Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ukrajina - Rusko: jen žádný Mnichov, prosím

Ukrajinská krize nabývá hrozivých mezinárodních rozměrů. Na Krymu dnes obsadili proruští ozbrojenci budovy regionální vlády a parlamentu a na jejich nátlak vyhlásili krymští poslanci referendum o budoucím statusu poloostrova. Možnosti jsou tři: setrvání Krymu jako autonomní oblasti Ukrajiny, připojení k Rusku nebo úplná nezávislost (která by ve skutečnosti rovněž znamenala těsnou asociaci s Ruskem). Co se to vlastně na Krymu děje a čím to hrozí nejen Ukrajině, ale celé Evropě?

Současná ukrajinská krize, která začala loni v listopadu poté, co tehdejší prezident Viktor Janukovyč odmítl podepsat dohodu o asociaci s Evropskou unií, se jejím účastníkům, především ruskému prezidentu Putinovi a jeho ukrajinským spojencům, poněkud vymkla z rukou. Na konci loňského roku slíbil Putin Janukovyčovi úvěr ve výši 15 miliárd dolarů pro záchranu chřádnoucí ukrajinské ekonomiky, a když první vlna masových protestů proevropsky a protirusky naladěné časti Ukrajinců pominula, zdálo se, že Janukovyč a jeho kremelský ochránce mají v rukou veškeré trumfy. Jenže neobratnost a velká neoblíbenost zkorumpovaného Janukovyče mezi vlastními občany privedla k tomu, že po několika brutálních policejních zásazích vzplály protesty znovu. Nakonec musel Janukovyč utíkat z vlastní luxusní rezidence a ukrývat se před novou vládou sestavenou z bývalých opozičních politiků. Kde se exprezident nachází, není dodnes jasné, i když je čím dál více náznaků, že je v Rusku. Zápas o Ukrajinu, který mohl Putin na začátku letošního roku považovat za téměř vyhraný, se najednou zvrtl a hrozí mu nepříjemnou a ponižující zahraničněpolitickou porážkou.

Proto teď přišel na řadu Krym. Poloostrov byl v roce 1954 Ukrajině (tehdy ještě Ukrajinské SSR) předán velkorysým a s občany nezkonzultovaným rozhodnutím tehdejšího sovětského vedení. Krym obývají většinou etničtí Rusové, nachází se tam (podle rusko-ukrajinské smlouvy z 90. let) základna ruské Černomořské flotily. Je tam však také ukrajinská a velká krymskotatarská menšina. (Tataři jsou původními obyvateli Krymu žijícími tam od středověku). Většina krymských Tatarů tíhne k Ukrajině a je proti připojení k Rusku, které údajně může potlačit jejich kulturní autonomii a zbavit je značného ekonomického vlivu. Krymští Rusové se naopak obávají, že nová ukrajinská vláda, na níž se podílejí nacionalisté, začne ruskou menšinu pronásledovat a třeba zakáže veřejné uživání ruštiny. V posledních dnech se někteří krymští politici opakovaně obraceli na Rusko s prosbami o pomoc. Oficiální reakce Moskvy zatím nenásledovala, ale Vladimir Putin přivedl do bojové pohotovosti armádní jednotky (včetně leteckých) rozmístěné u ukrajinských hranic. Podle posledních informací z Krymu objevily se tam obrněné transportéry patřící ruskému námořnictvu. Rusko se evidentně chystá zasáhnout do situace na Krymu a možná i na celé Ukrajině. Výzvy nové vlády v Kyjevě (a také západních politiků, které upozorňují na to, že podle řady mezinárodních smluv se Rusko zavázalo současné hranice Ukrajiny respektovat) zůstávají prozatím bez odezvy.

Proč to vlastně Putin dělá? Má největší stát na světě stále málo území? K čemu je Rusům Krym? Nabízejí se jisté paralely s československou krizí roku 1938. V obou případech jde o mnohonárodnostní stát (tehdy ČSR, dnes Ukrajinu), který se ocitl v ostré politické krizi, z níž se snaží těžit jeho velký a nepřátelsky naladěný soused (v r. 1938 Německo, v r. 2014 Rusko). Vladimir Putin není samozřejmě žádný Hitler, nicméně v poslední době nabývá jeho politika stále více agresivních imperiálních rysů. Rusko se nikdy definitivně nesmířilo s rozpadem Sovětského Svazu (tuto událost označil Putin v jednom ze svých projevů za "největší geopolitickou katastrofu v moderních dějinách"). Putinovým cílem není samozřejmě obnovení SSSR v jeho dřívější podobě, to je naprosto nemožné. Nicméně Moskva čím dál více usiluje o ekonomickou a politickou nadvládu nad sousedními zeměmi, někdejšími sovětskými republikami. Ukrajina je z nich pro Rusko nejdůležitější jak z politických a strategických, tak z historických a kulturních důvodů (jejichž význam pro Ukrajince je však Rusy často hodně přeceňován).

Co bude dál? Nejpravděpodobněji dojde k nějaké dohodě mezi Kyjevem a Moskvou. Putin si musí uvědomovat, že násilné odtržení Krymu by pro Rusko znamenalo naprostou politickou a diplomatickou izolaci ze strany Západu, kde jsou mimo jiné uloženy kapitály ruské vládnoucí vrstvy. Nejspíše zatím jde o snahu Kremlu zachovat si tvář a proměnit porážku vyvolanou svržením Janukovyče alespoň v remízu. V žádném případě Putinovi nejde o osud obyčejných obyvatel Krymu, ať už ruského, ukrajinského či tatarského původu. Na to je příliš protřelým a cynickým politikem. Avšak to co se momentálně na Krymu odehrává, je velice nebezpečná hra, která může mít nepředvidatelné následky. Ukrajinská vláda by však měla poskytnout záruky spravedlivé národnostní a kulturní politiky a pohlídat si vlastní radikální spojence, pozbavit je přílišného vlivu. Západní politikové by v každém případě měli jednat rozhodně, vystupovat jednotně a vůbec nenabízet Moskvě žádné "mnichovské" varianty. Nejde jen o Ukrajinu, stejně tak jako v roce 1938 nešlo jen o Československo.  

  

Autor: Jaroslav Šimov | čtvrtek 27.2.2014 15:18 | karma článku: 13,53 | přečteno: 973x
  • Další články autora

Jaroslav Šimov

Andrej to má velké

Myslím tím charisma. I když je stále záhadou, proč je považován za charismatického politika. Ale má jisté tajemství...

1.12.2016 v 20:34 | Karma: 17,46 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politika

Jaroslav Šimov

Nadávání na poměry, národní sport

Když pozoruji kolik lidi tady odvážně nadává Bruselu a mainstreamovým médiím, statečně čte Parlamentní listy, odhodlaně podporuje Trumpa a Putina atp, nemůžu se vyhnout jedné ne zrovna politicky korektní otázce.

19.11.2016 v 21:48 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2308x | Diskuse| Politika

Jaroslav Šimov

Ti "neevropští" Češi

Historik Matěj Spurný zveřejnil v Respektu velice zajímavou esej "Myslet odsun". Odvozuje v ní některé rysy současné české společnosti od neklidné poválečné doby kdy byl uskutečněn odsun sudetských Němců.

4.2.2016 v 21:45 | Karma: 13,20 | Přečteno: 888x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Šimov

Demokracie? No nevím, nevím...

Nové Marie Terezie nejsou bohužel k mání. Demokracie se pozvolna schyluje k vlastnímu protikladu, ochlokracii.

6.8.2015 v 21:59 | Karma: 15,03 | Přečteno: 709x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Šimov

Pesimista Lucas a apatičtí Češi

(Věčně) nespokojený Edward Lucas napsal článek, v němž srovnává dnešní stav české společnosti s tím předlistopadovým a vyjadřuje pesimismus ohledně českých perspektiv.

26.9.2014 v 15:11 | Karma: 9,24 | Přečteno: 432x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Prokremelští motorkáři přijeli do Brna, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 716x
Vzděláním historik, profesí novinář (RFE/RL). Pocházím z Běloruska, v Čechách jsem téměř 14 let. Publikoval jsem v českých médiích, občas komentuji politické a společenské události v Rusku a Bělorusku pro Český rozhlas. Doma se dávno cítím více v Praze než v Minsku. Jako historik se zabývám dějinami někdejšího Rakouska-Uherska. Jsem autorem první vydané v Rusku velké monografie o habsburské říši.

Seznam rubrik