkám vždy, když se mi dere do úst komentář nad něčím názorem, chováním, skutky...A v té chvíli také bilancuji sebe. Mám právo komentovat, posuzovat, odsuzovat?

Nejprve proberu sebe osobně. Nejsem svatá, nikdo nejsme. Ale snažím se. Teda ne být svatá, ale žít tak, abych se za sebe nemusela stydět. Už dlouho se snažím. Být slušná, poctivá, hodná, spravedlivá ... no, takže radši z druhé strany. Mojí nejhorší vlastností je to, že strkám nos do cizích věcí, kolikrát nejen nos. Tím myslím, že kromě zájmu o cizí starosti, mám tendeci ty jejich starosti i řešit. Pomáhat i když mě o pomoc nikdo nežádal. Samozřejmě se většinou se zlou potážu. A k tomu se vážou další špatné vlastnosti - jsem zbrklá a nepoučitelná. Takže stejnou chybu opakuji stále a pořád. A teprve potom si říkám: "Já nána pitomá, co jsem to zas vyvedla!" No, někdy je formulováno daleko hůř, ale to už nejde prezentovat :-)

Přijde vám, že je to málo špatných vlastností? Aha, tak přidám. Nejsem zrovna příkladná hospodyňka a ač se nedá říct, že by mi manuální práce vůbec nešly, přeci jen je mi milejší šroubovák nebo pajcr než smeták a lopatka :-)

Tak, a co dál. Jsem líná. Přesněji to znamená, že pokud mohu nějakou stále se opakující činnost nahradit automatickou procedurou, tak radši strávím týden tvorbou té procedury, než do skonání světa opakovat pořád dokola totéž. Ovšem toto lze udělat pouze na počítači. Takže v ostatních případech se snažím lenost překonávat a přeci jen každou sobotu trávím likvidací nepořádku (častěji to moc nejde, jezdím domů jenom na víkendy).

Jsem naivní. Jinak bych nic takového, jako teď píšu, nikdy nemohla napsat. Vím, že reakce budou příšerné. Ale napsat to musím, abych mohla rozvést ten nadpis.

Věřím, že každý v sobě má to "lepší já", nebo alespoň svědomí, které ho po nocích trápí (pokud tedy má důvod). A tak se stávám důvěřivou víc, než-li je zdrávo.

Věřím na reinkarnaci, existenci paranormálních jevů a existenci mimozemského inteligentního života. To ze mě dělá, víc než jen trochu, blázna. Zatím nikdo nespočítal, jestli je nás takových taky alespoň 4% :-)

A teď k tomu nadpisu.

Myslíte, že mám právo soudit kohokoliv jiného? Dobrá, soudit ho mohu, ale nemohu nikoho za jeho názory nebo chování odsoudit, protože nejsem soudce ani bůh. Mohu buď obdivovat nebo respektovat nebo ignorovat. Uvnitř v sobě odsoudit mohu jenom tehdy, pokud se jednání posuzovaného přímo dotýká mě, nebo těch, kteří jsou na mě závislí. A pokud už tedy chci někoho soudit, posuzovat, kritizovat, měla bych si být nejprve jistá, že jsem sama bez úhony. Jak je již psáno v bibli, "Ať hodí kamenem, kdo je sám bez viny". A milou Magdalénu ukamenovali. Protože kdo by přiznal přede všemi, že není zrovna příkladem cnosti...  A při tom posuzování, kritizování a souzení bych si měla také pokud možno ověřit fakta. A pokud fakta ověřit nebo popřít nelze pro nedostatek dalších zdrojů informací, asi nezbývá než nekomentovat. Mám obavu, že i v případě, pokud se posuzovaný mýlí, ani to mi nedává právo ho odsoudit. Mohu ho pouze upozornit, že se plete. Odsoudit ho mohou pouze ti, kteří na to mají právo.

Ovšem internet, jak jsem si stačila všimnout, zřejmě soustředil všechny jedince se soudní praxí, s božským komplexem nebo svaté a bez viny a umožnil jim odsuzovat kohokoliv a za cokoliv. A kdykoliv :-)

Článek vznikl na popud příliš mnoha článků, které komentovali změnu pravidel na idnes. A je určen především těm, kvůli kterým idnes ta pravidla změnil.

Odouzením v tomto článku myslím primárně zařazení kohokoliv do skupiny s jakýmkoliv hanlivým názvem a prezentaci tohoto při každé vhodné i nevhodné příležitosti.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavla Sluková | úterý 3.5.2011 19:15 | karma článku: 6,75 | přečteno: 1188x
  • Další články autora

Pavla Sluková

Můj život s nadváhou

Co nadváhou, s obezitou! Mít nadváhu je vlastně docela sexy (teda aspoň to někteří chlapi tvrdí) , ale za určitou dobu, pomaličku, polehoučku, se z nadváhy stane obezita...a co pak?

22.6.2016 v 17:00 | Karma: 17,88 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ona

Pavla Sluková

O půl roku později opět o pomoci

Někteří lidé začínají srovnávat současný stav s holokaustem a už jsem i zahlédla názor, že naše generace už neumí nebo nechce pomáhat, protože nic nezažila.

31.3.2016 v 21:59 | Karma: 25,44 | Přečteno: 700x | Diskuse| Hyde park

Pavla Sluková

Každý musí pomáhat těm, kteří si pomoct nemohou

Kdo četl fantasy ságu Meč pravdy, jistě již dávno zahlédl šílenost celé imigrační krize. Mám obavu, že poprvé v historii se Evropa pokouší čelit nájezdníkům rozdáváním sociálních dávek.

25.10.2015 v 13:41 | Karma: 32,43 | Přečteno: 984x | Diskuse| Společnost

Pavla Sluková

Jen tak, než to všechno zapomenu

Myslela jsem, že doma už všichni ví o mých několika písničkách. No, tuhle jsem zjistila, že tomu tak není. A tak jsem se rozhodla "archivovat" zbytek textů, než je všechny zapomenu. Malá poznámka je vždy za názvem písničky.

20.10.2015 v 17:45 | Karma: 7,85 | Přečteno: 302x | Diskuse| Osobní

Pavla Sluková

Vánoční

Byla neděle před Štědrým dnem a já se chystala loupat vařené brambory a vajíčka na salát. A v tom to přišlo. Jako blesk z čistého nebe.

28.12.2012 v 14:00 | Karma: 4,93 | Přečteno: 182x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1490x
Ráda o sobě říká, že je taková normální ženská, ale co je dnes "normální"? Má ráda knížky, muziku, přírodu, logické hry, křížovky, sudoku, svou práci i rodinu.