Tykáme si. Říkáme si "Ty vole!" Zdravíme se: "Čest Byznysu!"

Mého přítele, ČVUT-aplikovaného matematika Alexe Novosedlého, jsem už delší dobu neviděl. Přednášel na Sophia Universitě v Tokiu. "Ta univerzita prý byla pojmenovaná po dceři amerického režiséra Francise Forda Coppoly, která tam kdysi točila film, co vyhrál Oskara," řekl mi, když jsme se po dlouhé době sešli v singapurské restauraci a objednali si hokianské nudle. "Japonci prý dovedou být vděční." Alex je takový 'suchý' vtipálek. Člověk nikdy neví, co z něj vyleze za moudrost. Nemá rád rétorické otázky a 'small talk', takže jen tak s ním pokecat u čaje či kávy nepřipadá v úvahu. Chtěl jsem se ho zeptat, jestli četl můj blog a co si o něm myslí, ale radši jsem si to rozmyslel. Pokud ho četl, řekne mi to sám. Když jsem se jeho vtipu o Sophii Coppola ani neusmál, pokračoval: "Ty věříš v reinkarnaci jako já, viď?" Já na to kývnul. Tohle nebyla rétorická otázka, to byla žádost o afirmaci faktu. Alex dobře ví, že film PATTON vlastním na DVD a že jsem ho musel vidět nejméně dvacetkrát. Generál George S. Patton Jr., jehož armáda osvobodila Plzeň, věřil v reinkarnaci, stejně jako Bejamin Franklin a mnoho dalších známých osobností, miliony lidí v Indii, další miliony v Japonsku a o zbytku světa ani nemluvím. "V Tokiu jsem šel s jedním mým studentem, který je buddhistický mnich, na jakousi reinkarnační meditaci. Ta tě prý relaxuje natolik, že se můžeš podívat na svoje minulé životy a hledat v nich jakési rozuzlení toho, v čem jsi teď," povídá mi dál Alex.  I když se ženou plánujeme účast na reinkarnačním semináři se slavným americkým doktorem Brianem Weissem začátkem dubna, neřekl jsem na to nic. "Co mi vyšlo, nebylo sice nic světoborného, ale bylo to zajímavé."

"Co ti tedy vyšlo?"

"Četl jsem tvůj poslední blog o tom, jak si v českých krajích každý mladý kluk říká 'vole', a vrtalo mi to hlavou. Všechno má přeci svůj důvod." Kývnu. Neříkám nic. "To nebylo nic, co bych nevěděl. Co mě ale šokovalo, byla reakce těch, kteří ti na to komentovali. Někteří z nich byli úplně mimo mísu. Můj přítel Tony Skalický z Vinohrad mi tuhle na Skypu říkal, že už to nejsou jen mladí kluci, co takhle vulgárně mluví, že prý už si takhle říkají i divoké holky."

"I holky?" vyhekl jsem údivem a zvědavostí najednou. "Divoké? Tak o těch jsem ještě neslyšel. Povídej."

"Jo. To říkal. A to mi vrtalo hlavou."

"A?"

"Já jsem nad touhle zajímavou vulgaritou v tom buddhistickém chrámu meditoval."

Neboť vím, že Alex není jen tak někdo, moc mě to nepřekvapilo. Alex medituje, neboť, jak říká, chce mít čistou mysl a lepší vzorce. Pro něj je jazyk jako matematika. Asi to bude tím, že obojí sídlí v levé polovině toho úžasného lidského orgánu, co vypadá jako vlašský ořech.

"Je to zvláštní jazykový úkaz. No a?"

"Nebudeš věřit, co mi vyšlo."

Chtěl jsem mu říci, aby mě nenapínal, když v tom vyhrkl: "Všichni ti vulgarové a půlnoční opilci jsou vlastně reinkarnovaní soudruzi!"

"Vulgarové? …. Půlnoční opilci? ….. Ti mladí, co si říkají 'ty vole', že jsou bývalí komanči?" vyrazil jsem ze sebe během záchvatu smíchu. To mě fakt rozesmálo.

"Já ti říkal, že tomu nebudeš věřit. Podivej se na ně, jak se chovají, a srovnej je se soudruhy."

"No, mám s tím trochu problém," povidám, ale v mysli jsem se pokoušel je srovnat. A najendou mi ta podobnost došla!

"Kolik let máme po té sametové revoluci?"

