Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko asi brzy vybouchne

Když si s českými známými občas povídám o situaci v Rusku, často se setkávám se dvěma protikladnými názory. První: „Ti Rusáci vlastně potřebují tvrdou ruku, neumí se bez toho obejít. Pokud tam nebude Putin, tak bude jedině bordel“. Druhý: „Ve východní Evropě vládnou brutální a zákeřní diktátoři, ale dřív nebo později půjdou do háje a vznikne tam demokracie víceméně podobná té naše středoevropské“. Co je pravdy na každém z nich?

Poněvadž v Moskvě to už několik měsíců docela vře a tisíce lidí protestují proti Putinově vládě, jsou ruské vyhlídky do budoucna docela aktuálním problémem, obzvlášť pro střední Evropu, vždyť má Rusko za humny. Oba výše uvedené pohledy na tuto zemi však situaci hodně zjednodušují. Rusko sice má dost dlouhou tradici autoritářských režimů, neznamená to však, že tamější lidé demokracii vůbec nerozumí anebo ji nepotřebují. (Nevládli však i ve střední Evropě po staletí Habsburkové a Hohenzollernové, mezi nimiž by člověk nesnadno hledal přesvědčené demokraty? A co dalších 6 let nacistické okupace a 40 let bolševika?). Mají s demokracií ovšem méně zkušeností, a ty co mají, nejsou moc povzbudivé (viz chaotická Jelcinova vláda v 90. letech, která většinu Rusů, beztak nepříliš bohatých, přivedla na mizinu). Proto je Putin, který situaci v zemi stabilizoval, stále populární, a ačkoliv si ruská opozice hlasitě stěžuje na zfalšování výsledku březnových voleb, zdají se 63,5 procenta hlasů, jež obdržel Putin, poměrně realistickým výsledkem.

Putinova stabilita však už zjevně nestačí, alespoň pro mnoho obyvatel Moskvy, Petrohradu a dalších ruských velkoměst. Putinův režim si paradoxně vychoval vlastní hrobaře. Střední vrstva je za jeho vlády v Rusku početnější než kdy předtím, i když podle sociologů však stále nepřesahuje 15 – 20 procent obyvatel, a právě tito lidé jsou s poměry čím dál více nespokojení. „Stabilita“ za Putina totiž přinesla rozsáhlou korupci (i když Petr Kellner, který má s ruským prostředím velké zkušenosti, tvrdí, že v Čechách je to snad ještě horší a příběh MUDr. Ratha mu snad dává zapravdu), policejní násilí a pronásledování opozičních aktivistů, novinářů a „nepohodlných“ byznysmenů. Proto poměrně úspěšní a vzdělaní Rusové si připínají na oblečení bílé stužky a vyrážejí do ulic. (Bílé stužky a jiné předměty bílé barvy jsou symbolem dnešních protestů, stejně jako byly cinkající klíče symbolem sametové revoluce. Bílá je totiž vnímána jako barva čistoty a poctivosti, kterou demonstranti dávají do protikladu Putinovu „prohnilému“ a „špinavému“ režimu).  

Demonstrace v Moskvě jsou hodně vidět a slyšet, obzvlášť když se jich účastní známí osobnosti (spisovatelé, hudebníci atd.). Policie proti protestujícím občas brutálně zakročí, jak se to stalo třeba 6. května, když bylo v centru Moskvy zmláceno a zatčeno několik set lidí. Nemůže to však zastřít skutečnost, že většina Ruska, obrovské provincie s mnoha miliony obyvatel, stále mlčí. Ne že by byli se vším spokojeni, chudoba a sociální nespravedlnost je v Rusku i za „hodného cara“ Putina stále velká. Vidí však v Putinovi menší zlo a nechtějí revoluci. Možná v tom mají pravdu, v minulosti revoluce, jichž Rusko zažilo v minulém století minimálně tři, nikdy kladné výsledky nepřinesly. I tito lidé se však mohou dát do pohybu, pokud se ekonomická situace v Rusku prudce zhorší a celá Putinova „stabilita“ a relativní prosperita přijde vniveč.

Tato možnost je stále větší. Rusko poměrně lehce vyvázlo z první vlny světové krize v letech 2008-10, ale utratilo přitom většinu tzv. stabilizačního fondu, do kterého během prvních Putinových tučných let byly uloženy miliardy dolarů. Teď přichází druhá vlna krize a Moskva už není si vůbec tolik jista tím, že i tentokrát ji ustojí. Existuje i další hrozba. V příštích letech se totiž může razantně změnit situace na světovém trhu s plynem, což je hlavní vývozní artikl Ruska, který vlastně drží ruskou ekonomiku nad vodou. Nové technologie (těžba břidlicového plynu a levnější způsoby zkapalnění plynu obyčejného) by mohly v poměrně brzké době významně snížit konkurenceschopnost ruského plynu, především na evropském trhu. Rusko má také domácí potíže: těžba plynu a ropy postupně klesá, celý těžební průmysl využívající ještě sovětského dědictví potřebuje technickou rekonstrukci, což jsou obrovské investice. Rusko by potřebovalo mohutný příliv kapitálu ze zahraničí, Putinova politika je však zaměřena opačným směrem – cizí investoři jsou z nejlákavějších odvětví ruského průmyslu postupně vytlačovány. Rusko je přitom na vývozu surovin stále životně závislé, ekonomická modernizace, kterou hlásal Putinův věrný kumpán a bývalý (ryze nominální) prezident Dmitrij Medvěděv, zůstává zatím jen prázdným heslem. Podle většiny analytiků, i těch Putinovi poměrně nakloněných, nevěští to pro Rusko nic dobrého. Sociální nestabilita, kterou nese ekonomická krize, by mohla znamenat jediné: moskevští nespokojenci z řad střední třídy by najednou měli mohutné spojence v podobě milionů prostých Rusů protestujících proti zhoršení životních poměrů. A tato situace by zjevně měla nedozírné politické důsledky. Nevsadil bych v tomto případě na Putinovu vládu ani stokorunu. Historie totiž učí, že se v Rusku právě režimy, které vypadaly jako velice pevné, hroutily obzvlášť rychle. Monarchie Romanovců padla v roce 1917 po několikadenních hladových bouřích v Petrohradu. Komunistický režim odešel do dějin během 72 hodin v srpnu roku 1991 po nepovedeném státním převratu a následujících lidových demonstracích v Moskvě.

Problém je však v tom, že lidé demonstrující s bílými stužkami v moskevských ulicích a mnohem chudší a nevzdělanější obyvatele malých měst a ruského venkova jsou tak trochu z různých světů. Všichni sice mluví rusky, mají však velice odlišné názory na to jak by měla jejich země vypadat a jakým směrem by se měla vyvíjet. Liberálů je v Rusku menšina, popularita komunistů a nacionalistů naopak stoupá. Právě proto je chybný druhý ze dvou názorů, o kterých jsem se zmínil na začátku tohoto článku. Po Putinovi možná do Ruska skutečně přijde demokracie, nebude se však příliš podobat té západní, ani nedokonalé, ale přece jen liberální středoevropské. Bude spíše připomínat demokracii v Turecku, což by ještě nebyla tak špatná varianta. Není vyloučeno však, že se vydá stejným směrem jako jiné z formálního hlediska demokratické, ve skutečnosti ale velice nestabilní a potenciálně nebezpečné státy jako jsou třeba Pákistán nebo Nigérie. Před touto variantou chraň bůh nejen Rusko, ale i celou Evropu.  

 

Autor: Jaroslav Šimov | čtvrtek 17.5.2012 22:48 | karma článku: 11,75 | přečteno: 1041x
  • Další články autora

Jaroslav Šimov

Andrej to má velké

Myslím tím charisma. I když je stále záhadou, proč je považován za charismatického politika. Ale má jisté tajemství...

1.12.2016 v 20:34 | Karma: 17,46 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politika

Jaroslav Šimov

Nadávání na poměry, národní sport

Když pozoruji kolik lidi tady odvážně nadává Bruselu a mainstreamovým médiím, statečně čte Parlamentní listy, odhodlaně podporuje Trumpa a Putina atp, nemůžu se vyhnout jedné ne zrovna politicky korektní otázce.

19.11.2016 v 21:48 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2308x | Diskuse| Politika

Jaroslav Šimov

Ti "neevropští" Češi

Historik Matěj Spurný zveřejnil v Respektu velice zajímavou esej "Myslet odsun". Odvozuje v ní některé rysy současné české společnosti od neklidné poválečné doby kdy byl uskutečněn odsun sudetských Němců.

4.2.2016 v 21:45 | Karma: 13,20 | Přečteno: 888x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Šimov

Demokracie? No nevím, nevím...

Nové Marie Terezie nejsou bohužel k mání. Demokracie se pozvolna schyluje k vlastnímu protikladu, ochlokracii.

6.8.2015 v 21:59 | Karma: 15,03 | Přečteno: 709x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Šimov

Pesimista Lucas a apatičtí Češi

(Věčně) nespokojený Edward Lucas napsal článek, v němž srovnává dnešní stav české společnosti s tím předlistopadovým a vyjadřuje pesimismus ohledně českých perspektiv.

26.9.2014 v 15:11 | Karma: 9,24 | Přečteno: 432x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Bude von der Leyenová ve funkci pokračovat? Lídři EU se na první schůzce neshodli

18. června 2024,  aktualizováno 

Lídři zemí Evropské unie se na neformálním summitu v Bruselu napoprvé neshodli na pokračování...

Jinudy prchat nelze. Kde je poslední otevřená brána do svobodné Ukrajiny

18. června 2024

Premium Na více než tisíc kilometrů dlouhé frontové linii mezi Ruskem a Ukrajinou se nachází poslední...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Česko vyzývá EU, aby omezilo ruské diplomaty. Špionománie, hrozí Kreml odvetou

17. června 2024  22:20

Pokud EU omezí pohyb ruských diplomatů, přijme Moskva odvetná opatření. Vyplývá to z vyjádření...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 716x
Vzděláním historik, profesí novinář (RFE/RL). Pocházím z Běloruska, v Čechách jsem téměř 14 let. Publikoval jsem v českých médiích, občas komentuji politické a společenské události v Rusku a Bělorusku pro Český rozhlas. Doma se dávno cítím více v Praze než v Minsku. Jako historik se zabývám dějinami někdejšího Rakouska-Uherska. Jsem autorem první vydané v Rusku velké monografie o habsburské říši.

Seznam rubrik