Jakou politickou stranu budes volit?

Zatim co muj pritel Lada Kriz je totalni monarchista, ja jsem monarchista 'castecny'. Ja nemiluji monarchisticky system. Ja miluji monarchy. At uz jsou v Panu jako treba cisar pan Franz Josef I, co vypadal jako ja, ci i monarchy zive, jako na pr. kralovna Alzbeta. Tu miluji proto, ze mne pripomina moji nebozku matku, Marii. Lada Kriz zasadne nevoli zadnou politickou stranu. Mysli si, ze politicke strany, kdyz se 'vyvedou', tak jsou to 'kluby jen pro vyvolene' (na pr. britsti Tory), no a kdyz se 'nevyvedou' tak jsou to 'kriminalni gangy pro perverty a zvrhliky'. Starat se o zemi ktera jim byla sverena nemaji zajem, staraji se jenom o sebe. Se zivotnimi zkusenostmi jako mam ja vidim 'Stat' ne jako dedicne kralovstvi prominentnich rodin, ci politicky zorganizovanych sejdiru a lumpu, ale jako akciovou spolecnost kde se sef (CEO) nevoli, ale vybira v konkursu z tech nejlepsich kandidatu.

Pred par dny se moje pritelkyne Dana ptala, jakou stranu budu volit. Povidam, ze toho politika, co je nejblize k memu smysleni. Myslel jsem si drive, ze to bude Karolina Peake. Ale protoze od ni uz nikdo neslysel skoro 300 dni, vcetne mne, Ms Peake to rozhodne nebude. Bude to Ing Babis. Pozdeji napisi proc. Pani Peake mne utkvela na mysli tim, ze na svem webu psala, ze bojuje proti korupci. To je v republice vice nez treba. Pred rokem v srpnu jsem ji poslal dopis, ze 'BANKA BOHEMIA' u ktere mam ucet, mi pocita prez dve stovky mesicne za to, ze u nich mam ctvrt milionu korun. Oni prece je pouzivaji, investuji a moje penize jim prinasi zisk, ne? Ptam se. Kdyz jsem si do Bohemky na ne vyslapl, uzasny seladon jmenujici se Oskar Nowy mne peclive vyslechl. Kdyz celou dobu na moje vysvetlovani simpaticky kyval, vedel jsem, ze mam vyhrano. Omyl.

"Mate pravdu, pane. Aby mezi nami bylo jasno, BOHEMIA neni vubec ceska banka. To jmeno jsme si koupili pri privatizaci," pravi. "Stalo nas to balik, ale vyplaci se to."

"Samozrejme," povidam. "Lide vam veri, mysli si ze jste jedni znich." Pan Nowy jenom kyvnul. 

"My tady v Bohemce mame ale uplne jiny pristup k bankovnictvi nez ostatni," povida. "Ostatni banky si najdou nejakeho sikulu s velkym manazerskym talentem a daji mu petadvacet miliard. On za ne koupi, teda za babku, spatne vedene fabriky, chemicky a dalsi podniky ktere maji potencial, a pak pracuje 20 hodin dene az je srovna do lajny. No a banka vydela a on take."

"Samozrejme, banka vydela mnohem vice," rikamv bance chodi," aby vedel, ze tomu rozumim.

"Ne v nasi. Cim jezdite?" pta se.

"Skodovkou."

"Kolik ma asi cenu?"

"Take asi tak tech ctvrt milionu."

"No a kdyz si ji nekde na mesic zaparkujete, myslite si, ze zaparkovat nekde ojety vuz v cene ctvrt melounu a," kruhovym pohybem prstu poukazal na interior sve banky plny calounenych kresel, kristaloveho skla a lesknoucich se desek dubovych stolu, "v takovemto krasnem prostredi jako mame my, s klimatizaci a ustrednim topeni -- cely rok --  je velka castka?"

Trvalo mi chvili nez mne to doslo. Ten chlap je uplny cvok, myslim si. Nemohl jsem popadnout dech.

"Auto je auto, a penize jsou penize. To je velky rozdil."

"Byl by, kdyby se v teto republice na vlozene penize platil dobry urok. Protoze se neplati, rozdil to neni. My tady penize parkujeme, vazeny. A za to Vam pocitame. To je nas financni model. U nas penize se maji dobre a ony to vi. Proto je pritahujeme. Nekde musi penize drit v dolech, na stavbe ci na silnici. U nas penezum staci, ze jsou tu s nami, zaparkovane a v pohodli. A jeste neco. Nasledujte mne." Sli jsme k ocelovym dverim na kterych byl napis: "EINGANG VERBOTEN!" pan Nowy je otevrel jakymsi zahadnym zpusobem a sesli jsme po schodech k 'WASHEREI". Kdyz zase nejakym zahadnym spusobem otevrel dvere, vidim tam deset prumyslovych pracek a susicek zn. Miele. Nacpane pytle, velke jako jsem videl pred lety v Zatci na chmelove brigade, byly vsude.

"Tady pereme penize."

"Tak ono je to pravda," heknu. "Penize se opravdu perou."

"Musi se. Jsou citit. Prichazeji k nam od lidi kteri nevideli vanu od te doby co se narodili. Prani penez nam samozrejme zvedne operacni naklady." Ted mi  bylo jasne. Musim to nekomu z vladnich predstavitelu rici.

 *          *          *

Take jsem pani Karoline jeste napsal o tom, ze na moji SIM kartu zn. T-Mobil jsem si dal pred casem 1,000 kc. Nebot mam dva telefony, T-Mobil ktery funguje kolem sveta a ta druha moje karta ne, jsem pouzival az po jedenacti mesicich na Bali. Po tydnu mi prestala SMSka fungovat. Spojil jsem se se sestrenici, ktera sla na T-Mobil, kde se dozvedela, ze protoze jsem nedepositoval 100 kc 'vcas jak mne zadali a jak jsem mel’, tak mi ji T-Mobil zablokoval. Kdyz se jich sestrenice ptala co se stalo s temi 600 kc co na karte jeste byly, nikdo nevedel. Cislo pry se “obnovit nedalo” a ty penize ‘propadly’. Tak to jsem take napsal pani Peake a doufal, ze se na to podiva. Nepodivala.

Jeste nevim, ale premyslim nad tim, ze bych mohl take volit pro CSSD. Uvidime. Slysel jsem, ze chteji zalozit novou banku. Doufam, ze to bude opravdova banka kde penize vydelavaji a ne prani ci parkovani penez, za ktere vy musite mesicne platit prez dve stovky. No ale, musim vas ubezbecit, ze kdyby k tomu prihodili jeste telefoni spolecnost ktera nekrade, tak bych pro ne volil na beton.

Autor: Carl Sinclair | čtvrtek 10.10.2013 7:44 | karma článku: 10,92 | přečteno: 435x
  • Další články autora

Carl Sinclair

Býk číslo čtyři

3.10.2014 v 9:00 | Karma: 10,87