Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Síla hudby a textu, zamyšlení o andělech.

Nová pravidla blogu: perex byl zkrácen, takže jsem jej musel překopírovat do textu. Omlouvám se, milým čtenářům.

I když mám rád každou hudbu, co rád nemám, je hudba s náboženskými texty. S výjimkou koled mám mnoho výhrad k náboženským textům v hudbě. A upřímně řečeno koledy mám rád hlavně kvůli mé lásce k dědictví otců a taky vánocům s rozzářenýma dětskýma očima a s cukrovým a s manželkou snivě pohlížející na mě a na naše děti . Omlouvám se všem autorům textů s náboženskou tématikou, ale mnohé  mi připadají hódně naivní a často i přihlouplé. Těžko jim věřit a o umělecké stránce veršů  typu láska -páska mám vážné pochybnosti. Jo, rád si poslechnu dobrý gospel, ale raději dělám, že mu nerozumím. Nechci házet všechny do jednoho pytle, jistě existují dobré a kvalitní náboženské texty, ale já je neznám a nemám sílu je v tom množství braku hledat. A i když nemám rád tento typ hudby, velmi mě zaujala Nohavicova písnička Mí andělé. On to vlastně není náboženský text, ale vlastně je. Ten text je plný víry a lásky a plný hluboké pokory s básnickou licencí. Tento text mám rád, oslovuje mě a sílí moji víru. Leccos mi řekl o mé duši.

Anděli noční

sladké zapomnění

mou radost počni

nad níž není

mou radost počni

nad níž není

Citace: Jaromír Nohavica

 

Noc je magická, vzbuzuje naše představy, posiluje emoce. Před třiceti lety  jsem měl lásku u které jsi anděli byl. Počali jsme moji nejstarší dceru a pak jsi nás navštívil ještě dvakrát. Někteří budou namítat, že s tím andělé nemají nic společného, že je to věc přírody. Jistě, přitakám jejich poznámce a vášnivě doplním, že andělé jsou součástí našeho světa a tedy i přírody. Početí dítěte není jenom rozmnožení našeho lidského rodu, ale také a hlavně rozmnožení našich duší o člověka, který posílí naši rodinu i společnost. To co cítíme k nově počatému a následně narozenému, je věcí srdečné lásky a štěstí v duši. Myslíte, že andělé se jej neúčastní? Myslíte, že můj vnuk Metoděj byl počat bez našeho rodinného anděla? Asi se mýlíte a nebo možná jenom mluvíme každý jiným jazykem. Možná si pod slovem anděl představujete barokní sochu prdelaté osůbky. Ale to anděl není a není to ani okřídlená postava muže v bílé říze s mečem v ruce. A rozhodně to není žádná podobná postava bájí, pověstí a pohádek. Anděl je síla našich duší a naše láska a naše společné životy. Anděl je hlasem našich zrození, našeho dětství a dospívání a hlasem našich osudů.

 

Anděli ranní

svými perutěmi

jak horkou dlaní

přikryj Zemi

jak horkou dlaní

přikryj Zemi

Citace: Jaromír Nohavica

 

Obrazně řečeno je pro mě andělem moje vlast moje Morava. Je naší krásnou zemí a voní po horkém odpoledni v červenci. Jako Slunce pálí na moji hlavu a unavuje mně  omamným nádechem zralého obilí a heboučkých voňavých meruněk. Voní jarně a něžně kvetoucím vinohradem a také voní lipovým květem na začátku léta. Díky ní a díky obrazu anděla jsem spjat se zemí beze stínů, s mojí milovanou vlastí. Je součásti každé rostliny a každého kamene. Je v horkém rozpáleném prachu na polní cestě, do něhož se boří moje bosá noha. Píchá mě strništěm každodenních bolestí a léčí mě hebkým mechem v trávě. Ta bolest je každým dnem jiná a stále krásná. Stáru s ní a ona umí oslovit moji duši, je laskavá i přísná, vychovává mě, umí vyslechnout moje tužby. Je chladivá a vlhká jako podzimní mlhy válející se v okolí řeky Dyje a ochlazuje moji horkou podlužáckou hlavu, jinak bych hořel ohněm vášní. Sahá mi do svědomí a připomíná mi moje chyby. A andělem je mi i moje trpělivá žena s krásnýma vlahýma očima. Dívá se na mě a já cítím její veselé a čtverácké oči. Směje se jimi a dobírá si mě a jemně mě popichuje svým ostrým jazýčkem. Každá z jejích poznámek je důkazem její lásky a něhy. Průnik mé rodiny, mé domoviny a mé duše TO nazývám svým andělem.

 

Anděli denní

moje vodo živá

to co vidět není

ukaž kde se skrývá

to co vidět není

ukaž kde se skrývá

Citace: Jaromír Nohavica

 

V životě zažíváme mnohé, každodenní "obyčejný život", občasná déja vu a také zázraky. Ano zázraky. Možná si je raději skrýváte v sobě, možná je nechcete vidět, možná nevěříte sami sobě. Možná se jich bojíte a proto  na ně možná raději rychle zapomenete. Mě je andělé zapomenout nedovolí. Jednou v severní Itálii jsem maně vešel při mši do kostela. Italsky neumím ani slovo a domlouvám se tam rukama nohama a něco málo anglicky. Při kázání se to stalo, rozuměl jsem každému slovu v kázání. Ne nepřekládal jsem si jednotlivé věty, věděl jsem co znamenají. Slyšel jsem hlas místního faráře, hovořící zvukomalebnou italštinou a zároveň jsem slyšel mluvit hlas v sobě.  Kázání o samotě v zahradě Getsemanské a o samotě každého z nás mezi lidmi. O osamění, o neporozumění, o nechuti našich přátel snášet s námi naše bolesti a o naší nechuti se otevřít druhým. Hlas mi zněl v hlavě a já jsem nevěděl proč. Pochopil jsem, že na mě mluví On, ale co si počít s Hlasem Božím? Co mi tím chtěl říct a proč jsem zrovna já dostal takový dar. Jistě jsem jej nedostal jenom tak, jistě bych se k němu měl nějak postavit a NĚCO udělat. Cítím se bezradně a zahanbeně, nevím co si počít. Beru to jako svoje selhání. Andělé mi v letmých setkáních připomínají: Vidíš? Chápeš? Rozumíš? Je mi to líto, ano viděl jsem a zažil, ale nechápu a nevím jak tomu mám rozumět. Nevím co si počít s darem Božím.

 

Andělé moji

ať jste nebo nejste

dokud tu stojím

sílu mi neste

dokud tu stojím

sílu mi neste

Citace: Jaromír Nohavica

 

A možná máte pravdu, možná andělé nejsou. Jenom já je mám ve své Zemi a ve své ženě a ve svých dětech. A také v mé duši žijí andělé a mluví na mě a slyším je a rozumím si s nimi. Ne nejsou to okřídlení mužové v dlouhých řízách a ani prdelatí andílkové v sousoších. Když je vidím na obrazech a v kostelích říkám si, kéž byste byli takoví milí andělé. Život by byl krásný a jednoduchý, věděl bych jak si s vámi poradit. Jenže vy jste jiní a mluvíte na mě a nenecháte mě, abych zapomínal. Moje svědomí je plné vašich vztyčených prstů a krásných smutných očí. Trápí mě moje hříchy a chyby a možná proto vás slyším a vidím, abych si uvědomil, že nejsem na světě sám. Abych viděl lidi kolem sebe a vážil si jich a poslouchal je co mi říkají nejenom slovy, ale také svými činy a jejich smutnýma očima.

I ve vás jsou andělé. I když o nich víte nebo nevíte, ať chcete vědět nebo nechcete, ať vám dají sílu, sílu k lásce a poctivému životu.

A ať nám všem dávají sílu.

 

 

Metoděj Skřeček - mistr zvuku

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Metoděj Skřeček | pondělí 30.6.2014 16:55 | karma článku: 8,05 | přečteno: 269x
  • Další články autora

Metoděj Skřeček

Jak měla moje žena nudlu na ňadrech

Perex je u blogů vždycky záludný, co do něj svěěěřit? Váhám a pak tam něco vetknu, né tak dnes. Dnes na něj kašlu.

14.3.2024 v 16:25 | Karma: 17,79 | Přečteno: 424x | Diskuse| Společnost

Metoděj Skřeček

Jak jsem dostal dar

V minulém blogu jsem psal o smutku zvukařově, dnes je to jiné, dnes jsem rozjásaný a mám dobrou náladu.

12.2.2024 v 14:41 | Karma: 11,09 | Přečteno: 192x | Diskuse| Společnost

Metoděj Skřeček

… jen tiše tichounce sténat…

Jsou dny, kdy člověk jaksi pozapomene vítězit, vyhrávat či porážet svoje démony. V ústech pachuť vrabčího srdíčka....ale o tom později.

5.2.2024 v 17:09 | Karma: 9,93 | Přečteno: 291x | Diskuse| Kultura

Metoděj Skřeček

S Bohem je to sladší, Metoději

Název tohoto blogu jsem převzal od prohlášení mé vnučky, k jejímu bratranci. Někdy jsou dětská rčení tak kouzelná a mnohoznačná, že je stojí za to citovat.

7.8.2023 v 12:33 | Karma: 19,02 | Přečteno: 409x | Diskuse| Společnost

Metoděj Skřeček

Díky lékařům i zdravotním sestrám.

Vlastně je to o politice, o mé vlastní politice. O mém postoji a také o úžasných lidech, o zdravotnících.

26.9.2021 v 10:50 | Karma: 18,14 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 92
  • Celková karma 14,44
  • Průměrná čtenost 734x
Jmenuji se Metoděj Skřeček a jsem mistr zvuku a působím na naší slunné Jižní Moravě. Můj WEB