Moje vzpomínky na Michaela Jacksona

Král popu, Michael Jackson je mrtev… Uplynul týden od jeho smrti a každý den se ze zpravodajských serverů, ze stránek novin, rádií i obrazovek televizí dozvídáme další podrobnosti o jeho životě. Stále se vynořují nové okolnosti a fakta, jak Jackson žil, co dělal a nebo naopak nedělal. Stále si kladu otázku: Kdo byl Michael Jackson? A jak na něj budu vzpomínat já?

První album Off the Wall, rok 1979

Svou první autorskou desku Off the Wall vydal Michael Jackson v roce 1979. Byl to rok, když jsem se narodila. Pak následovala alba Thriller a Bad. Československo se dočkalo po 40 letech, v roce 1989, převratu komunistického režimu. V té době mi bylo deset let a těžko říci, zda jsem chápala, co se vlastně děje. 

V záplavě časopisů objevujeme i Michaela Jacksona

Krátce po revoluci nás začaly zaplavovat časopisy pro náctileté - Bravo, Bravo Girl!, Dívka, Popcorn... Jackson vydal v roce 1991 album Dangerous a umístil se se svými fotografiemi na předních stránkách časopisů, které jsme jako dospívající hltali.

Vzpomínám na letní tábory, kam jsem odjížděla na tři týdny o letních prázdninách. Holky, se kterými jsem bydlela v dřevěné chatce, byly o pár let starší a tudíž z mého dětského pohledu, světaznalé. A já, maminčin mazánek, jsem se od nich měla hodně co učit!

Já mám medvídka, holky Jacksona

Zatímco já jsem po otevření kufru a jeho vybalování objevila malého plyšového medvídka od maminky (a musím přiznat, že mi udělal ohromnou radost, protože jsem ho tajně očekávala!), holky ze svých krosen vybalovaly nejnovější čísla „Bravíček", Popcornu a Dívky, které si koupili u trafiky těsně před odjezdem. 

Pamatuji si, jak kamarádky mluvívaly o Michaelovi Jacksonovi, jak ho obdivovaly a jak po něm platonicky toužily! Po celém táboře se půjčovaly časopisy, až byly za ty tři týdny ohmatané a umolousané.

Příloha uprostřed, kterou tvořil velký barevný plakát (a je možné, že právě tehdy to byla ohromná fotografie Michaela Jacksona v černé kůži), samozřejmě chyběla! Tu musela zabavit kupující ihned při prvním čtení časopisu!

Po příjezdu z tábora bylo téměř jisté, že fotografie zpěváka se ocitne na jedné ze stěn dětského pokoje... 

Michael Jackson - muž nebo žena?

Mé první vzpomínky na Jacksona jsou rozporuplné stejně jako dnes... Už tehdy jsem nevěděla, zda je to muž nebo žena. Jméno bylo sice mužské, ale spíš se podobal ženě. Na první pohled jsem si nebyla jistá. Tak nějak jsem však brala, že když všichni říkají, že je to muž, že to vědí lépe než já a tudíž mají i pravdu.

Bylo mi trapné se ptát kamarádek a oponovat jim, že když někdo vypadá jako žena, že je to žena. Vím, že bych se děsně ztrapnila! Tak jsem si dotaz nechala raději až na doma... Když nebude vědět máma, snad poradí starší brácha!

Když jsem se později dočetla o desítkách plastických operacích a prohlížela si fotografie ve speciálním Maxi vydání časopisu Filip pro -náctileté, těžko jsem rozuměla, kdo je vlastně Michael Jackson.

Proměny obličeje, desítky plastických operací

Na několika fotkách byl zachycen jako malý roztomilý černoušek, pak teenager s černou tváří, poté několik proměn, kde se dalo ještě říci, že je to „předělávka" z původní osoby. Konečné fotografie však zachycovaly mladou bytost, koho bych nejlépe popsala - něco jako mezi mužem a ženou.

Nerozuměla jsem tomu! Pamatuji se, jak jsem se ptala své matky, která pracovala jako zdravotní sestra v nemocnici. Chtěla jsem, aby mi vysvětlila, jak se z černocha může stát běloch. Maminka nad fotografiemi kroutila nevěřícně hlavou a vysvětlení jsem nedostala.

Bílá rukavice s přaskama

Další vzpomínky na Jacksona se váží ke spolužačce ze základní školy Milady Horákové v Hradci Králové. Bezmezně milovala Michaela Jacksona, že si opatřila přesně takovou dlouhou bílou rukavici s přaskami, kterou měl on a nosila ji nějakou dobu do školy.

Spolužačka tehdy vzbudila velké pozdvižení! Někteří ji označovali za „trapku", která chce na sebe za každou cenu upozornit, ale jiní velmi dobře věděli, že ona má něco, co nosí Michael Jackson. Ostatní totiž nosili tak akorát trička s potiskem Jacksonovy tváře a movitější spolužáci černou koženou bundu se cvokama. To se ale nedalo srovnat s rukavicí!

Mánie po Jacksonovi neutichala a více mých vrstevnic sledovalo „časáky" s jeho novými fotografiemi a hlásilo se do jeho fan clubů. Věděla jsem, že nejen poslouchají jeho hudbu a znají všechny texty písní, ale umí nazpaměť všechny dosud zveřejněné informace o jeho životě...

A kdyby se konal koncert, udělaly by všechno, aby se dostaly na přední místa k pódiu. Michaela Jacksona totiž z hlouby svého srdce obdivovaly a milovaly. A to tím způsobem, jak mohou teenageři milovat svůj idol 90. let XX. století.

Davové šílenství, ruka v rozkroku

Nikdy jsem neporozuměla, proč tolik lidí šílí, když se Michael Jackson v černém kostýmu s blýskavými prvky uniformy, ve světle reflektorů veřejně osahává v rozkroku na pódiu. Ani jsem nechápala, jak mohou dívky omdlévat na mega koncertech, když ho vidí na vlastní oči.

V časopisech či v novinách jsem vždycky dlouho studovala jeho tvář a snažila jsem se zjistit, na koho se vlastně koukám. Jakmile zaznělo jméno Jackson v televizi, okamžitě jsem všeho nechala a běžela se dívat. Chtěla jsem zahlédnout jeho tvář, pohled jeho očí!

To bylo ale nemožné! Kromě výjimek nosil černé sluneční brýle, které zakrývaly poměrně velkou část tváře a to, co zbývalo, zakrývaly dlouhé černé vlasy. Záběry kamer byly podle mého úsudku plánovitě rychlé a krátké, že nikdo vlastně nemohl spatřit víc, než co bylo povoleno předem.

V těchto dnech jsem zavítala na webové stránky Michaela Jacksona. Stejně jako statisíce lidí na celém světě. Dívám se na videoklipy, prohlížím si jeho Moon walk, dokonalou choreografii, jeho zpěv...

Dokonalá souhra PR, managementu a show

I když stále neznám odpověď na svoji klíčovou otázku: „KDO BYL VLASTNĚ MICHAEL JACKSON?", musím přiznat, že byl absolutním profesionálem. Ať už se jednalo o mega koncerty, videoklipy či jeho vlastní život - vždycky jsme mohli očekávat show. Michael Jackson to věděl a dával nám to, co jsme chtěli. Vždy uměl dokonale předvést, že ON JE REŽISÉREM...

A jak vzpomínáte na Michaela Jacksona Vy? Těším se na Vaše diskusní příspěvky.

Foto z www.flikr.com

www.wikipedia.cz

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 3.7.2009 9:00 | karma článku: 16,25 | přečteno: 2963x