Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Státní bezpečnost byla často i velmi prospěšná

Bývalá StB se dnes netěší nijak velké oblibě, spíše se na její činnost během „totality“ nadává. Na druhé straně nejsou výjimkou jistě oprávněné hlasy, které zdůrazňují, že tajné služby musí mít každý režim, včetně těch nejdemokratičtějších.  Je fakt, že StB se u nás jistých přehmatů dopouštěla zejména v bouřlivých 50. letech, když potom za normalizace šlo spíš už jen o vzájemně prospěšné kočkování s disidenty. Těm dělala StB svým „pronásledováním“  reklamu v zahraničí, čímž jim zajišťovala finanční podporu,  a disidenti příslušníkům StB zase svou činností poskytovali pracovní příležitosti, jak by konstatoval každý dnešní ekonom.  

Zatím méně známé je mnohdy velmi kladné působení Státní bezpečnosti v kádrovém zabezpečení některých důležitých pozic, což je jistě škoda. Zvláště proto, že z prozíravé činnosti osvícených pracovníků StB profituje dnes celá společnost.  Podle hesla „lepší jednou vidět než stokrát slyšet “ nám to nejlépe dokáže několik následujících fotek.

 Následující fotografie nás výmluvně přesvědčí o tom, jak z tehdejšího vlivu StB profitujeme prakticky všichni i dnes. První dva obrázky zachycují vztah funkcionářů k dětem v období totality. Na prvním je vidět pionýry coby loutky, a jistě každý pamětník si hravě doplní nějakého vojenského papaláše, jak jim mate hlavy frázemi o boji za mír, byť se tentokrát do záběru už nevešel. Podobně  druhé foto, kdy předseda ÚV KSČ Milouš Jakeš navštívil v roce 1988 nějaký Prior v Hradci Králové, spíš svědčí o tom, že by takové setkání  měl soudruh tajemník už nejraději za sebou. Výraz jeho tváře to dokládá výmluvně, byť  drobotina je nadšená a unešeni se zdají být i rodiče včetně kameramana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Teď se ale posuňme o více než dvacet let dopředu, kdy pan Jaroslav Vacek, spolumajitel hotelového řetězce SEVAS a ředitel hotelu Continental v Brně,  uspořádal setkání s mládeží již na naprosto jiné úrovni. Zdánlivě nenápadně ale o to důkladněji tak demonstroval rozdíl mezi dřívější totalitou, jejíž papaláši používali mládež hlavně proto, aby se s ní jen ukázali. Zatímco pan Vacek naprosto konkrétně zapojil omladinu do aktivní činnosti, a dokonce to i sám sponzoroval.

Jistěže ani tady nemohl chybět projev,  ale místo prázdných totalitních frází pan Vacek mladým aspoň v kostce naznačil,  jak nejlépe na to, aby se stali třeba skvělými kuchaři. Zdaleka nejen to, uspořádal velký dětský gastro den včetně diskotéky nebo barmanské soutěže. To vše na vlastní náklady, což je další velký rozdíl oproti totalitě. Také tehdy pozval občas třeba Gustáv Husák pionýry  na Hrad a dal jim pár chlebíčků a džus, ovšem nikdy ne za své jako nyní třeba pan Vacek, tehdy to museli platit daňoví poplatníci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A to nejlepší nakonec. Za tyto krásné okamžiky na dětském gastro dnu můžou děti vděčit právě prozíravosti dřívější Státní bezpečnosti. Pan Vacek byl totiž už za totality do jisté míry rebelem, a proto třeba nesouhlasil s tím, že už tehdejší režim trpěl obsesí po vysokoškolském vzdělání, podobně jako tomu je dnes. Můžeme si to dokázat na části jednoho svazku StB z roku 1982, kde jsou doloženy velké obavy jednoho z vedoucích pracovníků z toho, že by mohl přijít o svou pozici, protože nemá vysokoškolské vzdělání.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovšem třeba pan Vacek měl v té věci naprosto jasno. Jaké vysokoškolské vzdělání? Kdo by ho tak asi mohl něco na vysoké škole naučit? Jeho, který byl proslulý svým kuchařským uměním doslova po celém světě, když vařil více než rok v Japonsku, dále v USA, ve Velké Británii či v Portugalsku, o západním Německu ani nemluvě. Právě když se mělo uvolnit místo náměstka ředitele hotelu Continental, odjížděl totiž pan Vacek v lednu 1988 na rok pracovat do západního Německa.  Tak si jako důvěrník StB i oddaný komunista místo náměstka prostě pojistil u svých řídících orgánů StB, aby mu jej někdo během toho roku nevyfouknul.

Jistěže se najde pár čtenářů, kterým tohle nemusí být po chuti. Ale upřímně řečeno, pan Vacek se jen ukázal jako vizionář, když o 20 let dříve než třeba dnešní Bártové a další pochopil, že spolupráce s bezpečnostními agenturami může být oboustanně prospěšná. Dokládá to např. i to, že pan Vacek byl schválen jako nositel státního tajemství již 5. ledna 1990, možná jako vůbec první člověk v této zemi již za Václava Havla. Bližší podrobnosti v článku ZDE.

Takže pokud by nějaký hnidopich chtěl poznamenat, že to se to panu Vackovi dělala kariéra a jezdilo po Západě za totality, když byl partajník a spolupracovník StB, musí dostat jedinou odpověď. Každý z nás měl tu možnost, a může dát jen sobě za vinu, že do toho nešel, že prostě neodhadnul, že v případě nějakých politických změn nebude členství v KSČ nebo v StB žádným handikapem, ale právě naopak, spíše velkým plusem. A nejlepším dokladem toho, že pan Vacek důvěru národa nezklamal je to, jak skvěle pod jeho vedením prosperuje třeba právě hotel Continental. Včetně toho, jak se pan Vacek věnuje mladé generaci. Až účastníci nedávného dětského gastro dne trošku povyrostou, jistě se jim od pana Vacka dostane dalších dobrých rad, třeba i o tom, že pokud by se náhodou tady měla někdy vrátit  totalita, že není nutné to vzdávat, neboť i za jakékoliv totality se šikovný odborník může dobře uplatnit.

 

Autor: Jan Šesták | středa 4.7.2012 12:16 | karma článku: 16,22 | přečteno: 2420x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 9,78 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1711x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1277x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2755x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik