Čekání na dopis od Michala Viewegha

Pokud patříte tak jako já mezi 800 autorů, kteří zkoušejí své štěstí v soutěži Napište knihu s Michalem Vieweghem, pak zažíváte to, co já. Čekáte a čekáte. Každý den se s nadějí přihlašujete do své e-mailové schránky a hledáte psaní od spisovatele Viewegha. Nevím, jak Vy, ale já se utěšuji tím, že ještě není pozdě a očekávaný dopis přijde. Naděje totiž, jako i v tomto případě umírá poslední...

O soutěži, která ještě neměla v České republice obdoby, jsem se doslechla v ranním zpravodajství ČRo 1 - Radiožurnálu. Lidé mají rádi inovace a blogový román je dokonce novinkou. Takovou, kterou zatím žádný jiný server nepřinesl.

Úvodní kapitola blogového románu byla zveřejněna na i-DNES.cz 3. srpna 2009. Já jsem odcestovala na dovolenou na chalupu (pár kilometrů za Prahu) a tam, při surfování po netu, jsem ji objevila. Původně jsem si myslela, že už jsem první kolo zmeškala. Protože od první zmínky v ČRo 1 - Radiožurnálu uplynulo několik dnů.

Bylo pro mě proto milým překvapením, že se ještě mohu do soutěže zapojit. Na chalupě jsem s nadšením vrhla do zahrádkářských prací, které jsem nikdy neměla šanci dělat. A tak jsem při stříhání živého plotu, pálení starých suchých větví a vykopávání starého pařezu na psaní téměř zapomněla.

Stále jsem psaní odkládala a při potyčkách s živým plotem a velkými nůžkami jsem přemýšlela, jaký osud hlavní hrdince vytvořím. V neděli před poledne jsem však věděla, že už psaní nelze déle odkládat.

Sedla jsem k notebooku a snažila jsem se vymyslet nějaké pokračování příběhu, jak jej rozehrál Michal Viewegh. Pokračovat první kapitolou v románu SRDCE DOMOVA o Katce a zapojit tak do děje i dalších šest postav, nebylo snadné.

Snažila jsem se o souvislý děj, který bych mohla případně rozvinout i dál v kapitole druhé. Chtěla jsem také pokračovat v tom, jak Viewegh Katku popsal - tedy Katku se smyslem pro humor, s uměním zasmát se sama sobě i situacím ve svém životě, s nadhledem i lehkým cynismem, kterým se snaží čelit chybějící lásce.

Nakonec jsem se s tím po několika hodinách vypořádala. Dala jsem si opět několik hodin oddech a text jsem si po sobě znovu pročetla, mírně pozměnila a opravila chyby.

Svůj příspěvek jsem se rozhodla odeslat co nejdřív jak to šlo. Tušila jsem, že spousta autorů nechá psaní na poslední chvíli a bude je zasílat do redakce za pět minut dvanáct. Což se taky stalo!

Já jsem se stihla zaregistrovat a poslat své dílo zhruba ve 22:35 hod. Asi půl hodiny jsem seděla "jako přikovaná" u notebooku a sledovala, zda budu mít nějakou zpětnou vazbu, že byl můj příspěvek v pořádku redakcí i-DNES.cz přijat.

Pochopila jsem, že v e-mailu se mi zřejmě žádná potvrzenka o doručení neobjeví a nezbylo nic jiného, než čekat, až se objeví moje kapitola na stránkách i-DNES.cz spolu s dalšími kolegy autory. Což se taky zhruba za jeden a půl hodiny stalo.

Zda se mi dílo podařilo nebo ne, to můžete posoudit sami na webových stránkách i-DNES.cz, kde jsou poslané práce jednotlivých autorů. Můj pokus je zobrazen s datem 23:58 hod.

Co dál? Čekat, čekat a čekat...

Nezbývá než čekat na 17. srpen 2009, kdy se dozvíme, kdo zvítězil. Doufám, že administrátoři budou perfektně připraveni na nápor zájemců a že pod stovkami jejich přihlášení, kdy budou stále dokola netrpělivě zadávat na internetu adresu www.idnes.cz, "nezkolabuje" server.

Pokud vyhraji, jak naložím s vítězstvím a honorářem? 

Také jsem promyslela variantu, jak bych se vyrovnala s tím velikým štěstím, že bych se opravdu stala vítězem a úspěšným autorem první kapitoly. Vím to už teď. Poděkuji svému příteli, který byl tak laskav a pročetl dvakrát mé dílko a zbavil ho posledních pravopisných chyb, které jsem už neviděla.

Společně oslavíme mé vítězství v restauraci, kde budeme hodovat u prohýbajícího se stolu. Penízky využiji k obživě, protože jsem právě nezaměstnaná a hledám si práci.

Rady od Michala Viewegha si vezmu s pokorou k srdci a budu dál psát. Ať už blogy, tak jak to dělám nebo budu pokračovat v psaní "do šuplíku" a pak své dílo s větší šancí na vlastní život vydám. Pokud však tento "zápas" nevyhraji, jsem rozhodnuta pokračovat a bojovat v dalších devíti kolech "zápasu".

Napište mi, jak prožíváte čekání na dopis od Viewegha

Pokud jste tedy "v očekávání" jako já a vyhlížíte e-mail od Michala Viewegha s radami a tipy pro začínající autory, dejte vědět, jak tímto obdobím procházíte Vy. 

Fota:

www.wikipedia.cz

www.flikr.com

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 14.8.2009 9:05 | karma článku: 20,47 | přečteno: 4292x