Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chci také karmu za Havla!

Ne, nebojte se. Opravdu vás nebudu kárat ani poučovat jako mnozí kolegové blogeři. Truchlete, nebo netruchlete vůbec. Jak chcete, podle vlastního uvážení. Já prostě jen chci karmu za Havla.

V této době lze získat nadpozemskou karmu buď na Havlovi, nebo na vánoční tématice. To už je naprosto jasná zpráva. I jindy vcelku rozumní a racionální lidé se rozněžňují, zapalují pomyslné svíčky a dostávají se do smuteční i sváteční nálady současně. Nejsem ze dřeva a vnímám jak blížící se pohřeb bývalého státníka, tak i vánoční čas. První událost bych nechtěl srovnávat s tou druhou. Ale jejich souběh, zřejmě působí na mnohé magicky.
A tak jsme denně zaklínáni a poučováni, co je jaksi přes čáru, nepatřičné, nebo přehnané. Jedni si postěžují, jací šílenci tancují na hrobě bývalého prezidenta, další se morálně rozhořčují nad přehnaným patosem a davovou psychózou a představte si, najdou se i tací, kteří si dovolí luxus osobních vzpomínek na něj. Každá revoluce žere svoje děti. I ta naše sametovka nakonec Havla sežrala, to si přiznejme.
K tomu bych si dovolil několik osobních vzpomínek. Podzim roku 89 znamenal pro mě čas nástupu na vojenskou službu. Narukoval jsem na Slovensko a po pár týdnech to prasklo. Samozřejmě, že jako úderná pěst dělnické třídy, jsme měli být připraveni hájit svoji zemi se zbraní v ruce před reakčními silami v čele s disidentem Havlem. To nám říkali. Pohotovosti, noční nástupy, poplachy, hlídky, nácviky. To byla běžná praxe těch revolučních dnů.
A pak to někdo vyslovil první: "Vašek nás tady nenechá!" Ani nevím proč, ale vcelku se tento slogan ujal. Pomalu mu začínal věřit každý. Nakonec už mu věřili všichni bez rozdílu. A skutečně, postupně začalo docházet ke zkracování základní služby. Popularita Havla rostla, u nás obyčejných záklaďáků, Čechů, Moravanů, Cikánů, Maďarů i Slováků. A bylo to opravdu naposledy, kdy ho měli rádi a věřili mu, naprosto všichni.
Přišla široká amnestie a uzavírání zbrojovek na Slovensku. První skupinky spolubojovníků se začaly trousit na dovolenky a opušťáky. Vracely se a na uvítanou je čekaly otázky: "Tak co amnesťáci, vyčíňajů?" (Překlad do CZ - Tak co amnestovaní, řádí?) a "Tak co robota, je?" (Překlad do CZ - Tak co práce, je?). Odpovědi byly jasné. Amnestovaní vrazi vraždili, zloději kradli a práce byla leda tak víte kde a víte v čem....
Jak jsem s úžasem sledoval rychlý nástup Havlovy popularity, tak jsem s ještě větším úžasem mohl sledovat velmi strmý pád jeho obliby. Pokud bych měl přímo citovat výrazy na jeho adresu, administrátoři blogu by měli plné ruce, klávesnice a myši práce. Připomínám, že jsem sloužil na Východním Slovensku. A tam se drsnější výrazy používaly místo spojek, předložek, částic i citoslovcí. V té době jsem ještě naplno nedocenil, jak symbolické toto nakonec bude pro celou Havlovu éru.
I teď, pár dnů po jeho smrti, naplno zuří vášnivé debaty, jaký vlastně byl. Chápu, nebo se snažím pochopit, že hodně lidí mohl zklamat. O hodně míň chápu zklamání z Havla u mladých lidí. A už vůbec nerozumím prohlášení pomatených mladých stalinistů, že "Zemřel nepřítel lidu, národe slav". Svět Havla znal a uznával. Možná víc, než si doma dokážeme připustit. Rozhodně odmítám slavit jeho smrt. I kdyby zklamání z něj pro mě mělo být snad osudové.
Přiznám se, mám rád některé Havlovy hry. Například Audienci nebo Mlýny. Jiná jeho dramatická tvorba mě buď neoslovila, nebo nepobavila, nebo jsem ji třeba ani nepochopil. A tak se to má i s jeho činností politika. Některé jeho kroky jsem přímo vítal, jiné se snažil pochopit, další jsem odmítal a nesouhlasil s nimi. Jak přirozené. Havel byl tváří podzimu roku 1989. Byl tváří revoluce, která ho nakonec sežrala, protože revoluce svoje děti žerou.
A já teď nebudu nikoho hodnotit. Dovolil jsem si jen zavzpomínat. Na jednu epochu, na člověka, který ji rozhodně ovlivnil. Tak sem s tou karmou za Havla, děkuji předem!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Šik | úterý 20.12.2011 18:02 | karma článku: 26,71 | přečteno: 1423x
  • Další články autora

Martin Šik

Varování klientům KB - Moje mobilní karta

Mám rád nové technologie. Aktivně se o ně zajímám. Staly se součástí mé profese, i koníčkem. Uvítal jsem, když se moje banka postavila do čela technologického pokroku a zavedla možnost placení mobilem, prostřednictvím NFC.

10.10.2016 v 8:15 | Karma: 31,22 | Přečteno: 4455x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

50 odstínů a šedivé módní vlny

Móda se vrací ve vlnách, tak jako nelítostné tsunami. Někoho smete na místě, jiný má více štěstí a zachrání se. Momentálně to vypadá, že před módní vlnou filmu 50 odstínů šedi, se zachránit prostě nedá. Svědčí o tom rekordní návštěvnost, množství recenzí a především očekávání těch, kteří dílo ještě neviděli.

22.2.2015 v 7:30 | Karma: 14,08 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Hra na Komárka

Když vstoupí novinář do politiky, je výsledkem většinou lidská tragédie. V tomto se historie nedá okecat.

12.2.2014 v 17:50 | Karma: 27,32 | Přečteno: 886x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Novináři a komentátoři, na co ještě čekáte?

Myslím si, že sdělovací prostředky, média, komentátoři a novináři, mají právě ohromnou příležitost přispět k formování zničené politické kultury v této zemi.

29.10.2013 v 13:20 | Karma: 27,89 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Komu patří 150 mega a zlato?

V celé současné všeobecné hysterii, by myslím neměl zapadnout výrok politika ODS Pospíšila, který jako jediný zatím vyslovil střízlivý názor.

15.6.2013 v 6:45 | Karma: 30,54 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1795x
Narozen v roce 1970 ve Zlíně,ve znamení Vodnáře. Pozorovatel a spolutvůrce postmoderního světa.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky