Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Noblesní úplatkář prezidentem? To snad ne!

Všimné a úplatky byly nejrozšířenější volbou protekce po celých 40 let naší totality, spolu s protekcí na základě nejrůznějších protislužeb. Do obludných rozměrů se takové neoprávněné získávání výhod dostalo pak po sametové revoluci. Byť se tomu už buransky neříká úplatek, ale sofistikovaně se to skrývá třeba pod provize či poradenství. A jak nedávno odhalil kandidát na prezidenta pan Schwarzenberg, sám kdysi tento repertoár obohatil o  jednu novinku, spočívající v „prodeji“ svého pozemku úředníkovi, který mu pak za odměnu začal vycházet vstříc. Byl to bezesporu mnohem elegantnější způsob, než předávání ušmudlaných obálek, způsob přímo noblesní, podstata ovšem zůstává úplně stejná. 

Dá se říct, že právě v ten okamžik Karel Schwarzenberg navždy ztratil možnost stát se prezidentem České republiky. Může stokrát zdůvodňovat, že hlavním důvodem bylo, aby získal zpět svůj majetek, a že peníze nikomu nedal. Což nedávno v rozhlasovém pořadu konečně upřesnil s tím, že úředníkovi prodal svůj pozemek, aniž by ovšem dodal bližší podrobnosti včetně toho, o jaký pozemek a za jakou cenu se jednalo.

Pan Schwarzenberg si žel vůbec neuvědomuje, že tímto významně přispěl k polistopadovému korupčnímu marasmu, že pomohl vytvořit dalšího podvodného zbohatlíka z již demokraticky zvoleného úředníka, který bezpochyby nezůstal jen u přijmutí tohoto jediného úplatku. Místo aby se pan Schwarzenberg po 40 letech života v demokracii snažil získat své pozemky legálně a bez úplatku, a pomáhal tak zavádět demokracii a fair play i u nás, přizpůsobil se naopak tomu asi největšímu totalitnímu šmejdu a pomáhal jej dál rozvíjet. Jediný pochybný klad na této záležitosti spočívá v tom, že mu asi nikdo již nemůže vyčítat to, že tady 40 let nežil. V ten okamžik jednal prostě tak, jako by Československu vůbec nikdy neopustil.

Ono i to jeho opuštění Československa je pořád zahaleno tajemstvím. ´V prosinci 1948 musela rodina opustit republiku a uchýlit se do zahraničí. „Já bych vám snad dodnes většinu Gottwaldova tehdejšího kabinetu mohl vyjmenovat. Tak se ta doba do mě silně vtiskla…Pamatuji se, jak nás jednou krátce po únoru 1948 nějaká dětská tlupa ve Voršilské ulici poplivala. Tyto zkušenosti naučily člověka chápat, že každá mince má dvě strany. Ale většinou člověku neškodí, když to zažije během dětství.“´

Jak „musela“  rodina opustit republiku? A jak to udělala? Přes kopečky, nebo snad normálně s pasy přes hranice autem? Kdo sleduje třeba Příběhy 20. století, tak je i dnes zdrcen případy, kdy prchající rodinu prozradilo brečící mimino, po čemž následovalo vězení, kdy matka své dítě uviděla až po pěti letech. A tady si zřejmě i pro komunisty prominentní rodina odešla jen tak? Jestli  jim nakonec k emigraci nepomohl JUDr. Lubomír Štrougal, který již od roku 1948 pracoval v krajském vedení KSČ v Českých Budějovicích. To by se pak snad dalo pochopit určité tajnůstkářství, protože přiznání, že jim emigraci umožnil úplatek nějakému komunistovi, to by dnes asi velký dojem neudělalo. Jenže tady se jedná o možného budoucího prezidenta, v zemi kde se lidem 40 let jen lhalo. Také proto by to mohl a měl pan Schwarzenberg vysvětlit. Jakože už nikomu lhát nechce. Ještě mu zbývá pár dní času.

 

Autor: Jan Šesták | sobota 19.1.2013 9:56 | karma článku: 30,26 | přečteno: 1830x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 10,11 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

VIDEO: Alkohol a grogy za volant nepatří. Policie zapojila do kampaně děti

1. června 2024  12:22

„V autě se vždycky pšipoutej“ nebo „Zpomal, kámo.“ To radí ti nejmenší řidičům na videu, které v...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  12:06

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Počet povolených oddlužení v minulých letech klesl, bylo jich skoro 18 tisíc

1. června 2024  12:06

V Česku v posledních letech ubývá návrhů na oddlužení a povolených oddlužovacích procesů. Vyplývá...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik