Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Než vás pozvu do své školy

Než vás pozvu do své běžecké školy, chci vás pozvat na krátké proběhnutí svým životem. Nebojte se, současný osobní život do toho zatahovat nebudu. Mou snahou je spíše umožnit vám nahlédnout do zákoutí, která si člověk chrání, aby se nedával druhým všanc, ale která je důležitá znát, když chcete, aby vám druhý člověk věřil, že jste schopni mu pomoci, i když třeba za úplatu, tak hlavně z prosté lidské lásky.

Jsem kluk z venkova. Dnes už Horní Počernice sice patří k Praze, ale když jsem se narodil, dělilo nás od ní hezkých pár kilometrů. Navíc od tří do šesti let jsem žil s rodiči na různých místech Slovenska. Když jsem přišel do školy, musel jsem se nejdříve naučit česky. Byl jsem spíše střízlík a tak když jsem si chtěl vydobýt své místo na slunci, musel jsem své vrstevníky něčím zaujmout. Byl jsem hyperaktivní dítko, takže to zas nebyl takový problém. I z toho důvodu jsem začal chodit hned v první třídě do Sokola. Z dnešního pohledu to pokládám za to nejlepší, co tenkrát mé rodiče napadlo.

Naštěstí Sokol, kam jsem chodil, nebyl o prostných cvičeních, ale byl založen na rozvoji všestrannosti. Cvičení na nářadí, běhání venku, různé pohybové hry a hlavně nebylo to na povel a na píšťalku - prostě byli jsme si všichni bratry. V páté třídě jsem zkusil půl roku moderní gymnastiku. To byl dril a opakování stále stejných cvičení až do zblbnutí. Tam jsem poznal, co nechci, co není podle mého gusta a tak jsem se dal na atletiku.

Můj první trenér - Jiří Babuška - toho sice moc neuměl, ale uměl nás zblbnout. Byl to správný trenér pro žáčky. Ukázal nám, co se skrývá pod Komenského - škola hrou. Zcela přirozenou cestou jsme získali pohybové návyky a naučili se běhat, skákat, házet, ale hlavně získali jsme lásku k pohybu.

Druhým mým trenérem byl, už po vojně, Petr Bláha. Petra si neskutečně vážím, až on mě naučil, co je to běžecký trénink, ale také, že šanci má v životě dostat každý. Že není důležité, jaký má kdo talent, ale důležitější je, že má cíl a je schopný a ochotný si za ním jít. Petr, na rozdíl od jiných trenérů, vzal do své tréninkové skupiny každého, kdo o to požádal, koho ostatní trenéři odmítli jako neperspektivního.

Nesmím zapomenout ani na svého dědu, Františka Šimůnka, i když jsem ho moc nepoznal, přesto má na to, co dělám, velký vliv. Děda pocházel ze Žižkova, měl malou fabričku na vodní čerpadla, ale hlavně byl jedním z prvních mecenášů Čechie Žižkov. Nevím proč, ale tenhle fakt mi vždy imponoval.

Ve výčtu těch, co mě ovlivnili, nesmím zapomenout na svou maminku a babičku. Ani jedna to v životě neměla jednoduché. Se mnou už pak vůbec ne. Vždy jsem si šel vlastní cestou, přesto jsem v nich vždy cítil velkou oporu a lásku bez hranic.

A ještě dva lidé měli na můj život velký vliv. Brácha Mikoláš, který mě naučil se toulat světem s tornou na zádech, spát pod širým nebem a nemyslet na to, co bude zítra. Byl mým prvním učitelem, který mi ukázal, že žít se musí pro dnešek, že nezáleží na tom, co bylo nebo co bude, ale je třeba si užívat toho, co máme teď. A sestra Zuzana, knterá nejdřív neměla vůbec radost z mého narození, protože jsem zaujal její místo mazlíčka v hierarchii rodiny, ale tak jak jsme oba spěli svými životy, jsme si k sobě našli cestu. Má v sobě lásku, kterou v sobě měly maminka a babička, kterou projevovaly všem živým tvorům, kytičkám a lidem a tak, když jsem s ní, mám i je před sebou živoucí.
Tak, teď už víte hodně o mně, už víte kdo a jak mě v životě ovlivnil, jak smýšlím a co ode mne můžete čekat.

Zbývá už jenom ve stručnosti napsat, co běžecké škole předcházelo, než jsem se rozhodl a odvážil se ji otevřít:
• psal jsem o běhu a o běhání do různých časopisů jako: Běhy mimo dráhu, Run holic, Dobrodruh, ABC, Run, behej.com
• vydával společně s Janem Šourkem nejdříve Ultravytrvalost a posléze Běžecký svět
• s Milošem Čermákem psal tři roky do Lidových novin seriál - Maraton za čtyři měsíce
• s Bárou Žehanovou totéž pak do MF Dnes
• podílel se na zrodu a rozběhu behej.com
• vydal nebo se spolupodílel na vydání knih:
7+ 1 krok (nejen) k manažerské kondici
Běhání, od joggingu po maraton
Běháme po Praze a okolí
Jak uběhnout maraton za 100 dní

Autor: Miloš Škorpil | pondělí 9.3.2009 6:08 | karma článku: 16,68 | přečteno: 2036x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

Proč běžcům před cílem maratonu zarůstaly nohy do země

Sledoval jsem šustot a šepot po Volkswagen Maratonu Praha, a tak jako určitě mnohému z vás mi neunikl jeden důležitý fakt. Hodně lidí dodrželo odpovídající tempo, správně občerstvovalo a přesto odpadlo v posledních kilometrech před cílem, jeden dokonce jen několik stovek metrů, nebo došli do cíle jen s nejvyšším sebezapřením.

18.5.2009 v 6:47 | Karma: 15,63 | Přečteno: 1718x | Diskuse| Sport

Miloš Škorpil

Když běžecký bůh promlouvá

Patnáctý ročník Volkswagen Maratonu Praha byl oslavou běhu a to bez ohledu na to, že někdo na něm hledal a shledal tu a tam nějakou mouchu. Nevím, jestli je to výhoda být přímo v centru dění a nemoci tak pozorovat cvrkot z povzdálí nezasvěceného, ale spíše ano. Už třeba proto, že zasvěcený ví, kolik se toho muselo udělat, jaké úsilí museli lidé z realizačního týmu a pak stovky dobrovolníků vynaložit, aby tento svátek mohl oslavit běh, oslavit člověka, oslavit pohyb.

11.5.2009 v 17:27 | Karma: 22,51 | Přečteno: 2242x | Diskuse| Sport

Miloš Škorpil

Mně se líbí dělat to, co dělám a tak to dělám – třeba pálit čaroděj

Dostal jsem upozornění, že články o Deštníku :) porušuji pravidla blogu, takže Velká hlava může být v klidu, to ale neznamená, že bych přestal dělat to, o čem jsem přesvědčen, že má smysl. O komentáři Velké hlavy jsem se dozvěděl nejdříve zprostředkovaně od lidí, co jej četli a rozhořčeni mi zavolali. V prvním okamžiku jsem vzplál „spravedlivou" zlobou a vznikl následující text:

4.5.2009 v 5:37 | Karma: 16,07 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Maraton v proměnách času

Začalo to tím, že Peršanům došly peršany a tak se pro ně vypravili do Athén. Athéňané byli sice dobří pletači koberců, ale zdálo se jim, že jich je na takovou zakázku málo, a proto poslali posla do Sparty, jestli by jim neposlali pár pletačů. Ti z toho byli tak popletení, že se jim z toho zapletly stavy a tak museli Athéňané všechny peršany pro Peršany nakonec uplést sami.

2.5.2009 v 8:41 | Karma: 13,09 | Přečteno: 1419x | Diskuse| Sport

Miloš Škorpil

Vyslanci pro Paraple - Jiří Holíček - Kraj Olomoucký

1. Co tě přimělo, stát se vyslancem pro Paraple? Byla to náhoda. Buldok, kolega z běžeckého oddílu, jenž v Parapleti zastupuje Moravskoslezský kraj, sháněl vyslance za poslední kraj, který ještě žádného neměl. Přirozeně jsem se jej zeptal, jaký kraj mu chybí a když jsem zjistil, že je to ten můj rodný a navíc se jedná o dobrou věc, nebylo co řešit.

30.4.2009 v 6:16 | Karma: 8,22 | Přečteno: 911x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho pak našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.