"Čtyřiadvacet." povídám. "No, a reinkarnace vždycky chvíli trvá, tedy to, než se k ní dostaneš. Takže pokud jsi zemřel dřív, chvíli jsi byl někde v limbu, než ses znovu narodil."

"Při té své meditaci jsem totiž přišel na to, že soudruzi, kteří vždycky měli ostré lokty, rádi pili a nebyli moc inteligentní, se teď reinkarnují hned."

Z toho bude mít Milouš Jakeš a Vojta Filip radost, myslím si. Ti mladí jsou přesně to, co strana potřebuje: Blaničtí rytíři v rudém brnění.

"Žádné limbo není a moudrost, která by měla přijít z nabytých zkušeností z minulého života, na tu se nečeká, co?" ptám se dál.

"No, to jsou celí oni. Nečeká se. Jde se na to. Kupředu, levá,…. Takže většina těch mladých do třiadvaceti let, kteří se takhle chovají, jsou reinkarnovaní soudruzi. A aby se navzájem poznali ..."

"Tak už se na prvního máje nedívají na Nebozízku či u Máchy jeden druhému do očí, neboť oči jsou okna do duše?" ptám se nedočkavě.

"Když nějakou duši máš," odvětil Alex. "Ale oni mají to heslo."

"Ty vole?" vyheknu a chechtám se. "To se ti povedlo. Že na to zatím nikdo nepřišel?"

"Francouzi už na to přišli. Vlastně Hollande, který je totálně levý a už teď, chvilku po zvolení, má problém být zvolený znova, tak už tu věc vyřešil. Chce, aby volební hlas měli už šestnáctiletí."

"Oni se komanči reinkarnují i ve Francii?"

"Nezapomeň, byla to celá východní Evropa a Rusko. Ti všichni jsou teď jako švábi. Reinkarnují se, kde se dá."

"Jsem si jistý, že žádná vláda, která teď přijde, s tou ekonomickou situací nemůže nic udělat. Pokud nezmění kulturu."

"A to se jim nepovede, neb teď už nikdo neví, co kdysi říkal Tomáš Baťa: "Blahobyt nemůže být tam, kde je korupce!" a jak je těžké na cestě k blahobytu změnit nynější kulturu. O tom se rozhodně neučí na VŠE. Oni ani neví, co kultura je." Nic jsem nahlas neřekl, jenom jsem si myslel. Čtu, co moji čtenáři píší.

"Češi si myslí, že kultura jsou divadla, muzea, balet a čistý záchod. Mluvit sprostě se do kultury nepočítá." Zasmál jsem se. Vzpomněl jsem si na Billa Clintona, jak říkal, že 'kouřit doutník v nekuřáckém Bílém domě není hřích, jen prohřešek'.

"Když naší nové vládě za pár let poteče do bot, úplně klidně jí může taky napadnout, že dá právo volit šestnáctiletým spratkům, co jeden druhému říkají "ty vole". U nás je všechno možné," dodal Alex. Dojedli jsme v tichosti hokianské nudle, když z nenadáni změnil téma.

"Vypadá to v krajích na nové volby".

"Jak to?" ptám se.

"Kvůli tobě."

"To určitě," souhlasil jsem sarkasticky.

"Babišovi to konečne došlo. Čte tvůj blog."

"Že se má spojit s KSČM?" ptám se. "A udelat z toho 'OKNA'?"

"Ne. Že udelá nejlepší, když půjde do nových voleb s tvojí zajímavou strategií."

"Jakou, prosím tě?"

"Jak jsi mu poradil v tom tvém blogu 'E=mc2', aby to udělal jako JFK. Ten tehdá vědel, že to bude mít knap. Tak všude bral svou inteligentní a krásnou ženu Jaqueline, a ta mu to vyhrála.Tak si představ, že Ing. Babiš, který už si prý 'deset let od nikoho nenechal poradit', šel před týdnem na 'Slavíka' se svou krásnou paní Monikou.

"Inteligentní paní", povidám.

"Ty ji znáš?"

"Ne. Ale musí to být chytrá holka. Je jak ta moje. Dovedla se dobře vdát."

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Carl Sinclair | pátek 29.11.2013 8:41 | karma článku: 9,99 | přečteno: 467x
  • Další články autora

Carl Sinclair

Býk číslo čtyři

3.10.2014 v 9:00 | Karma: 10,87