Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ondřej Hejma svým Fejsbukem dráždí hady bosou nohou

Jak uvádí anotace, tak „Pražský muzikant a novinář podává výjimečný autobiografický pohled na tuto zemi v posledních čtyřiceti letech.“  Ondřej Hejma ovšem při psaní knihy hrubě podcenil silnou a vytrvalou ekipu jediných spravedlivých diskutérů na blogu iDNES. Tito strážci morálky si zatím užívají zimního polospánku v anonymním teploučku diskusí na iDNES. Ale běda Hejmovi jakmile se proberou a z knihy Fejsbuk zjistí třeba to, že i Hejma byl za totality v USA, či měl co do činění se svazky StB. Zvláště když to v knize místy poněkud obešel.

Pro mě samotného to bude ovšem znamenat jistou úlevu, protože tímto přijdu o jeden „primát“, když zásluhou diskutérů jako cojanato, echo3 či Ištván Vinnetou a dalších je již tři roky v téměř každé diskusi pod mým blogem připomínáno, že jsem byl za totality v USA.  Naposledy minulý týden, kdy jsem navrhoval pojmenovat něco po Danuši Muzikářové, která byla zastřelena svým spoluobčanem – milicionářem,  při výročí okupace v srpnu 1969- ZDE.

Takže mladší čtenáři blogu iDNES tak nutně musí mít dojem, že jsem byl asi jediným Čechoslovákem, který se za totality, kdy se přeci vůbec nemohlo cestovat, dostal na Západ, a ke všemu ještě rovnou do USA. Vždyť proč by to jinak museli někteří diskutéři pořád připomínat, bez ohledu na téma blogu, ke kterému se navíc téměř nikdy vůbec nevyjadřují.

Ondřej Hejma sice ještě popsal, jak se s kamarádem dostal počátkem 70. let do Nepálu, když jeho „otec Tibor byl ředitelem sportovního nakladatelství Olympia, zapojil do hry svůj vliv a pod příslibem napsání knihy nám zařídil pracovní výjezdní doložku na tři měsíce.“ Charakteristická je ovšem další poznámka k reakcím po vydání knihy: ´Dostali jsme stovky dopisů. Ty z Čech se soustředily na jedinou otázku: „Jak jste, vy kurvy, dostali tu výjezdní doložku?“´

Kniha Fejsbuk pak hned pokračuje kapitolkou „Poprvé v Americe“ s tím, že „uplynuly dva roky, v Praze už byla podepsaná Charta 77, v Americe zase natočili Saturday Night Fever  ty dva svět byly tou dobou už od sebe hodně vzdálený, asi jako Václav Havel a John Travolta. Náš neskutečnej sen nicméně pokračoval, a nebejt důkazů, měl bych dneska problémy uvěřit, že se to vůbec stalo.“

Těžko říct, proč tady Ondřej Hejma úplně vynechal to, jak se mu podařilo do USA vycestovat. Na tomto místě zase ale sám musím těm, co mi cestu do USA neustále vytýkají poděkovat v tom smyslu, že na jejich popud jsem důkladně popsal způsob, jakým jsem donutil bolševika  aby mě do USA pustil - ZDE

Jak ale snad potvrdí ti, kteří již Fejsbuk přečetli, knížka se nedá číst jinak než na jeden zátah, a je to dosud to nejlepší, co tady vzniklo o totalitě na pozadí prostředí rockerů či fandů hudby všeobecně. Hejma je taky jediným, kdo si mohl dovolit prokládat text citacemi své písně, neboť Sametová vyjádřila ve zkratce úplně všechno o tom, jak to tady vypadalo. Proto mi už přišla zbytečná snaha o další umělé vytváření autenticity již dávno otřepaným přepisem sms zpráv bez diakritiky.

To je ovšem drobnost, důležité a rozhodující bude,  jak se postaví tvrdé jádro diskutérů blogu iDNES  k tomu, že Hejma nepopsal způsob, který mu umožnil cestu do USA. Docela dobře by mohlo následovat to, že každý jeho koncert bude narušován transparenty, že byl za totality v USA, zatímco ostatní nemohli jet ani do Polska.  Být Ondřejem Hejmou, v Brně  bych ale raději už ani nevystupoval. Tady jej totiž před 15 lety atentátník bodnul do břicha jen proto, že ho údajně rušila hlasitá hudební produkce. A uznejme sami, že cestovat si za totality po Americe bylo hříchem mnohem větším.

Ale možná je všechno jinak, a Ondřej Hejma bude v pohodě, protože důvodem toho, proč mě někteří diskutéři pořád napadají je naopak to, že jako jediný tady pravidelně uveřejňuji dokumenty z archivu StB. A třeba je to hlavní příčinou toho, že to  někoho dráždí. Hejma se tomu vyhnul, když jeho svazek byl v listopadu 1989 skartován, a to co na něj psali udavači neuveřejnil, jen něco citoval, aniž by uvedl jejich jména. Takže nakonec třeba ty hady bosou nohou ani tolik nedráždí.

 

 

Autor: Jan Šesták | pátek 3.2.2012 10:47 | karma článku: 16,04 | přečteno: 3818x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 10,44 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Výzkumný institut u Moskvy zachvátil požár, plameny uvěznily lidi uvnitř

24. června 2024  15:34

V ruském institutu pro výzkum a výrobu elektroniky nedaleko Moskvy vypukl požár. Hasiči se snaží...

Všichni vědí, že si to vymyslel, řekl muž o korunním svědkovi k vraždě ve Slopném

24. června 2024  15:02,  aktualizováno  15:30

Řízení o obnovení procesu v případu třináct let staré brutální vraždy v obci Slopné na Zlínsku je u...

Hledaného dezinformátora Zítka zadržela policie na Slovensku, utíkal dva měsíce

24. června 2024  14:44,  aktualizováno  15:24

Policie na Slovensku zadržela hledaného dezinformátora Pavla Zítka, informoval server Seznam...

Ukrajině pomoci, ale... Vyslání vojáků možný premiér Francie Bardella odmítá

24. června 2024  15:11

Šéf francouzské nacionalistické strany Národní sdružení Jordan Bardella slíbil ostražitost vůči...

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik