Čáry-máry a láry-fáry

Tchýně měla nedávno narozeniny. Tak jsme se všichni sešli na chatě v Kocourkově. Když její narozeninová trachtace skončila a nádobí bylo umyto a uklizeno, žena navrhla, že bychom si mohli skočit na jedno pivo do hospody v Pivolíně, abychom lépe vytrávili. Bylo mi jasné, že se chce setkat s těmi čtyřmi „pivními straníky“, co s nimi v létě hrála mariáš, ještě před volbami. http://sinclair.blog.idnes.cz/c/362027/Komunisti-by-se-meli-naucit-modlit.html#t2 Nevěděl jsem proč, ale měl jsem dojem, že ona to neví také. Když ale moje žena-vědma, která má doktorát z intuice, něco takového provádí, tak ji samozřejmě podporuji. Hospoda byla narvaná, vždyť byla neděle odpoledne. Ti čtyři kumpáni mojí ženy tam samozřejmě byli, jako kdyby na ni čekali. To mě nepřekvapovalo. Když jsme vešli dovnitř, oni seděli a dívali se upřeně na obrazovku televize, kde probíhala jakási diskuse na jakési politické téma dne. Když si nás ti čtyři všimli, vítali mojí ženu jako člena rodiny, mne jako čestného hosta. Byli jsme představeni a já byl ujištěn, že pokud si teda objednám kocourkovského Macka, tj. třinácti stupňové černé pivo v lahvi, která má na etiketě kocoura se zelenýma očima, které mu čertovsky svítí, že si to bývalý tajemník Pivní strany Jandík nechá napsat na sebe.

"Měla jste pravdu, paní doktorko, s tím Babišem. Byl to černý kůň." řekl uznale Ruda Jandík. "My jsme byli mimo mísu. Zaslepeni tradicí. Komunisti si neštrejchli o volbách a neštrejchnou si ani po nich. Teď je nám to jasné. Jsou jak vymírající civilizace. Jak američtí indiáni, když přišli bílí muži. Indiáni bojovali s vášní, ale bílí muži měli lepší technologii. A to Babiš určitě má. Má totiž média. Totálně je zdecimoval. Komanči by se měli s jeho stranou sloučit. No prostě, měli by se buď převléct, nebo zmizet ze scény."

"Teď jsme se v televizi dívali na pořad, kde parta „expertů“ dělala „hloubkovou“ analýzu,“ řekl Bystrozraký, "ale nebylo to nic jiného než samé láry-fáry a čáry-máry. Myslí si, že daněmi to zachrání."

"Peníze jsou jako hnůj, musí se rozházet tam, kde to má největší efekt. Ale jak je jednou někam rozhodíš, už tam zůstanou." povídá Tlustý.

"Jo, a musí se taky odněkud přivést." přitakal Jandík. "Ale nikdo z nich neřeší, odkud další peníze přijdou a kde je sebrat. Jooo, snížení toho nebo zvýšení onoho problém neřeší."

"Na to potřebujeme nové pracovní příležitosti, a tím nemyslím zvýšit počet zaměstnanců na poště. A jak všichni víme, postavit fabriku na hi-tech pasti na myši, které chce celý svět, není žádná sranda. A když už takovou fabriku postavíš a začneš exportovat, Číňani to do týdne okopírují a přeřadí tvůj vlak na druhou kolej." řekl smutně Bystrozraký.

"Sobotka prý také nechce permanentní chaotické reformy," povídá Tlustý.

"Tak to by je neměl dělat on," zachechtal se Ruda Jandík. "On už tam jednou byl, takže ví, o čem mluví. Už tehdy nic nezmohl, tak nevím, proč se zase cpe do něčeho, na co nestačí."

"Chlapi, kteří nic neumí a nic nedokázali, se všude cpou a jsou to pořád ti samí," řekla moje moudrá žena. „A to je další česká záhada: voliči klidně zvolí na výkonné pozice takové lidi, kteří na ně nemají. A oni tam klidně jdou. To mi nejde do hlavy."

"To nejde do hlavy nikomu." ujistil jí Bystrozraký.

"Jestli se má něco stát s touto republikou, reformami se musí začít." povídá Tlustý. "V tom má Klaus pravdu."

Přitakal jsem, ale neřekl jsem nic o tom, že kdybych mohl, udělal bych Klause Rektorem na VŠE, aby tam s těmi reformami začal.  

"Republika má vysoký státní dluh, lidé nemají práci. Problémy jsou všude, kam se člověk podívá. A Sobotka nechce žádné 'chaotické 'reformy." pravil Ruda Jandík. „Ať už jsou to banky či vysoké školy, kde je to nejvíce třeba. Takzvané „volby“ děkanů a rektorů na českých vysokých školách jsou úplný incest (http://www.denik.cz/z_domova/hanka-vysokych-skol-pro-milionu-cechu-je-moc.html)."

"Odkud či od koho si stát, který je černý jak briketa, a který nemá schopnost tyto dluhy splatit, půjčuje ty peníze, a kam ty peníze jdou, ví snad jen Pán Bůh. Pokud to někdo víte, dejte mi vědět." povídám. Nikdo nevěděl.

"Také bych si tam pro sto či dvě stě „melounů“ zaskočil." praví Tlustý.

"Jeden z kandidátů do Poslanecké sněmovny prohlásil, že ročně přichází stát o 200 miliard díky korupci a plýtvání. Zatím co národ čeká a doufá, že to konečně někdo z politiků vyřeší, oni se schází a schůzují v drahých lokálech a nemůžou se domluvit na tom, jak si rozdělí ministerstva. I když několik z nich již ve vládě bylo, neudělali s tím nic moc. Spíše nic, než moc." řekl Bystrozraký, podíval se na mě a zeptal se: "Co vy na to?"  

"Pokud chce někdo tuto prekérní situaci vyřešit čestně, musí udělat celostátní audit. Musí přijít na všechny ty lumpárny, které se v ČR děly a dějí, a o kterých se neví. Musí identifikovat všechny díry ve „finanční hrázi“, ze kterých stříká voda a do každé musí strčit prstík. A pak, hlavně, musí udělat rozhodnutí jak, kdy a kdo z vlády bude za jejich eliminaci zodpovědný. Musí vypracovat strategický plán. Bod po bodu. Jak to ale chodí, Ministerstvo financí nic nezmůže. Finance jsou totiž podřízené kultuře. Vše závisí na změně kultury. To je, jako když chcete běžet maraton a máte 20 kg nadváhu. Prvně musíte shodit tu zátěž a teprve pak můžete něco dělat. Zátěží Česka je kultura korupce a všechno ostatní, co s ní souvisí. Kradení, lhaní a podvádění. Korupce je čím dál tím horší (http://www.transparency.org/cpi2012/results)."  

"Ministerstvo financí by měla vést žena!" povídá překvapivě Ruda Jandík a já se zhrozil, že snad nemyslí tu mojí. Ta ale ani nemrkla, jen dodala: "Hlavně ať to nedávají někomu, kdo už tam jednou byl. Většina z nich chce být na špičce, ale neví, co má dělat a neví, že jako CEO je zodpovědný za kulturu organizace, ať je to banka, nemocnice, dráha, vysoká škola, armáda či ministerstvo." A pak kdyz jsme odchazeli, ta moje se podivala na mě a dodala: "Mimochodem, já si myslím, že na VŠE nebude rektorem Klaus, ale rektorka."

Autor: Carl Sinclair | pátek 20.12.2013 9:00 | karma článku: 9,53 | přečteno: 405x
  • Další články autora

Carl Sinclair

Býk číslo čtyři

3.10.2014 v 9:00 | Karma: 10,87