Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč musí většina našich dívek hrát se svým zdravím ruskou ruletu?

Za totality mohla naše děvčata třeba britským závidět např. to, že v Británii si holky  mohly cestovat po celém světě nebo si jen tak zajít na koncert U2 či Rolling Stones. To teď už můžou naše dívky taky.  Za chvíli již dvacetiletá svoboda jim ale přináší nové znevýhodnění, tentokrát  již ale s možnými fatálními následky. Zatímco v Británii běží již od loňského září naplno vládní program očkování proti rakovině děložního čípku, zdarma pro všechny 12-13 leté dívky s tím, že do roku 2011 se postupně doočkují i všechny věkové skupiny dívek do 19 let, u nás je v tomto směru spíš ticho po pěšině.

Ne že by se o tom nemluvilo, informací je dost a není žádný problém za cca 10 tisíc Kč si očkování zajistit. Mlčí ovšem vláda a odpovědní ministři pokud jde o to, že by se tato vakcína měla poskytnout dívkám zdarma. Jistěže peněz není nikde dost, také ve Velké Británii museli dobře počítat a nakonec zvolili levnější vakcínu, která už neposkytuje ochranu proti genitálním bradavicím. Ale zato tak ušetřili prostředky na očkování starších dívek, čímž zachrání  každoročně dalších 400 dívčích životů oproti tomu, kdyby se spokojili jen se zavedením očkování počínaje skupinou dvanáctiletých.

U nás, při šestkrát menší populaci, by to znamenalo záchranu dalších 66 dívek ročně. Navíc, k těm zachráněným ze skupiny nejmladších od dvanácti let, u kterých je pro očkování ideální věk. Pochopitelně, že toto číslo úmrtí našich dcer, sester nebo vnuček nakonec tak vysoké nebude, protože hodně z nich má rodiče dobře situované, takže jim očkování zaplatí. Jenže co s těmi, jejichž táta je třeba bez práce a máma poslouchá celý den pípání v kase marketu za 8 či 9 tisíc měsíčně?

Opravdu si na ně třeba žádný lékař v parlamentu či v senátu nevzpomene? Vždyť motivací lékařů co šli do politiky muselo být jen to, že tam budou moci pomáhat lidem ještě víc než by jim umožňovala Hippokratova přísaha na přece jen omezenějším poli medicíny. Ale zatím celé měsíce buď sami  plácají pořád dokola o třicetikorunách případně o zavření či privatizaci různých nemocnic, nebo to v lepším případě jen tolerují. Podobně jako fráze o boji za mír během totality. Tehdy se na to dalo ještě vtipkovat např. tak, že bojovat za mír je totéž jako souložit za panenství. Jenže tentokrát jde již o život. O desítky životů každý rok. Mladé dívky, které měly být jednou matkami a zlepšovat tak náš demograficky vývoj budou zbytečně umírat jen proto, že ve vládě máme lidi, kteří nevědí. Paradoxně jsou v tomto smyslu horší než dřív bolševik, který třeba proti obrně nechával očkovat i děti třídních nepřátel.

 Neštěstím této země je zřejmě to, že máme několik typů lékařů, kteří ovšem nespolupracují. Ti dělníci medicíny, co jsou v první linii jak se říká, a kteří o všech problémech vědí z první ruky, ti nemají žádnou možnost nějak ovlivnit celostátní rozhodnutí. Potom jsou lékaři podnikatelé, co se starají především o to, aby si jako nedávno v Benešově občas přiklepli pár milionů, případně získali i víc třeba šikovnou privatizací. Další dejme tomu již na ministerstvu je musí kontrolovat a odhalovat jejich zlé činy a kromě toho hlídat stranické věci, takže jim taky nezbývá moc prostoru, který by věnovali pro zdraví národa.

 Všude včetně Idnes se rozebírá šikana ve škole, socky co nemají značkové věci a s tím související postavení rodičů. Zatím ale nebylo slyšet o tom, že by se nějaký psycholog zajímal o to, jak působí na mladé dívky skutečnost, že si nemůžou dovolit tohle očkování. Tady už nejde o mobil s více funkcemi, ta dívka si na internetu totiž hravě zjistí, že oproti lépe situované spolužačce má kvůli zameškanému očkování mnohem blíž k vážným zdravotním komplikacím. Jako kdyby nebyl pro dospívající svět dost složitý i bez toho.  A jen těžko si asi dokážeme představit mámu, když jí pak dcera jednou skutečně onemocní.

Pochopitelně, že si to nikdo nepřipouští, jinak by dal za očkování všechno už teď. Jenže právě od toho si volíme jako své představitele ty nejlepší lidi z celého národa, aby nás vedli jak nejlépe to bude možné. Nezbývá tedy než doufat, že třeba v rámci  předsednictví EU se experti našeho ministerstva zdravotnictví co nejdříve setkají s britskými kolegy, získají informace o tom jak dosáhnout nejlepších cen vakcín při velkoodběrech a rychle začnou jednat.

 Možná by nebylo od věci začít uvažovat nad tím, jestli by nebylo vhodné mít určité procento poslanců a senátorů z řad obyčejných lidí, třeba dělníků a rolníků. To už bylo sice za totality také, tehdy ovšem dělali jen křoví komunistickým pohlavárům. Podmínkou by bylo to, že by pobírali i ve funkcích pouze průměrnou měsíční mzdu bez žádných dalších výhod a i třeba dopravovat by se museli s ostatními sockami maximálně Pendolinem. Aby se tak nevzdálili od obyčejného lidu a mohli své kolegy zavčas upozornit třeba na to, že na očkování svých dcer při nejlepší vůli každá rodina opravdu nemá. Nechce se mi totiž věřit, že by naše vláda neposkytnutím tohoto očkování v rámci pojištění odsoudila každý rok desítky našich dívek k smrti vědomě. Oni prostě jen netuší, své dcery jistě nechali očkovat bez výjimek protože to finančně pro ně problém žádný není. A pro samé starosti a práci si prostě jen neuvědomují, jak tragické důsledky jejich /ne/rozhodnutí má.  

Autor: Jan Šesták | pondělí 5.1.2009 3:25 | karma článku: 19,54 | přečteno: 1862x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 10,76 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik