Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nechutný Michal David v magazínu DNES

Přesněji řečeno,  naprosto nechutným způsobem se v satiricko – zábavné rubrice OBJEV DNES aktuálního magazínu DNES pustil do Michala Davida Jakub Kohák. Snad aby toho nebylo málo, tak si k jeho zesměšnění vzal jako berličku tragédii italské lodě Costa Concordia. Tady je třeba podotknout, že něčeho takového by se nedopustily snad ani totalitní satiričtí předchůdci zmíněné rubriky, jak náš Dikobraz, tak ani sovětský Krokodýl.

Kohák postavil svou řachandu na fiktivní hlavní účetní jedné italské banky, která s kolegyněmi dostala pobyt na lodi Concordia jako odměnu, a teprve Objevu Dnes exkluzívně pověděla, co tam prožily. Po prvních nákupech, peelingu a masážích konečně pochopily, proč byla loď už rok dopředu vyprodaná. Přišel totiž ten nejlepší mejdan, klávesy – a tehdy měla účetní poprvé pocit, že se loď trochu naklonila.

A jak už ctěný čtenář asi tuší, poté co zpěvák zahalený v mlze „spustil Nonstop a Decibely lásky a s kapitánem Schettinem zazpívali duet Správnej tým, všichni včetně diváků se houpali ze strany na stranu… A tam byla podle mě příčina katastrofy. Bylo to tak mohutné lidské souznění…“

Elaborát pak končí tím, že když účetní opouštěla loď na záchranném člunu, bylo z útrob slyšet libozvučné Zas bude oukej. „On stále hrál. Mám o něj strach.“

Svým způsobem klobouk dolů před Jakubem Kohákem, protože takhle si udělat bžundu z Italů a pár mrtvých by nedokázalo ani Rudé právo v nejdrsnějších totalitních 50. letech. Když se totiž v roce 1956 potopila u amerických břehů luxusní loď Andrea Doria, tak se totiž zmohlo jen na titulek Námořní katastrofa v Atlantiku a mezititulek Přes 1 100 cestujících zachráněno. A při zmínce, že příčinou katastrofy bylo zřejmě selhání radarů v husté mlze, si dokonce RP odpustilo jinak běžný dodatek o nenasytných kapitalistech, vyrábějících aušusové výrobky.

Kdežto Jakub Kohák teď využil opravdu každého utopeného k tomu, aby vtipně ale rozhodně jednou provždy nám všem sdělil, co je to Michal David za hudebního šmejda. A protože Davida vyrobila totalita, tak to udělal těmi nejúdernějšími totalitními prostředky včetně humorně satirických šlehů.

 Má to ovšem několik vad na kráse. Michal David jistě není žádným zpívajícím Cohenem, podobně ovšem jako jím není až na pár výjimek ani třeba Karel Gott. Na rozdíl od Gotta, nebo třeba i jednoznačně uznávané Hany Hegerové ovšem není jen pouhým reprodukčním zpěvákem, ale je schopen i skladby složit. Což ho už v tomto směru řadí o stupeň výš.  Nehledě na to, že na svatbě či oslavě by se ani ti největší filozofové nedokázali bavit jen při Haně Hegerové.

Jistěže Davidovi hodně pomohl v kariéře hudební socialistický mafián František Janeček, jenže takových kaněk by se pár našlo u většiny našich zpěváků, včetně nedávno dojemně se loučící Marie Rottrové, jejíž Antichartu si dovolil připomenout jen jako obvykle drzý Jan Rejžek. Navíc Rottrová či Gott podepsali Antichartu již jako dospělí, kdežto David se dostal do soukolí socialistického popu ve svých snad šestnácti letech, kdy se mohl pokoušet měnit zavedené pořádky opravdu jen těžko.

Tento výplod Jakuba Koháka mi připomenul fóry co kolovaly, když nám bylo deset či dvanáct, a končila 50. léta. Typu černého humoru z koncentráků, kdy vzal Horst heftlingy v kamenolomu nahoru, vytvořil dvojice a řekl jim, že se musí snažit shodit jeden druhého dolů. A kdo zvítězí, postoupí do dalšího kola. To nám přišlo pochopitelně vtipné, taková vyřazovačka,  ve které se nedá vyhrát, a ani nám tehdy nedocházelo, že rodiče mnohých z nás v těch koncentrácích sami byli. Přitom tento vtip měl žel i racionální jádro v tom, že k těmto soubojům docházelo mezi vězni i bez přičinění fašistů.

Jak popisuje Margarete Buber-Neumann v knize V zajetí Stalina a Hitlera, tak nejtvrdší stalinistky mezi českými komunistickými vězeňkyněmi v Ravensbrücku doslova terorizovaly jako trockistku Milenu Jesenskou, novinářku a mj. i přítelkyni Franze Kafky, když prohlídla a od Stalina se distancovala. Takže ne bachařky ale hlavně české komunistky se zasloužily o smrt Mileny Jesenské.

Takže s vtipem a humorem jistě ano, ale aby to mělo hlavu a patu a hlavně nevybírat si pořád jednu černou ovci, ale když už, tak klidně celé stádo. A zesnulým spíš ponechat úctu a na jejich účet raději nevtipkovat. Je zbytečné, aby pak kvůli takovým článkům čtenář zalitoval, že se nechal zlákat na předplatné.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Šesták | pátek 27.1.2012 10:14 | karma článku: 23,55 | přečteno: 3552x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 9,78 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1711x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1277x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2755x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik