Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co dělat s presidentem, který vyzrazuje utajované informace v televizi?

President Miloš Zeman je opět jako neřízená střela! V přímém přenosu v televizi vyzrazuje, co se dočetl v utajovaných zpravodajských zprávách BIS a Vojenského zpravodajství. Co se s tím dá dělat? Je president trestně odpovědný?

PRESIDENT, KTERÝ ZVEŘEJŇUJE ZPRAVODAJSKÉ INFORMACE V TELEVIZI

Českou politickou a mediální scénu opět rozhýbal president Miloš Zeman. Tentokrát byl „rozbuškou“ pořad TV Barrandov „Týden s prezidentem“, který byl odvysílán 3. května 2018.

President řekl, že před časem požádal Bezpečností informační službu (BIS) o prověření informací, zda byla nervově paralytická látka označovaná jako A230, což je novičok, vyráběna v České republice. Zároveň se obrátil na Vojenské zpravodajství.

President v televizní debatě prozradil informace, které se ze dvou zpráv zpravodajských služeb dozvěděl - jak, kde a kdy byl testován jed novičok.

Nejenže se president zapojil do zpravodajských her Ruska, v žádném případě nevylepšil vztahy s Velkou Británií, ale ještě právě těmito informacemi Rusku nahrál. Přitom to bylo právě Rusko, které před pár týdny spekulovalo, že jed novičok, kterým byl otráven dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija, mohl pocházet právě z České republiky.

Podle veřejně dostupných informací (a já čerpám ze zpravodajství ČRO Plus) však existuje více druhů jedu novičoku a u nás byl testován jiný druh novičoku, než ten, kterým byli Skripalovi otráveni.

President Miloš Zeman

PRESIDENT A JEHO OSOBNÍ VNÍMÁNÍ UTAJOVANÝCH INFORMACÍ

President v interview vyjmenovával tři stupně utajení citlivých informací (přísně tajné, tajné, důvěrné), ale zapomněl na jeden. Pomlčel o tom, že prvním stupněm jsou informace v režimu vyhrazení. Těžko věřit tomu, že by toto president nevěděl!

President má § 58 Zákona č. 412/2005 Sb. o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti přístup ke všem zprávám ve všech stupních utajení díky výkonu své funkce a nepotřebuje prověrku ani poučení. Ale většinou to chodí tak, že jste poučeni, minimálně bezpečnostním ředitelem (který na Hradě zcela jistě bude).

Zákon a jeho tvůrci, zákonodárci, ale nepředpokládali, že by hlava státu dobrovolně zveřejňovala v televizi poznatky, které načerpala ze zprávy BIS, která byla v režimu vyhrazené, jak to udělal právě Zeman.

JE MOŽNÉ ZEMANA POTRESTAT?

Co se s tím dá dělat? Nikdo se k výrokům Zemana a hlavně k tomu, co zveřejnil v televizi, nechtěl vyjadřovat, právě proto, že se jedná o utajované informace. Od ministryně obrany Karly Šlechtové počínaje, přes BIS a konče Ministerstvem obrany ČR.

„President republiky není z výkonu své funkce odpovědný.“Ústava ČR

Kdyby nebyl Miloš Zeman presidentem, ale pouhou fyzickou či právnickou osobou, hodnotilo by se jeho zveřejnění utajovaných informací jako přestupek a bylo by s ním zahájeno správní řízení a s největší pravděpodobností by odešel od soudu s peněžní pokutou. A ty nejsou v případě úniku či vyzrazení utajovaných skutečností nijak nízké!

Ale jak se píše v Ústavě ČR, hlavě třetí, článku 54 a odstavci 3: „President republiky není z výkonu své funkce odpovědný.“ To znamená, že nemůže být z výkonu své funkce trestně stíhán (výjimkou je případ velezrady).

Co tedy dělat s presidentem Zemanem, který se chová ve své funkci jako neřízená střela? Který nehájí české zájmy? Který prozrazuje utajované informace v televizi? Který jde na ruku Rusku a vstříc jeho zájmům? Nic. Zřejmě se s tím budeme muset smířit a vydržet to. Pokud máte lepší nápad, tak sem s ním!

Krásné slunné dny a dobrou náladu Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a zdroje informací:

Zákon č. 412/2005 Sb. o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti

DAVID, Roman. Ústava České republiky, Listina základních práv a svobod. Nakladatelství Olomouc, s. r. o. 2005. Olomouc. Čtvrté aktualizované, přepracované vydání. ISBN 80-7182-200-0

Pořad „Týden s prezidentem“ na TV Barrandov, 3. 5. 2018 je dostupný na webu barrandov.tv zde: https://www.barrandov.tv/video/125270-tyden-s-prezidentem-3-5-2018

Zprávy o jedu novičok jsou dostupné na irozhlas.cz zde: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/novicok-milos-zeman-otraveni-skripala-cesko-rusko_1805041337_dbr

Fotografie presidenta Miloše Zemana od Dana Materny (MAFRA) je dostupná na idnes.cz zde: https://zpravy.idnes.cz/zeman-novicok-reakce-cesti-politici-dbm-/domaci.aspx?c=A180504_092543_domaci_kop

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 4.5.2018 17:58 | karma článku: 40,19 | přečteno: 5223x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Dějiny moderního Izraele“ od Marka Čejky

„Dějiny moderního Izraele“ od politologa a právníka Marka Čejky přináší chronologicky sestavené dějiny od roku 1949 do roku 2010. Stručné, jasné, srozumitelné a hlavně – v dnešní uspěchané době - čtenářsky příjemné!

23.1.2023 v 21:16 | Karma: 8,87 | Přečteno: 325x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Chceme za presidenta Babiše, který se v případě války vykašle na okolní státy?

Presidentský duel v ČT rozehrál Andrej Babiš agresivním a lživým stylem. Celou dobu útočil na generála Petra Pavla. Vrcholem debaty byl Babišův výrok, že kdyby čtyři státy EU napadl agresor, nechal by je bez pomoci.

23.1.2023 v 17:54 | Karma: 23,04 | Přečteno: 596x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Lživé kampaně presidentských kandidátů, které však fungují

Presidentské kampaně, ve kterých se používají lži (módní slovo je nepravdy) jsou důležitým bodem. Děje se to nyní - ze strany Andreje Babiše. Ale dělo se to i ze strany presidenta Miloše Zemana jak v roce 2018, tak v roce 2013.

18.1.2023 v 21:24 | Karma: 22,81 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Módní peklo v ulicích – krátké kalhoty, odhalené kotníky a tenisky

To, co je letní záležitostí, se začalo nosit v zimě a mrazu. Ano, mám na mysli krátké kalhoty končící nad kotníky, nízké letní ponožky a k tomu tenisky. A jak zahnat zimu, když nám mrznou nohy? Péřovou bundou a beranicí!

8.1.2023 v 21:43 | Karma: 19,58 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak mě mladá sousedka týrá svými kočkami

V mém bytě to strašně smrdí kočičí močí, výkaly a silně znečištěnou podestýlkou dvou koček. Vtip je v tom, že já žádné kočky nemám. Má je však mladá sousedka naproti mému bytu. Trpím dnem i nocí smradem, protože se o ně nestará.

29.12.2022 v 23:10 | Karma: 28,09 | Přečteno: 1722x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 624
  • Celková karma 21,40
  • Průměrná čtenost 3856x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->