Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Varování klientům KB - Moje mobilní karta

Mám rád nové technologie. Aktivně se o ně zajímám. Staly se součástí mé profese, i koníčkem. Uvítal jsem, když se moje banka postavila do čela technologického pokroku a zavedla možnost placení mobilem, prostřednictvím NFC.

Ne snad, že by podobné služby u jiných bank nefungovaly. Jenže byly zatím vždy vázané na vydání speciální SIM karty, ve spolupráci banky a některého z mobilních operátorů. KB společně s karetní společností VISA, přišla s novým řešením, u kterého stačí mít v mobilním telefonu nainstalovanou aplikaci Mobilní banka a tento telefon spárovaný s internetovým bankovnictvím Moje banka.

Sama KB prezentuje sužbu sloganem "Plaťte mobilem rychle a bezpečně."  nebo "Nechte peněženku doma." Detaily produktu Moje mobilní karta ,  si může každý zájemce nastudovat. Dozví se, jak je služba cool, bezpečná a zdarma a že potřebuje jen mobilní telefon se systémem Android verze 4.4 a novějším, plus NFC čip v telefonu. Co se však klient v první fázi bohužel nikde nedozví je, že služba má jistá technická omezení a limity.

Jsem sice fanoušek takových novinek, na druhé straně se ale snažím ověřit si jejich fungování například v recenzích na odborných serverech. Narazil jsem na text serveru Mobilmania , který službu vychválil do nebes. Už jen titulek "Android pay nepotřebujeme. Vyzkoušeli jsme NFC platby KB - fungují skvěle," hovoří za vše. Po přečtení takové recenze proto nebylo nutné déle váhat.

Službu jsem si ve svém internetovém bankovnictví aktivoval. Banka sice slibuje sjednání Mobilní karty jednoduše během 5 minut, realita je však minimálně 2 pracovní dny. Možná už to mě mohlo varovat. Po sjednání karty je nutné projít procesem spárování aplikace Mobilní banka v mobilním telefonu  a internetového bankovnictví Moje banka. Přiznávám, že tento proces jsem musel konzultovat s klientskou telefonní linkou na čísle 955 551 552, kde mi ochotná slečna poradila. Nic složitého, bohužel z pokynů banky na webu to úplně jasné není.

Po úspěšném dokončení tohoto procesu uvidí klient v určitém menu svého internetového bankovnictví, svůj spárovaný mobilní telefon. V menu aplikace Mobilní banka v telefonu, se mu má objevit nová položka Mobilní karty. A tady nastal zádrhel. Položka v menu aplikace na mém telefonu nikde. Tím pádem nebylo možné ani pracovat s widgety (2 druhy) pro placení, které se instalují společně s aplikací. Neváhal jsem opět kontaktovat 955 551 552. Zde jsem byl slečnou tázán, zda mám v telefonu cituji: "Oboustranný NFC čip." Zarazil jsem se, protože ač fanoušek mobilních technologií, o oboustranném čipu jsem nikdy neslyšel.

Jak jsem si vzápětí dohledal, měla slečna na mysli čip "obousměrný", t.j. takový, který umožňuje obousměrnou komunikaci telefon - terminál. Můj telefon Asus Zenfone 2, je takovým čipem vybavený. Jeho funkci jsem ověřil úspěšným datovým přenosem mezi Asusem a mým druhým telefonem Google Nexus 4. Když už jsem měl Nexus 4 v ruce, nainstaloval jsem i do něj Mobilní banku a telefon spároval s Mojí mobilní kartou. Vše bez zádrhelů a plně funkční! V menu aplikace je nová položka Mobilní karty a widgety pro placení je možné používat.

Proto jsem začal pátrat, proč na starším typu telefonu Google Nexus 4, se starším typem systému Android vše funguje a na mnohem novějším Asus Zenfone 2, s novější verzí Androidu ne. Na web Google Play  jsem proto pod instalátor aplikace umístil hodnocení a komentář. Vývojáři KB reagovali poměrně rychle a byl jsem vyzván, ať se ozvu mailem, že se na celou věc podívají. Tak začala má krátká komunikace s Útvarem péče o zákazníky banky.

Útvar mi sdělil následující, cituji: "Služba je vyvíjena za pomoci karetní asociace VISA a aplikace má určité technické nároky a limity. Pravdou je, že služba není funkční na všech telefonech s procesory x86 od Intelu. Je to tím, že pro funkci platby přes NFC slouží rozhraní od společnosti Googlu a toto prostředí není plně kompatibilní právě s procesory x86." Ano, můj Asus Zenfone 2 má procesor firmy Intel, platformy x86 (Intel Atom Z3580). Takže nesplňuje požadavky na kompatibilitu zařízení.

Proč vlastně vznikl tento text? Beru ho především jako varování klientům KB a zájemcům o Moji mobilní kartu. Chápu, že KB je závislá na zřejmě převzatém řešení společnosti VISA a že služba může mít svá omezení a limity. Co však nemohu pochopit je, proč banka nedává svým klientům kompletní informace a veze se jen na vlně zjednodušených reklamních sdělení. Existuje totiž dokument s názvem VISA mobile compliant products lists September 2016 , ve kterém by se každý klient mohl dozvědět, zda je jeho mobilní telefon (nebo jiné mobilní zařízení), oficiálně firmou VISA podporovaný.

Dále bych všem případným zájemcům doporučil, aby si důkladně pročetli komentáře se zkušenostmi uživatelů, které jsou k nalezení na Google Play pod instalátorem aplikace Mobilní banka. Zatím je to slušná přehlídka problémů a nefunkčností, změn chování po různých updatech aplikace a jak se zdá, vývoj stále nebyl ukončen a z klientů se teď v počátku stali nedobrovolní betatesteři. Závěrem  jen povzdechnutí, že není všechno zlato, co se třpytí. Dokonce ani to na první pohled moderní a supertechnologické.

Snad jsem aspoň trochu někomu pomohl v rozhodování a rozšířil informační obzory. Pro takto podrobný text jsem se rozhodl až po váhání KB, která měla myslím dost času na svůj web umístit odkaz na dokument VISA a svým klientům tak dát kompletní informaci o technických náležitostech služby Moje mobilní karta. A ty peněženky, ty raději doma fakt ještě nenechávejte.

Autor: Martin Šik | pondělí 10.10.2016 8:15 | karma článku: 31,22 | přečteno: 4455x
  • Další články autora

Martin Šik

50 odstínů a šedivé módní vlny

Móda se vrací ve vlnách, tak jako nelítostné tsunami. Někoho smete na místě, jiný má více štěstí a zachrání se. Momentálně to vypadá, že před módní vlnou filmu 50 odstínů šedi, se zachránit prostě nedá. Svědčí o tom rekordní návštěvnost, množství recenzí a především očekávání těch, kteří dílo ještě neviděli.

22.2.2015 v 7:30 | Karma: 14,08 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Hra na Komárka

Když vstoupí novinář do politiky, je výsledkem většinou lidská tragédie. V tomto se historie nedá okecat.

12.2.2014 v 17:50 | Karma: 27,32 | Přečteno: 886x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Novináři a komentátoři, na co ještě čekáte?

Myslím si, že sdělovací prostředky, média, komentátoři a novináři, mají právě ohromnou příležitost přispět k formování zničené politické kultury v této zemi.

29.10.2013 v 13:20 | Karma: 27,89 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Komu patří 150 mega a zlato?

V celé současné všeobecné hysterii, by myslím neměl zapadnout výrok politika ODS Pospíšila, který jako jediný zatím vyslovil střízlivý názor.

15.6.2013 v 6:45 | Karma: 30,54 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Na políčku v jetelíčku

Pro všechny, kterým se začal hroutit jejich svět. Vypůjčená básnička, dokonale nadčasová. Zvýrazněný text - autor blogu.

14.6.2013 v 16:40 | Karma: 13,25 | Přečteno: 564x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko slaví 1. máj. Na Střeleckém ostrově se hádali komunisté s aktivisty

1. května 2024,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

V Göringově domě našli archeologové pět koster. Žádná neměla ruce ani nohy

1. května 2024  10:14

Tým polsko-německých amatérských archeologů našel v domě, který patřil říšskému maršálovi Hermannu...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:03

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1795x
Narozen v roce 1970 ve Zlíně,ve znamení Vodnáře. Pozorovatel a spolutvůrce postmoderního světa.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky